joi

28 martie, 2024

16 noiembrie, 2014

UPDATE / Premierul Victor Ponta a ieșit duminică seară, la ora 23,00 cu o declarație publică ce seamănă cu o recunoaștere și asumare a înfrângerii:

”L-am sunat pe domnul Iohannis să-l felicit şi eu şi toţi colegii mei, cât timp vom fi în poziţii publice, ne vom face datoria faţă de ţară. În rest, am spus, poporul are întotdeauna dreptate şi e normal să fie aşa şi îmi doresc un singur lucru, ca să înţelegem că suntem o ţară democratică şi, aşa cum eu accept rezultatul, sper să-l accepte şi cei care vor să protesteze şi nu au de ce să protesteze ” – a declarat premierul în fața presei adunate la sediul PSD.

***
Informația de bază :

O mobilizare la vot fără precedent în ultimii 18 ani (de așteptat ca la final să fie de peste 60 % – cea mai mare de la scrutinul care l-a adus pe Emil Constantinescu înaintea lui Ion Iliescu) a aruncat, la alegerile de duminică, în incertitudine rezultatul votului.


Cele 10 procente pe care Victor Ponta le avea după primul tur s-au împuținat până când au ajuns mai mici decât marja de eroare a exit-poll-urilor.

Numărătoarea finală va cuprinde ceea ce Nu se știe în seara de duminică :

a), cât va câștiga Klaus Iohannis din diaspora (care a contabilizat peste 300.000 de voturi, la capătul unei zile în care autoritățile guvernamentale au  descurajat prin organizarea defectuoasă votul celor care s-au prezentat la urnele din străinătate)

b), cât va beneficia candidatul Victor Ponta din cele 2 surse care l-ar avantaja :
*, blocarea votului în diaspora
*, neregulile electorale semnalate și sesizate la votul din țară


cursdeguvernare.ro va monitoriza evoluția numărătorii votului și acul balanței în noaptea de duminică spre luni

Exit-poll-urile – așa cum au fost prezentate de televiziuni :

Antena 3/Sociopol: Victor Ponta – 50,9%, Klaus Iohannis – 49,1%

TVR/CURS: Victor Ponta – 48,5%%, Klaus Iohannis – 51,5%

Romania TV/CSCI: Victor Ponta – 50,0%, Klaus Iohannis – 49,1%

Digi 24/IRES: Klaus Iohannis – 50,9%, Victor Ponta – 49,1%

Noaptea care urmează va contabiliza câteva avantaje pe care le are fiecare candidat, rezultatul pe care-l va aduce dimineața fiind determinat de as-ul di mâneca fiecăruia :

Ce ar înclina balanța  în favoarea lui Klaus Iohannis:

a), numărul voturilor din diaspora.

*,Acestea nu sunt cuprinse în exit-polluri
*, Comunitățile de români din străinătate s-au radicalizat după maniera în care guvernul a organizat alegerile în primul tur, mobilizăndu-se masiv anti-Ponta.
*,Numărul românilor din diaspora care s-au prezentat la vor este de peste 300.000 – dublu față de cel înregistrat la alegrile din 2009, când aceste voturi au făcut diferența dintre Traian Băsescu și Mircea Geoană
*, 300.000 însemnă peste 2% din numărul total de voturi

b), Prezenta la vot în urban a fost mai mare decât în rural – situație atipică față de scrutinurile anterioare

c), În București – unde Monica Macovei a înregistrat cel mai mare scor în turul 1 (12%), s-au prezentat la urme peste 60% dintre alegători.

d), mobilizarea propriului electorat în ultimele 90 de minute de vot – exit-poll-urile fiind valabile pentru ora 19,30.

Ce ar înclina balanța în favoarea lui Victor Ponta:

Organizarea defectuoasă până la blocare a votului din diaspora

Candidatul PSD, Victor Ponta, a fost avantajat de modul în care MAE a organizat procesul electoral în străinătate. Responsabili pentru acest lucru sunt în primul rând fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean- care a acceptat ca cei peste 3,5 miliane de români din afara graniţelor să voteze în 294 de secţii de votare.

Nici actualul ministru, Teodor Meleşcanu, nu a făcut practic nimic să schimbe modul în care românilor li sa îngreunat accesul la urne.

Modul în care MAE a organizat secţiile de vot, în special în Europa, ridică mari semne de întrebare în legătură cu onestitatea acestui demers- în ţările în care comunităţile româneşti sunt semnificative- Italia, Marea Britanie, Germania, Spania, s-a păstrat acelaşi număr de secţii dar unele s-au relocat în oraşe în care comunităţile de români nu sunt semnificative.

Neregulile din plan intern

Potrivit specialiştilor Expert Forum, care au organizat în zilele de 15 şi 16 noiembrie o linie de asistenţă juridică pentru electorat, principalele nereguli constatate la votul din interiorul graniţelor au fost:

  • Turismul electoral combinat cu suspiciuni de mită electorală. Judeţele din care au sosit cele mai multe sesizări de acest gen sunt Olt, Mehedinţi, Teleorman, Călăraşi, Giurgiu, Prahova şi Dâmboviţa.
  • Observatorii independenţi ameninţaţi. O serie de observatori independenţi acreditaţi în secţii de votare au fost ameninţaţi sau bruscaţi în momentul în care au sesizat nereguli în procesul electoral. Situaţii de acest gen s-au înregistrat în Ilfov, Bacău şi Giurgiu.
  • Activităţi electorale ale aleşilor locali. Observatorii au sesizat Expert Forum că o serie de primari, viceprimari sau consilieri locali au desfăşurat activităţi electorale în favoarea PSD. În zonele rurale, poliţia locală a asistat indiferentă la acest tip de manifestări.
  • Respingerea întâmpinărilor formulate. O serie de preşedinţi de secţie au refuzat să primească întâmpinările observatorilor legate de nereguli în procesul electoral.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: