joi

18 aprilie, 2024

27 iulie, 2015

franceFermieri francezi au blocat în acest week-end mai multe şoselele dinspre Spania şi Germania oprind, potrivit presei franceze, camioanele care intrau în ţară cu  produse agricole.

Fermieri din Alsacia, regiunea de nord est a Franţei, au folosit duminică dimineaţa tractoare pentru a bloca 6 rute de transport din Germania, în tentativa de a bloca camioanele încărcate cu produse agricole care traversează Rinul. “Blocada” funcţiona luni dimineaţă.

“Permitem accesul automobilelor şi tuturor vehicolelor care pleacă din Franţa”, a declarat pentru publicaţia britanică The Guardian Franck Sander, preşedinte al filialei locale a sindicatului FDSEA, care a precizat că peste 1.000 de agricultori participă la această acţiune.


Potrivit datelor furnizate de sindicat, 12 camioane au fost forţate să se întoarcă în Germania de la instituirea blocadei.

În cealaltă parte a ţării, în regiunea Haute-Garonne, aproximativ 100 de fermieri au întors din drum zeci de camioane din Spania, ameninţând şoferii că le descarcă marfa în câmp dacă nu întorc. Fermierii au folosit 10 tractoare pentru a bloca autostrada A645, provocând ambuteiaje pe 4 kilometri în apropierea graniţei cu Spania, a declarat pentru AFP Guillaume Darrouy, secretar general a organizaţiei tinerilor fermieri din Haute-Garonne.

Acţiunile de protest s-au declanşat la finalul unei săptămâni în care fermierii au blocat oraşe, şosele şi zone de interes turistic în întreaga Franţă, protestând faţă de scăderea preţurilor la produsele agricole, săderi puse pe seama importurilor masive de produse din ţările vecine.

Temându-se de presiunea puternică exercitată de agricultori, guvernul francez a anunţat vineri un păachet de ajutoare de urgenţă în valoare de 600 milioane euro, care conţine reduceri de taxe şi credite garantate de stat, dar măsura nu a liniştit fermierii francezi, care au continuat protestele.


“Măsurile anunţate de guvern nu adresează problema principală, legată de distorsiunile pe care fermierii străini le provoacă pieţei concurenţiale”, afirmă Franck Sander, care a precizat că fermierii francezi au costuri ridicate de producţie induse de standardele înalte de calitate.

O combinaţie de factori- schimbarea obiceiurilor de consum alimentar în Franţa, încetinirea cererii de pe piaţa chineză şi embargoul rusesc- a determinat ieftinirea cărnii de vită, de porc şi a laptelui. Oficialii de la Paris estimează că situaţia pune în dificultate aproximativ 10% din fermierii francezi: în jur de 22.000 de afaceri în domeniu sunt în prag de faliment, având o datorie totală estimată la 1 miliard de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: