sâmbătă

20 aprilie, 2024

5 iunie, 2018

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat, marţi, favorabil numirea procurorului Felix Bănilă, propus de Tudorel Toader la şefia Direcției pentru Investigarea Infracțiunilor de Crimă Organizată și terorism (DIICOT).

Avizul este unul consultativ şi va fi transmis ministerului Justiţiei. Tudorel Toader a anunţat, marţi, că va trimite avizul CSM către preşedinte „indiferent de aviz pentru că este consultativ”.

Cel care numește șeful DIICOT, la propunerea minsitrului Justiției și cu avizul obligatoriu (dar cu rol onsultativ) al CSM, este președintele țării.


Oliver-Felix Bănilă este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacăul, are 46 de ani și a absolvit, în 1996, Facultatea de Drept din cadrul Universității Al. Ioan Cuza, din Iași, instituție al cărei rector suspendat este ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Și-a început activitatea la Parchetul Moinești, iar din 2008 lucrează la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

Între august și decembrie 2007, Oliver Felix Bănilă a lucrat la DNA Bacău.

În proiectul de management, procurorul Felix Bănilă a afirmat că procurorul-şef al DIICOT trebuie să fie şi un bun psiholog, iar unul dintre obiectivele pe termen lung pe care le are în vedere vizează alinierea la normele raportului MCV.


Documentul conţine 37 de pagini, în care a introdus consideraţii generale privind managementul judiciar, scopul şi competenţa DIICOT, obiective strategice, operaţionale.

În interviul susținut marți la CSM, Bănilă a recunoscut că nu cunoaște nicio limbă străină și nu a știut ce înseamnă rapoartele Moneyval (care vizează spălarea banilor și finanțarea terorismului) și Greta (privind traficul de persoane), ambele fiind exact pe domeniul de activitate al DIICOT.

Despre protocoalele semnate de parchete cu SRI, Felix Bănilă a spus că nu înţelege de ce au fost secretizate și a precizat că nu intenţionează să semneze astfel de documente dacă va fi numit în funcția de procuror-șef al DIICOT.

La sfârşitul interviului în faţa colegilor procurori, care a durat aproximativ trei ore, Bănilă a primit mai multe întrebări şi de la jurnaliştii prezenţi la CSM. Întrebat despre decizia Curţii Constituţionale în cazul revocării şefei DNA, replica acestuia a fost scurtă: „Nu pot să comentez acest aspect”.

Referitor la plîngerea penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, că nu i se pare „normal ca Ministerul Public să fie arbitru între diverşi actori politici”.

Întrebat de ce nu a semnat „Declaraţia de Independenţă” a celor peste 600 d eprocurori, după decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia preşedintele Klaus Iohannis trebuie să o revoce din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi, Felix Bănilă a răspuns:

„Nu ştiu dacă era prudent pentru mine să mă bag într-un demers de genul acesta” și a adăugat că activitatea procurorilor trebuie animată de „atribuţiunile noastre funcţionale” şi că reprezentanții Ministerului Public au „acea obligație de rezervă”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: