joi

28 martie, 2024

22 ianuarie, 2014

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri Hotărârea prin care aprobă Memorandumul cu Rompetrol, punând, astfel capăt unei perioade de controverse și procese.

Potrivit Memorandumului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

De asemenea, KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al Rompetrol, promite să înfiinţeze un fond sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic. Această variantă este rezultatul unui comprimis la care s-a ajuns în cursul anului 2013.


Pachetul de acțiuni tranzacționat a rezultat din eșalonarea unei datorii de 603 milioane de dolari acordată de Guvernul Năstase în anul 2003 grupului Rompetrol Rafinare, controlat atunci de omul de afaceri Dinu Patriciu. Astfel, Guvernul Năstase a transformat datoriile Rompetrol în obligațiuni cu maturitate în septembrie 2010, termen până la care compania petrolieră a răscumpărat obligațiuni de numai 71 de milioane de dolari.  În anul 2007,  Rompetrol a fost cumpărat  de către compania kazahă KazMunaiGaz.

Acesta este și motivul pentru care șeful statului a acuzat în repetate rânduri că statul ar trebui să încaseze cu 400 de milioane de dolari mai mult. Între timp situația s-a complicat, din cauza conflictelor juridice în jurul acestei datorii.

Controversele pe modul de adoptate a Memorandumului

Actul normativ prin care a fost adoptat Memorandumul a fost obiect de controversă în ultimul an, premierul fiind acuzat că încearcă să transfere răspunderea semnării unui act comercial pă seama Parlamentului. Decizia de miercuri a executivului vine după guvernul a încercat, și inițial a reușit, să promoveze aprobarea Memorandumului prin lege.

Legea a fost, însă, respinsă la Curtea Constituțională care fusese sesizată de Traian Băsescu. Curtea nu a atacat fondul Memorandumului, ci își justifica decizia prin aceea că pentru un acord comercial e nevoie de o decizie a guvernului nu de o lege parlamentară.


Imediat după respingerea Legii la CCR, vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, a declarat că memorandumul de înţelegere dintre guvern şi Rompetrol ar putea fi aprobat de Executiv prin ordonanţă de urgenţă în luna ianuarie, dar dacă termenul se va prelungi, KazMunaiGaz are posibilitatea de a renunţa la acest acord.

„Cred că Guvernul va lua decizia de a aproba memorandumul printr-o ordonanţă de urgenţă în luna ianuarie. Memorandumul este valabil până în 31 ianuarie. Dacă nu se va întâmpla nimic într-o anumită perioadă de timp, noi putem ieşi. Condiţiile din memorandum nu sunt eterne”, afirma, atunci, Zhangulov într-un briefing de presă.

„Presedinția, neatacând pe fond conținutul memorandumului, el rămâne valabil. Numai că domnul prim-ministru va trebuie să și-l asume cu toți cei 400 de milioane de dolari pe care i-a facut cadou companiei Rompetrol, va trebuie să și-l asume prin Hotărâre de guvern dacă simte nevoia. Dacă nu, rămâne cu memorandumul și-l pune în aplicare. Că asta l-ar putea feri, acolo nu a semnat. A semnat cel de la OPSPI pe care l-a pus să semneze și el a scăpat de semnătură”, declara, la rândul său, după decizia CCR, Traian Băsescu.

Cu activităţi de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, producţie şi servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări şi are peste 7.000 de angajaţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: