joi

18 aprilie, 2024

6 septembrie, 2014

Agenţia Fitch a confirmat vineri ratingul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută la BBB- şi în moneda locală la BBB, menţinând astfel calificativul în categoria investment grade.

Agenţia a revizuit în scădere prognoza de creştere economică pentru acest an, de la 2,8% la 2,2%.

Plafonul de ţară a fost confirmat la nivelul BBB+, iar perspectiva ratingului datoriei guvernamentale a României a fost reconfirmată drept stabilă.


Toate aceste informaţii sunt cuprinse într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.

Potrivit comunicatului, agenţia Fitch a precizat că menţinerea ratingului României se datorează în primul rând aşeptărilor că România îşi va menţine ţinta de deficit bugetar pentru acest an de 2,2% din PIB şi va continua consolidarea fiscală în scopul atingerii obiectivului pe termen mediu privind deficitul structural de 1% din PIB.

Perspectiva şi contextul

Deşi a revizuit în scădere creşterea economică pentru 2014, pe fondul rezultatelor sub aşteptări din prima jumătate a anului, Fitch prognozează o accelerare în perioada 2015-2016, la un nivel de 3% anual, în medie, inclusiv pe fondul reluării investiţiilor, arată comunicatul Ministerului de Finanţe.

Agricultura şi construcţiile au frânat creşterea economică atât în al doilea trimestru, cât şi la nivelul primelor şase luni din acest an, perioadă pentru care INS a calculat un PIB în creştere cu 2,4%, evoluţie susţinută de industrie şi impozite nete.


INS a revizuit în scădere estimările de PIB pentru primul trimestru, de la o creştere faţă de trimestrul anterior de 0,2% la o scădere de 0,2%.

România a intrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România a înregistrat cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%.

Fitch consideră că, ţinând cont de ultimele evoluţii geopolitice din regiune, România este mai puţin afectată de sancţiunile impuse Rusiei comparativ cu alte state din Europa de Est, datorită relaţiilor comerciale limitate şi a dependenţei energetice reduse în relaţia cu Rusia.

Menţinerea unui trend accelerat de creştere economică în perioada următoare, care să conducă la creşterea încrederii în mediul economic şi investiţional al României şi la reducerea diferenţelor de venit faţă de statele membre ale Uniunii Europene, precum şi o reducere mai rapidă a datoriei externe comparativ cu aşteptările actuale ale agenţiei, vor putea conduce în viitor la acţiuni de îmbunătăţire a ratingului acordat României.

În luna mai, Standard & Poor’s, singura mare agenţie de rating care încă evalua România în categoria “junk”, nerecomandată investitorilor, a îmbunătăţit ratingul ţării cu o treaptă, la BBB-, în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: