marți

26 martie, 2024

29 septembrie, 2014

Cu actualul comisar pentru politici regionale, Johannes Hahn

Corina Creţu crede că statele membre şi Comisia trebuie să stabilească priorităţile de folosire a fondurilor structurale europene încă de la începutul procesului, pentru a fi cât mai puţine modificări ale programelor după adoptarea acordului de parteneriat şi a programelor operaţionale.

Strategiile statelor membre trebuie să se ghideze după recomandările specifice de ţară şi pe programele de stabilitate, pentru că fondurile UE susţin, de fapt, strategii de investiţii multianuale.

Prin urmare, în calitate de comisar pentru politici regionale, Corina Creţu se va asigura că reprogramarea folosirii banilor europeni se va face doar în funcţie de noile provocări economice indentificate prin recomandările specifice de ţară şi prin recomandările Consiliului prin procesul semestrului european.


Aceste opinii ale Corinei Creţu au fost exprimate prin răspunsurile pe care le-a dat chestionarului scris al Parlamentului European, care precede audierea de miercuri.

În privinţa suspendării fondurilor europene pentru nerespectarea condiţionalităţilor macroeconomice, comisarul român dă un răspuns procedural şi diplomatic şi invocă mecanismele care duc la suspendare şi clauzele de salvgardare care reflectă situaţia economică şi socială a statului membru aflat în situaţia de a pierde bani europeni.

În plus, invocă etapele care premerg o astfel de decizie şi subliniază că CE va informa Parlamentul atunci când există riscul de suspendare, pentru ca eurodeputaţii să îşi exprime o opinie în aces sens.

Corina Creţu a răspuns primului test al PE

Corina Creţu a răspuns astfel primului test pe care i-l dau eurodeputaţii: întrebările scrise referitoare la competenţele sale de a ocupa poziţia de comisar european şi angajamentul ei ca funcţionar european.


Chestionarul pe care fiecare comisar nominalizat l-a primit de la Parlamentul European şi la care a avut termen să răspundă până la sfârşitul săptămânii trecute face parte din complexu proces al audierii viitorilor membri ai Comisiei Europene.

Întrebările eurodeputaţilor s-au concetrat pe trei mari capitole: calificările personale ale Corinei Creţu pentru adeţine un portofoliu în Comisia Europeană şi capacitatea de a formula şi implementa politici la nivel european şi opinia sa despre politica regională-

A doua parte a chestionarului a avut drept scop primirea unor răspunsuri referitoare la modul în care crede că trebuie gestionat acest portofoliu şi cooperarea cu Parlamentul European, cât de deschisă este pentru transparenţă şi pentru tranformarea opiniilor parlamentului în legislţie europeană.

Iar partea cea mai importantă a chestionarului a fost cea de-a treia, în care eurodeputaţii au pus întrebări specifice: cum va reuşi Comisia să maximizeze folosirea fondurilor pentru atingerea obiectivelor Europa 2020 şi cum vede funcţionarea mecanismelor de coerciţie, atunci când recomandările specifice de ţară şi condiţionalităţile care decurg din procesul semestrului european sunt încălcate.

Pe scurt, în ce măsură va dispune sistări de plată şi tăieri de fonduri dacă statele membre nu respectă condiţionalităţile macroeconomice.

Corina Creţu a arătat ce calificări profesionale şi experienţă sunt relevante pentru deţinerea unui portofoliu în Comisia Europeană, ce o motivează şi cum va putea contribui pentru promovarea agendei europene.

Politicianul român a argumentat că, în ulimii 14 ani, a lucrat îndeaproape pe chestiuni europene. „Această experienţă m-a ajutat să dobândesc o cunoaştere temeinică a instituţiilor europene şi a modului lor de lucru”, a arătat în răspunsul său.

Corina Creţu îşi continuă motivaţia, într-un limbaj standard bruxelles-ez, şi arată că -graţie pregătirii sale ca economist şi experienţei politice în ţară şi în PE – vede în politica regională un instrument puternic de a crea locuri de muncă, de a crea creştere economică şi de a promova integrarea grupurilor dezavantajate, mai ales în regiunile mai puţin dezvoltate.

„Potrivit politicii regionale se fac investiţii în cercerare şi inovare, într-o economie digitală accesibilă tuturor, în securitatea şi eficienţa energetică, pentru îmbunătăţirea transporturilor, pentru IMM-uri mai competitive şi pentru o educaţie de bună calitate şi accesibilă”, arată Corina Creţu.

Comisarul nominalizat de guvernul român a subliniat adesea faptul că, în ultimii 8 ani, a fost parlamentar european şi că a acţionat întotdeauna în interesul uniunii şi că preşuieşte cooperarea Comisiei cu Parlamentul European.

În plus, a arătat că nu există riscul unor conflicte de interese şi că va coopera cu celelalte instituţii europene. Totul este exprimat în formulări standard şi reprezintă răspunsul corect din punct de vedere formal şi conceptual, specific limbajului instituţional comunitar.

Audierile comisarilor europeni au început luni, iar Corina Creţu se va afla în faţa comisiei de politici regionale miercuri, la ora 10.30.

(Citiţi aici răspunsurile în detaliu ale Corinei Creţu)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: