vineri

19 aprilie, 2024

21 decembrie, 2017

Ambasadorii în România ai Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Olandei și Suediei în România au emis joi un comunicat comun în care își exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea legilor justiției și le solicită celor implicați „să ceară, fără întârziere, avizul Comisiei de la Veneția”.

Prezentăm integral comunicatul:

Noi, reprezentanți ai țărilor partenere din Uniunea Europeană, dorim să ne reafirmăm apartenența la destinul nostru comun împreună cu România, bazat pe valori comune și în special pe statul de drept.


Recunoaștem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce privește construirea unui parcurs și aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiției. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiției, în forma lor actuală, precum și recentele amendamente propuse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese.

La reuniunea Consiliului din 12 decembrie, Uniunea Europeană a adoptat concluzii pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) cu privire la reforma sistemului judiciar și lupta  împotriva  corupției în România. Concluziile subliniază, în special, „necesitatea predictibilității, a transparenței depline și a consultărilor incluzive” în ceea ce privește reforma justiției, în conformitate cu prevederile raportului Comisiei Europene din cadrul MCV.

În plus, Consiliul solicită României să evite orice pas înapoi.

În acest context, facem apel la părțile implicate în proiectul de reformă a justiției să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, pentru a menține astfel independența sistemului judiciar și a păstra intact procesul de reformă în general.


Avem încredere că toți actorii politici implicați vor acorda atenția cuvenită acestor preocupări legitime, în concordanță cu angajamentul nostru european comun, și vom fi în  continuare gata să sprijinim România în eforturile ei de a reafirma acest angajament.

Dacă i se va solicita avizul, Comisia de la Veneția va explica dacă modificările realizate de PSD – ALDE – UDMR pe legile Justiției respectă principiile statului de drept și recomandările acestei instituții, cum susține majoritatea parlamentară, sau dacă ele instituie o ingerință a politicului în sistemul judiciar, așa cum acuză opoziția, mai mult de jumătate dintre judecătorii și procurorii din România, și societatea civilă.

Comisia de la Veneţia este un organism în care sunt reprezentate toate ţările membre ale Consiliului Europei. Din partea României, membru titlular al Comisiei este Tudorel Toader, actualul ministru al Justiţiei, iar membru supleant este Bogdan Aurescu, actualmente consilier prezidenţial.

Ambasadori ai altor state UE, precum și Comisia European, au cerut Parlamentului român, de mai multe ori, solicitarea avizului Comisiei de la Veneția și au atras atenția că modificările preconizate și procedura folosită riscă să afecteze grav statul de drept.

Într-un mesaj fără precedent, Departamentul de Stat al SUA le-a cerut parlamentarilor majorității să renunțe la modificări și să accepte dezbateri largi pe tema intervențiilor legislative propuse, precum și consultarea specialiștilor din domeniu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: