joi

28 martie, 2024

9 februarie, 2015

inflatie-graficDeclinul substanţial al cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului, producţiile agricole peste medie la nivel regional (concomitent cu închiderea pieţei ruseşti), păstrarea preţurilor administrate la un nivel relative scăzut şi deficitul de cerere agregată au dus, pe fondul inflaţiei externe reduse şi în pofida aprecierii dolarului american, la un nivel al inflaţiei anuale situate sub limita de jos a coridorului ţintit de BNR.

Adică 0,83% decembrie 2014 la decembrie 2013, mult sub limita de 1,5% a intervalului de variaţie de 2,5% plus/minus 1%.

Mai mult, datele arată că, efectul de bază favorabil va duce, cel mai probabil, inflaţia anuală în teritoriul negativ, urmare a înlocuirii valorilor lunare de creştere a preţurilor consemnate în ianuarie şi februarie 2014 cu valori semnificativ mai mici în lunile corespunzătoare din acest an.


De reţinut, creșterea medie a prețurilor pe ultimelor 12 luni a fost de 1,1% potrivit metodologiei naționale dar 1,4% potrivit indicelui armonizat al prețurilor de consum IAPC. De fapt, acesta este utilizat la nivel european pentru a asigura comparabilitatea între țări și constituie indicatorul de creștere a prețurilor luat în considerație pentru îndeplinirea criteriilor de la Maastricht.

Efectul de bază se va manifesta cel mai puternic pentru luna ianuarie (datele urmează a fi publicate de către statistica oficială pe data de 13 februarie, potrivit calendarului anunţat), deoarece creşterea preţurilor în prima lună a anului anterior a fost de 0,85%, peste nivelul întregii creşteri de preţuri consemnată pe parcursul lui 2014 (v. tabelul).

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)
(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Februarie şi aprilie vor fi şi ele luni în care efectul de bază va conduce, cel mai probabil, la scăderea inflaţiei anuale, ceea ce va face ca prima treime a anului să fie una în care creşterea preţurilor să fie aproape insesizabilă iar valoarea pe ultimele 12 luni să poată rămâne în teritoriul negativ.

Vor urma, însă, alte patru luni care au consemnat scăderi ale preţurilor anul trecut, cu valori care vor fi foarte greu de reeditat.


De aceea, inflaţia anuală va reveni la valori pozitive şi va tinde să reintre în coridorul optim urmărit de BNR pe finalul anului 2015. Atunci, este, de asemeni, greu de crezut că vom mai asista la scăderi ale preţurilor, aşa cum s-a întâmplat în noiembrie şi decembrie 2014.

Conform scenariului de bază al proiecţiei făcute de banca centrală, rata anuală a inflaţiei IPC va urca până la 2,1% la sfârşitul anului 2015 (valoare revizuită în jos cu 0,1 puncte procentuale faţă de Raportul asupra inflaţiei din noiembrie 2014) şi 2,4% la finele anului 2016.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)
(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Practic, inflaţia aflată sub influenţa politicii monetare (denumită tehnic CORE 2) ar urma să fie de 0,8%, în timp ce preţurile administrate şi preţurile volatile vor acţiona în sensul creşterii IPC spre valoarea theoretic dezirabilă de 2%.

Proiecţia a mizat pe o influenţă favorabilă a combustibililor în acest an şi o revenire simetrică a preţurilor la carburanţi anul viitor, în timp ce tutunul ţi alcoolul vor avea contribuţii minime la indicele general al preţurilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: