vineri

19 aprilie, 2024

29 mai, 2018

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingul pentru datoria pe termen lung (IDR) al Băncii Transilvania (BT), de la „BB” la „BB+”.

De asemeni, Fitch a confirmat ratingurile pentru alte trei bănci româneşti: Banca Comercială Romană (BCR) şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD) la „BBB+” şi UniCredit Bank  la ”BBB–”.

Perspectiva asociată tuturor ratingurilor menționate este una stabilă, spune Fitch Ratings într-un comunicat.


Banca Transilvania va beneficia, de asemenea, de îmbunătăţirea ratingul de viabilitate (VR) acordat de Fitch, la „bb+” de la „bb”.

Acelaşi tip de rating a fost îmbunătăţit şi la UniCredit Bank până la „bb” de la „bb–” şi a fost confirmat la BCR la „bb+”.

Pe piață s-a încetățenit desemnarea ratingurilor Fitch de la „AAA” la „BBB” ca niveluri pentru investiții (investment grade), iar a celor de la „BB” la „D” ca niveluri pentru speculaţii (speculative grade).

Acești termeni „sunt convenții de piață și nu implică nici o recomandare sau aprobare a unei garanții specifice în scopuri investiționale”, precizează Fitch.

Viabilitatea proprie, băncile mamă şi ţara


Ratingul pentru finanţări pe termen lung al Băncii Transilvania este întemeiat pe solvabilitatea sa autonomă, aşa cum este exprimată de ratingul său de viabilitate, spune raportul Fitch.

În cazul, BCR, BRD şi UniCredit Bank S.A. confirmarea ratingurilor datoriilor pe terme lung şi scurt se bazează pe sprijinul potenţial de care ar putea beneficia din partea băncilor mamă, Erste Group Bank AG, Societe Generale S.A. şi respectiv Unicredit SpA.

Erste Group Bank AG, Societe Generale S.A. şi Unicredit SpA  vor continua „să aibă o mare înclinație de a-și susține filialele din România, pentru că atât România cât şi întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est rămân de importanţă strategică pentru fiecare dintre ele”, în opinia Fitch.

Opinia Fitch ţine seamă şi de:

  • faptul că „băncile menționate au participaţii majoritare băncile românești,
  • nivelul ridicat de integrare operaţională şi managerială între băncile din România şi băncile mamă,
  • sprijinul de care s-au bucurat până acum şi
  • mărimea relativ redusă a subsidiarelor în raport cu băncile mamă, ceea ce face eventualul sprijin gestionabil”, spune comunicatul agenției de evaluare.

Ratingul datoriei pe termen lung al BCR este la nivelul celei a României (BBB+), iar perspectiva sa stabilă reflectă perspecttivele stabile ale ratingurilor României și Erste Group Bank, de care clasificarea BCR depinde.

Perspectiva BRD depinde de cea a datoriei suverane a României, iar cea a UniCredit de a băncii sale mamă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: