sâmbătă

20 aprilie, 2024

29 august, 2017

Federația Editorilor Europeni le-a trimis președintelui Klaus Iohannis și președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare deschisă în care le cere să ia poziție față de hotărârea ministrului Educației, Liviu Pop, de a renunța la manualele alternative.

Măsura, care nu mai există decât în Ungaria, va ucide și ceea ce a mai rămas din editurile educaționale din România, se spune în apel.

„Începând de anul viitor, o singură editură, Editura Didactică și Pedagogică, purtând stigmatul fostului regim comunist, va publica toate manualele.


Aceasta înseamnă că profesorii și elevii nu vor mai avea șansa de a alege dintr-o varietate de manuale și va dispărea competiția dintre diferiții editori pentru a produce manuale cât mai bune”, se spune în scrisoarea adresată celor doi lideri.

Decizia a fost anunțată la puțin timp după ce ministrul Educației a interzis folosirea la clasă a tuturor materialelor existente în acest moment, profesorii care vor încălca ordinul lui Liviu Pop fiind amenințați cu sancțiuni financiare și chiar demiterea.

„Suntem surprinși că, în timp ce instituțiile europene discută legislația privind drepturile de autor pentru a permite folosirea unor materiale suplimentare în clase, Guvernul României ar putea lua o astfel de decizie”, mai precizează apelul Federației Editorilor Europeni.

Scrisoarea este semnată de Henrique Mota, președintele Federației, care menționează că a fost elev în timpul dictaturii de până în 1974 din Portugalia, și știe ce înseamnă manualul unic.


Directorul executiv al Asociației Editorilor din România, Mihai Mitrică, a explicat pentru cursdeguvernare.ro că măsura va fi nu doar o lovitură pentru edituri, ci pentru școala românească. Ar însemna prăbușirea educației și, totodată, posibilitatea ca manualele de la anumite materii să devină un mijloc de propaganadă pentru guvernanți.

Piața manualelor reprezintă o treime din piața totală: 30-35 de milioane de euro, din aproximativ 100 de milioane euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: