joi

18 aprilie, 2024

3 mai, 2016

americani exercitii moldovaAproximativ 200 de militari americani au început marți exerciții comune cu armata Republicii Moldova, într-o misiune de consolidare a prezenței SUA  în regiune. Exercițiile vizează activități de pregătire medicală, mentenanță și operațiuni geniste. 

Potrivit Ministerului Apărării din Republica Moldova, în cadrul „Dragon Pioneer 2016” vor fi utilizate 58 de unităţi de tehnică din dotarea armatei SUA, dintre care 11 maşini de luptă şi asigurare de luptă (geniu), 18 maşini de manevră HMMWV, 29 maşini de transport, medicale și de geniu.

Ministrul Apărării moldovean, Anatol Șalaru, a insistat în mai multe declarații publice pe faptul că nu sunt trupe de luptă, ci de geniu, pentru a-i calma pe socialiștii care acuză că prezența acestora încalcă neutralitatea republicii.


La intrarea în Republica Moldova, blindatele americanilor au fost întâmpinate cu câteva proteste organizate de socialiști.

Pentru aceste exerciții, care se desfășoară până la 20 mai, americanii au deplasat peste Prut câteva zeci de vehicule blindate.

Potrivit Ministerului Apărării din Republica Moldova, în cadrul „Dragon Pioneer 2016” vor fi utilizate 58 de unităţi de tehnică din dotarea armatei SUA, dintre care 11 maşini de luptă şi asigurare de luptă (geniu), 18 maşini de manevră HMMWV, 29 maşini de transport, medicale, geniu.

Armata Republicii Moldova participă cu 40 de maşini de geniu şi asigurare.


Pe 9 mai, tehnica Regimentului american va fi expusă în Piața Marii Adunări Naționale.

Marșul de dislocare va fi urmat, în perioada 20 mai – 6 iunie, de un exerciţiu militar multinaţional denumit „SARMIS-16”, ce se va desfăşura în poligonul de la Cincu, exerciţiu inclus în programul NATO – MTEP (Military Training and Exercise Programme), parte a activităţilor de instrucţie cuprinse în cadrul Operaţiei „Atlantic Resolve”, conform unui comunicat transmis săptămâna trecută de Brigada 15 mecanizate Podu Înalt, din cadrul Armatei române.

Operaţia „Atlantic Resolve” are ca scop asigurarea flancului estic al NATO în actualul context al securității din zonă. Misiunea constă în asigurarea prezenţei forţelor americane, instruirea/antrenarea specifică acestora în comun cu partenerii, într-un cadru bilateral şi multinaţional, în vederea demonstrării capabilităţilor şi verificării interoperabilităţii între structuri, precum şi întăririi relaţiilor de cooperare militară bilaterale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: