vineri

29 martie, 2024

7 aprilie, 2015

carneGuvernul a decis marți reducerea TVA de la 24 la 9% pentru toate produsele alimentare, băuturi nealcoolice și pentru serviciile alimentare, începând cu 1 iunie.
România se alătură, astfel, majorității statelor UE care la alimente au TVA redus față de cota standard.

Premierul Victor Ponta a precizat că reducerea TVA pentru restul produselor și serviciilor de la 24 la 20% va fi aplicată abia de la 1 ianuarie 2016, întrucât s-a ajuns la concluzia că o astfel de măsură nu era sustenabilă în acest moment.

“Susţinem şi reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale”, a mai declarat Victor Ponta.


Potrivit Guvernului, decizia a fost fost luată în baza consultării cu BNR, Comisia Europeană și FMI, iar impactul acestei măsuri a fost estimat la 5 miliarde lei.

”Am introdus că această cota de 9% să se aplice şi la toate serviciile de alimentaţie publică, pentru că nu se poate să cumperi carnea cu TVa de 9% şi apoi să o vinzi la restaurant cu TVA de 24%”, a declarat Victor Ponta.

Șeful Executivului a precizat că veniturile colectate în primul trimestru au fost de 53 miliarde lei, cu 3 miliarde lei mai mult decât programarea şi cu 5 miliarde de lei mai mult decât în primul trimestru al anului trecut.

Potrivit analizelor independente, piața alimentară oficială din România este de circa 40 de miliarde de lei anual.

Analiștii: prudență în privința capacității de-a menține rata de colectare


Consultantul financiar Aurelian Dochia a precizat că e greu de spus cât de sustenabilă este reducerea TVA, în condițiile în care această discuție a avut loc odată cu dezbaterea noului Cod Fiscal și guvernul nu a reușit să răspundă semnelor de întrebare legate de deficitul bugetar.

”Nu am primit niciun fel de explicații nici atunci. Rezultatele foarte bune privind încasările din primul trimestru nu reprezintă o garanție a faptului că acestea vor fi la fel de bune și în a doua parte a anului”, potrivit lui Aurelian Dochia.

”Cred că guvernul mizează pe menținerea unui ritm crescut al încasărilor, combaterea evaziunii fiscale și pe creșterea consumului”, a mai spus el, adăugând că, pe termen scurt, consumatorii vor simți unele efecte și la raft, prin reducerea prețurilor.

Cel mai probabil, pentru a compensa o astfel de măsură, vor  fi reduse, din nou, investițiile. Un alt sector care ar putea avea de suferit ar fi cel al constructorilor, însă va fi greu să stabilești o legătură de cauzalitate, mai spune Dochia.

Economistul Mircea Coșea a precizat că, în ceea ce privește sustenabilitatea măsurii anunțate de guvern, deocamdată încasările la buget au fost foarte mari, dar ele sunt conjuncturale.

Este greu de crezut că ANAF va menține același ritm al încasărilor și în a doua jumătate a anului, a mai spus Mircea Coșea. În plus nu cunoaștem acum cum va fi producția agricolă, nu știm dacă va fi un an la fel de bun ca 2014.

Un alt factor care trebuie luat în considerare este poziția FMI, vând în vedere că România are nevoie de garanția Fondului pentru a intra pe piață.  În cazul în care FMI nu va fi de acord se va umbla iar la alte surse, ceea ce înseamnă că se va lua dintr-un buzunar și se va pune în altul și am putea asistat și la o scădere a calității serviciilor (sănătate, educație)

În opinia sa, va exista o scădere a prețurilor, însă nu la nivelul de 15% estimat de premier. ”Este o estimare hazardată pentru că economia nu are metodologia necesară pentru a face un calcul atât de exact. Cred că va fi o scădere de 8-10% maximum 12% ”, a mai spus Mircea Coșea, adăugând că va exista o presiune mare din partea consumatorilor, astfel încât concurența va fi obligată să coboare din prețuri.

Măsura este însă ireversibilă, orice guverna va veni, că va rămâne guvernul Ponta sau va fi altul, nu va putea da înapoi pentu că ar fi un ”dezastru social”, ar însemna ”moarte politică sigură”. Potrivit lui Mircea Coșea, vom asista la creșteri de taxe și impozite locale sau vor avea de suferit, din nou, investițiile.

”Decizia a fost una politică, probabil că ar fi luat-o mai devreme, dar premierul nu are încă siguranța că aceste măsuri pot fi suportate de buget”, a mai precizat el.

Consiliul Fiscal a avertizat în Opinie asupra riscurilor unor deviații

Proiectul noului Cod Fiscal care a fost trimis la Parlament prevede o reducerea cotei standard a TVA cu 4 pp. în 2016 (până la 20%) și cu încă 2 pp. din 2018 (până la 18%).

De asemenea, proiectul face referire și la extinderea cotei reduse de TVA pentru produsele din carne (inclusiv animale vii și păsări vii), pește, legume, fructe, lapte, ouă și pentru evenimentele sportive.

Consiliul fiscal a avizat negativ propunerea legislativă de revizuire a Codului fiscal, atrăgând atenția încă de atunci asupra riscului extrem de ridicat ca implementarea prevederilor proiectului să conducă la deviații de proporții de la țintele bugetare pe termen mediu.

Consiliul fiscal consideră că inițiativa Guvernului de a rescrie Codul Fiscal ”este justificată și binevenită date fiind modificările foarte numeroase pe care acest document le-a suferit de-a lungul anilor”, însă consideră drept ”nesustenabile reducerile ample la nivelul taxelor și impozitelor pe care aceasta le prevede”.

Potrivit estimărilor Consiliului fiscal, proiectul de modificare a Codului fiscal în forma sa actuală implică ”un risc extrem de deteriorare permanentă și de proporții” a poziției finanțelor publice ale României. Estimările Consiliului indică deficite efective superioare nivelului de referință de 3% din PIB pentru deficitul efectiv în intervalul 2016-2019, iar evoluțiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugerează, potrivit opiniei emise, ”reversarea progreselor realizate până în prezent în ceea ce privește consolidarea fiscală, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat în anul 2010.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: