joi

28 martie, 2024

11 martie, 2011

Profesorul Daniel Bell este autorul unei culegeri de eseuri numita “The End of Ideology”, scrisa in anii ’50, devenita celebra in anii ’60. Conform spuselor profesorului Tismaneanu, cartea circula clandestin si prin Romania prin anii ’70. Daniel Bell a murit la inceputul anului (25 ianuarie a.c). Despre profesorul Bell si opiniile lui puteti citi un articol excelent scris de Profesorul Tismaneanu (aveti linkul aici). Desi este adevarat, asa cum sutine Profesorul Tismaneanu, ca ” Sintagma a facut o spectaculoasa cariera, ceea ce l-a determinat pe profesorul care preda atunci la Columbia University sa se planga in repetate randuri de faptul ca ar fi fost gresit inteles, ca nu a sustinut sub nici o forma disparitia ideologiei in genere, ci a proiectelor grandioase de restructurare absoluta a realitatii”. Lucrurile au prins amploare si o dovedesc zilele in care traim.

In Romania post-revolutionara, ideologiile nu au murit niciodata, ele pur si simplu nu s-au nascut niciodata! Ideologiile genereaza doctrine, doctrinele genereaza programe, programele genereaza solutii ale unor probleme prin care un stat trece pastorind poporul care i-a dat mandatul sa o faca. Asta se numeste democratie liberala, partide, electorat si guvernare. In Romania post-revolutionara alegerea partidului a fost facuta dupa cheia – ala, bala, portocala. Fostii activisti comunisti s-au impartit in partide cu denumiri istorice sau nu. Si-au adoptat pozitii de dreapta sau de stanga si au guvernat asa cum si-au dorit “muschii lor”, profund discretionar, mimand ideologii inexistente si implicit doctrine de bazaconie.

In majoritatea democratiilor occidentale politica este o profesie si pentru ca birocratia statului te obliga sa fi profesional. In Marea Britanie ministrul nu poate sa-si dea afara tot ministerul si sa-si aduca nepotii. Poate sa-si aduca doi, trei consultanti si atat – Civil Servant este o institutie veche cat regalitatea. Acesti oameni reprezinta continuitatea aparatului si functionalitatea statului de drept. Ei vor implementa doctrine diferite, de la guvern la guvern, dar vor fi intotdeauna aceiasi”

In Romania s-a intamplat ceea ce s-a intamplat, din nefericire nu am avut un Václav Havel si nici macar un Lech Wałęsa, noi am primit un fost comunist, prezent comunist si comunist pentru totdeauna, Ion Iliescu. Necomunistii sau anticomunistii, cati au fost, nu au rezistat in fata aparatului, au fost imobilizati si marginalizati, cat despre noua generatie – in mare masura fiii, ginerii primei generatii, in generatia viitoare vor fi nepotii lor, cine nu este IN pleaca la Bruxelles, sa se rateze acolo, impreuna cu alti ratati sau ciudati.


Suficient sa-i vezi ca sa intelegi ca Romania nu va fi guvernata niciodata doctrinar. Intr-un stat democratic, numai alegatorul poate produce schimbarea, la noi majoritatea alegatorilor sunt captivi. Populatia rurala, cu mari probleme de informare, pensionari care vor sa traiasca putin mai bine si membri ai aparatul birocratic, care-si apara locul de munca si piramida inversata, care distruge orice sansa de schimbare. Inexistenta unei adevarate societati civile si a unei intelectualitati independente si active stagneaza posibilitatea unei schimbari. Daca exista o sansa de schimbare, ea va veni probabil din interiorul clasei politice, poate totusi cineva va hotari sa evadeze din indecenţa politică in care s-a aflat.

Ultimele evenimente politice vor duce mai devreme sau mai trziu la pulverizarea totala a clasei politice. Cei care se numesc socialisti, cu cei care se numesc liberali si cei care se numesc populari (naiba stie ce-i asta) vor trebui sa se gandeasca cum sau cu ce vor ajunge la electorat. In fiecare luna parasesc tara intre 7 si 20 de mii de oameni, care in majoritatea lor nu se vor intoarce in Romania. Pur si simplu nu au de ce si la ce sa se intoarca. Intr-o tara normala un om care face afaceri si castiga foarte bine poate face un milion de dolari in 7 ani. In Romania majoritatea bugetarilor politici fac un milion de dolari in doi, trei ani. Altfel nu pot fi explicate averile unor politicieni sau ale unor “tehnicieni” numiti politic.

Cred ca a venit timpul, cel putin in viitorul apropiat, sa terminam cu iluziile ideologice si doctrinare si sa incepem sa gandim la programe care aduc solutii adevarate si nu strategii imbecile facute cu cut&paste. “Antreprenorul” este regele viitorului si IMM-ul este vehiculul care genereaza prosperitate intr-o tara ca Romania. Pana cand nu-i vom avea vom ramane in mocirla in care ne aflam, cu o clasa politica infantila, necinstita, reavoitoare si ne-patriotica! Lasati naibii doctrinele si incepeti sa cautati solutii, politicieni nenorociti!

Theophyle


Ilustratia cu permisiunea Maestrului Devis Grebu

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

9 răspunsuri

  1. Buna seara .
    Cu ritmul asta de emigrare vor ramine doar politicienii , administratia de stat + pensionarii . Adica formula succesului garantat a falimentului de stat . 🙂
    Eu cred ca in clasa politica mioritica sint extrem de putine persoane care inteleg catastrofa nationala spre care ne indreptam . Cred ca degetele de la miini sint suficiente pentru a enumera aceasta minoritate . 🙁
    Din pacate masa majoritara nu vede , nu aude , nu judeca .

    1. Salut Stefan,
      Nimic nou. Suntem ca cele trei maimute 🙁 Saptamana viitoare voi posta niste date adevarate si controlate despre cati parasesc tara cu adevarat pentru perioade de mai mari de 3-6-12 luni.

    1. Salut Semanticus,
      Timpul vine cand nu mai poti da pomeni si /sau nu mai ai bani de pensii si salarii si /sau nimeni nu te mai sustine daca nu facut ce ai fost rugat sa faci de catre Van Rompuy care te-a vizitat 6 ore pentru ce? Sa vada Cotroceniul sau sa-ti explice ce ai de facut si ce nu trebuie sa mai faci!

  2. Buna Theophyle,
    Eu sunt unul din cei 20000.
    Desi Romania se bucura astazi de cele mai zdravene garantii de securitate pe care le-a avut vreodata, poporul roman traieste ca sub ocupatie. O clasa politica profund corupta, conduce un sistem care se indeparteaza pe zi ce trece de normele statului de drept si ale unei democratii autentice. Cei care au capatat puterea o dau mai departe in familie, de la tati la fii si fiice, de la comunisti si securisti de treaba la capitalisti fini. Justitia romana incearca sa supravietuiasca cu greu mostenirii comuniste, si inca este incapabila de multe ori sa duca la bun sfarsit o sedinta de judecata cu inculpatul in sala, daramite sa ajunga la o sentinta definitiva.

    Ca sa cureti justitia trebuie sa cureti si parlamentul ca sa cureti parlmentul, e nevoie de un referendum. Referendumul a fost facut, se va schimba macar numarul parlamentarilor si va ramane o singura camera. Cand? Nu stiu. Tot parlamentarii vor decide. Intre timp, publicul roman, votantii deci, traiesc intr-un continuu atac mediatic. Lipsa de respect fata de spatiul public care consacra „mass media” romaneasca nu doar deprima ci distruge si ultimele farame din respectul fata de sine al abrutizatului spectator politic roman. CNA-ul,m institutia care vegheaza la curatenia acestui spatiu, are practic o existenta pur nominala. E mai usor astfel sa strunesti o populatie demoralizata, saracita, cu o societate civila plina de capuse si ong-uri corupte, astfel incat cele bune sa nu se distinga de cele stricate.

    In 21 de ani de la Revolutie, Romania are in continuare, cel mai mare procent de gospodarii fara apa curenta, si toalete in curte din UE. Satul roman si agricultura par printre ultimele prioritati ale statului. Industria romaneasca este o suburbie a tarilor din vest, pentru ca cercetarea romaneasca este aproape paralizata. Infrastructura Romaniei este rudimentara si strategiile de dezvoltare par doar vorbe goale, de vreme ce la viitoarea schimbare de ministru, specialistii din minister sunt inlocuiti de alti „specialisti” numiti politic.

    Un lucru imi este clar: cei care au puterea acum, nu o vor da de bunavoie. Vor face tot ce le va sta in putinta sa ramana in Parlament, pentru ca e singurul lor unde au deplina imunitate si va fi foarte greu sa fie scosi de acolo. Va fi, ma tem, un spectacol violent. Nu neaparat fizic.

    Primul pas insa… este existenta unor texte ca cel publicat de dumneata aici. E nevoie de o patura sociala bine informata, cu suficienti bani sa isi poata permite contributii pentru a sustine un „razboi” ca asta. Pentru ca va fi costisitor, cei cocotati la parghiile puterii astazi vor tine de putere cu tot ce au. Nu vorbesc de intreaga putere, ci de majoritatea politicienilot romani, asa cum se arata ei, incapabili de onoare si patriotism, pe care nu-i deranjeaza sa traiasca intr-o tara fara autostrazi, fara medici, ingineri si profesori dar plina de avocati, vile, masini scumpe si blocuri care la un cutremur doamne fereste se fac pulbere.

    Sa fie clar. Se duce un razboi. Ca sa devina cu adevarat o tara democratica, Romania are nevoie de o generatie de oameni educati si cat de cat instariti. Ei sunt cu adevarat atuul Romaniei. Aceasta generatie ar putea fi a celor care au plecat dar care nu au renuntat la tara asta.

    Daca oamenii acestia nu vor face nimic, Romania va fi doar o piata de desfacere si o pepiniera de creiere ieftine pentru mai marii vremurilor noastre iar copii nostri ne vor reprosa ca le e rusine ca sunt romani.

    Textul dumitale, asa furios cum e, totusi imi da speranta.
    Si pentru asta, multam.

  3. Salut gavrilus,
    Da sunt furios!. Asta nu inseamna ca ma voi lupta cu ei, asa cum pot eu. Trebuie de luptat cu ei. Contrariul ne va lichida cateva generatii. Noroc ca moartea le mai rareste electoratul captiv. Si eu sper gavrilus. Multumesc ca ne citesti!

    1. Salut!
      Ce face un om dupa ce a mancat bine? Cred ca ar dori sa doarma un pic! Ce face unul care nu are? La inceput rabda si apoi va incepe sa GANDEASCA de ce nu are ce manca si cum sa faca rost de mancare.
      Personal, cred ca numai o masa critica de flamanzi poate incepe o schimbare in Romania.Probabil ca miscarile de strada vor fi deturnate de oportunisti politici,asa cum s-a mai intamplat in istorie, dar politicienii romani cu studii la Stefan Gheorghiu vor invata o noua lectie – totul se plateste,mai devreme sau mai tarziu!
      Lupta pe planul ideilor este eficienta intr-o societate care este „asezata” si se poate perfectiona,se poate corecta. Din pacate,o „intoarcere de clepsidra” cred ca se poate produce doar prin rabufnirea unor instincte primare ale oamenilor,care tin de supravetuirea lor.
      Cresterea preturilor la petrol si alimente coroborata cu incompententa politicienilor romani si criza economica va crea un cocktail mai puternic decat cel al lui Molotov.
      Cred ca „traim” vremuri interesante!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

9 răspunsuri

  1. Buna seara .
    Cu ritmul asta de emigrare vor ramine doar politicienii , administratia de stat + pensionarii . Adica formula succesului garantat a falimentului de stat . 🙂
    Eu cred ca in clasa politica mioritica sint extrem de putine persoane care inteleg catastrofa nationala spre care ne indreptam . Cred ca degetele de la miini sint suficiente pentru a enumera aceasta minoritate . 🙁
    Din pacate masa majoritara nu vede , nu aude , nu judeca .

    1. Salut Stefan,
      Nimic nou. Suntem ca cele trei maimute 🙁 Saptamana viitoare voi posta niste date adevarate si controlate despre cati parasesc tara cu adevarat pentru perioade de mai mari de 3-6-12 luni.

    1. Salut Semanticus,
      Timpul vine cand nu mai poti da pomeni si /sau nu mai ai bani de pensii si salarii si /sau nimeni nu te mai sustine daca nu facut ce ai fost rugat sa faci de catre Van Rompuy care te-a vizitat 6 ore pentru ce? Sa vada Cotroceniul sau sa-ti explice ce ai de facut si ce nu trebuie sa mai faci!

  2. Buna Theophyle,
    Eu sunt unul din cei 20000.
    Desi Romania se bucura astazi de cele mai zdravene garantii de securitate pe care le-a avut vreodata, poporul roman traieste ca sub ocupatie. O clasa politica profund corupta, conduce un sistem care se indeparteaza pe zi ce trece de normele statului de drept si ale unei democratii autentice. Cei care au capatat puterea o dau mai departe in familie, de la tati la fii si fiice, de la comunisti si securisti de treaba la capitalisti fini. Justitia romana incearca sa supravietuiasca cu greu mostenirii comuniste, si inca este incapabila de multe ori sa duca la bun sfarsit o sedinta de judecata cu inculpatul in sala, daramite sa ajunga la o sentinta definitiva.

    Ca sa cureti justitia trebuie sa cureti si parlamentul ca sa cureti parlmentul, e nevoie de un referendum. Referendumul a fost facut, se va schimba macar numarul parlamentarilor si va ramane o singura camera. Cand? Nu stiu. Tot parlamentarii vor decide. Intre timp, publicul roman, votantii deci, traiesc intr-un continuu atac mediatic. Lipsa de respect fata de spatiul public care consacra „mass media” romaneasca nu doar deprima ci distruge si ultimele farame din respectul fata de sine al abrutizatului spectator politic roman. CNA-ul,m institutia care vegheaza la curatenia acestui spatiu, are practic o existenta pur nominala. E mai usor astfel sa strunesti o populatie demoralizata, saracita, cu o societate civila plina de capuse si ong-uri corupte, astfel incat cele bune sa nu se distinga de cele stricate.

    In 21 de ani de la Revolutie, Romania are in continuare, cel mai mare procent de gospodarii fara apa curenta, si toalete in curte din UE. Satul roman si agricultura par printre ultimele prioritati ale statului. Industria romaneasca este o suburbie a tarilor din vest, pentru ca cercetarea romaneasca este aproape paralizata. Infrastructura Romaniei este rudimentara si strategiile de dezvoltare par doar vorbe goale, de vreme ce la viitoarea schimbare de ministru, specialistii din minister sunt inlocuiti de alti „specialisti” numiti politic.

    Un lucru imi este clar: cei care au puterea acum, nu o vor da de bunavoie. Vor face tot ce le va sta in putinta sa ramana in Parlament, pentru ca e singurul lor unde au deplina imunitate si va fi foarte greu sa fie scosi de acolo. Va fi, ma tem, un spectacol violent. Nu neaparat fizic.

    Primul pas insa… este existenta unor texte ca cel publicat de dumneata aici. E nevoie de o patura sociala bine informata, cu suficienti bani sa isi poata permite contributii pentru a sustine un „razboi” ca asta. Pentru ca va fi costisitor, cei cocotati la parghiile puterii astazi vor tine de putere cu tot ce au. Nu vorbesc de intreaga putere, ci de majoritatea politicienilot romani, asa cum se arata ei, incapabili de onoare si patriotism, pe care nu-i deranjeaza sa traiasca intr-o tara fara autostrazi, fara medici, ingineri si profesori dar plina de avocati, vile, masini scumpe si blocuri care la un cutremur doamne fereste se fac pulbere.

    Sa fie clar. Se duce un razboi. Ca sa devina cu adevarat o tara democratica, Romania are nevoie de o generatie de oameni educati si cat de cat instariti. Ei sunt cu adevarat atuul Romaniei. Aceasta generatie ar putea fi a celor care au plecat dar care nu au renuntat la tara asta.

    Daca oamenii acestia nu vor face nimic, Romania va fi doar o piata de desfacere si o pepiniera de creiere ieftine pentru mai marii vremurilor noastre iar copii nostri ne vor reprosa ca le e rusine ca sunt romani.

    Textul dumitale, asa furios cum e, totusi imi da speranta.
    Si pentru asta, multam.

  3. Salut gavrilus,
    Da sunt furios!. Asta nu inseamna ca ma voi lupta cu ei, asa cum pot eu. Trebuie de luptat cu ei. Contrariul ne va lichida cateva generatii. Noroc ca moartea le mai rareste electoratul captiv. Si eu sper gavrilus. Multumesc ca ne citesti!

    1. Salut!
      Ce face un om dupa ce a mancat bine? Cred ca ar dori sa doarma un pic! Ce face unul care nu are? La inceput rabda si apoi va incepe sa GANDEASCA de ce nu are ce manca si cum sa faca rost de mancare.
      Personal, cred ca numai o masa critica de flamanzi poate incepe o schimbare in Romania.Probabil ca miscarile de strada vor fi deturnate de oportunisti politici,asa cum s-a mai intamplat in istorie, dar politicienii romani cu studii la Stefan Gheorghiu vor invata o noua lectie – totul se plateste,mai devreme sau mai tarziu!
      Lupta pe planul ideilor este eficienta intr-o societate care este „asezata” si se poate perfectiona,se poate corecta. Din pacate,o „intoarcere de clepsidra” cred ca se poate produce doar prin rabufnirea unor instincte primare ale oamenilor,care tin de supravetuirea lor.
      Cresterea preturilor la petrol si alimente coroborata cu incompententa politicienilor romani si criza economica va crea un cocktail mai puternic decat cel al lui Molotov.
      Cred ca „traim” vremuri interesante!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: