joi

28 martie, 2024

4 iulie, 2018

Creșterea dobânzilor şi a comisioanelor devine tot mai îngrijorătoare pentru firme şi menţine la cote înalte aversiunea firmelor faţă de finanţarea prin credite bancare, potrivit rezultatelor celui mai recent sondajul semestrial al Băncii Naţionale a României (BNR) privind accesul la finanţare.

Celelalte dificultăţi majore în creştere la accesarea unui credit bancar (sau de la IFN) sunt:

  • cerințele privind valoarea sau tipul garanţiilor
  • clauzele contractuale
  • birocrația

Proporția firmelor care consideră prea ridicat nivelul dobânzilor și al comisioanelor şi că acesta este „o dificultate majoră în accesarea unui credit a crescut cu 9 puncte procentuale”, spune studiul băncii centrale pe baza sondajului.


„Fără bănci” – deviza a trei sferturi din firme

„Produsele oferite de către bănci şi IFN-uri nu reprezintă o prioritate pentru firme, cu excepţia descoperitului de cont bancar, pentru care au optat 11% dintre companii“, spune studiul BNR pe marginea rezultatelor sondajului.

Cele mai preferate surse de finanţare sunt:

  • reinvestirea profitului sau vânzarea de active din patrimoniu
  • împrumuturile de la acţionari sau majorările de capital şi
  • creditul comercial


Disponibilitatea pentru apelul la produsele bancare sau de leasing „a regresat considerabil” și „cel mai mult a crescut disponibilitatea reinvestirii profitului sau vânzării de active din patrimoniul firmei.

Ponderea resurselor interne (inclusiv creditele de la acţionari), ca şi a creditelor comerciale (respectiv prin întârzierea plăţilor), reprezintă în continuare cele mai importante metode de finanțare pentru firme.

În continuare, circa 72% din companii nu au credite bancare şi mai mult de trei sferturi (78%) din companii nici nu au apelat la credite de la bănci sau IFN, în ultimele 12 luni acoperite de sondaj.

Ponderile sunt considerate foarte înalte, chiar dacă cea a firmelor care nu au apletat la credite este în ușoară scădere față de sondajul publicat în decembrie (85%). Sondajul actual al BNR vizează perioada aprilie 2017– martie 2018.

„Acest comportament, privind o apetență scăzută pentru creditarea bancară sau de la IFN, definește cu precădere IMM (78%), în timp ce în cazul corporațiilor proporția este în jur de 51%”, spune studiul BNR.

Doar 28% din cele 11.000 de firme chestionate „au aplicat pentru surse de finanțare de la bănci/IFN și au utilizat aceste fonduri pentru constituirea unui capital de lucru sau plata furnizorilor”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: