joi

28 martie, 2024

29 mai, 2016

Anca_Dragu_PaliuPrejudiciul podus prin evaziune fiscală se ridică, pe primele patru luni ale acestui an, la 2,9 miliarde lei, potrivit unor date prezentate duminică de ministrul Finanțelor, Anca Dragu, într-un interviu pentru  Digi 24.

„Există evaluări cu privire la evaziunea fiscală, la economia subterană. Evaluările acestea sunt făcute, în special, de instituții care au această posibilitate și mă refer aici la INS (Institutul Național de Statistică – n.red.) și chiar SRI.

În primele patru luni ale anului avem un prejudiciu identificat de 2,9 miliarde lei.


Avem măsuri asiguratorii de 1,68 miliarde lei, avem amenzi plus confiscări de 94 milioane lei aferente prejudiciilor anterioare. Avem o diminuare a pierderii fiscale de 569 milioane lei„, a spus Anca Dragu.

Sectoarele unde se înregistrează cea mai mare evaziune

„Noi, din încasările pe care le vedem și din estimări considerăm că acest proces a fost redus în timp, în special pe țigări. Am introdus aceste elemente de trasabilitate, la țigări de exemplu. Sunt multe măsuri care se iau. Poate nu sunt atât de spectaculoase”, a precizat ministrul Finanțelor.

Cum distorsionează offshore-urile concurența

Ministrul a mai spus că Executivul este tot mai atent la modul în care companiile fac afaceri în spatele unor offshore-uri, după dezvăluirile din Dosarele Panama şi contractele cu dezinfectanţii diluaţi.

Ea a explicat că aceste afaceri pot afecta concurenţa pe piaţă şi pot ascunde cazuri de evaziune fiscală:


„Trebuie să înțelegem în ce măsură aceste tranzacții intrne și externe sunt susceptibile de evaziune fiscală. Aceste companii duc la deteriorarea mediului concurenţial.

Practic, o companie care are un sediu într-un offshore, pentru ca plăteşte mai puţine taxe sau nu plătește deloc, își permite să vină cu preţuri mai mici pe piaţă, asta presupunând că folosește maniera cinstita.

Deci, da, este o manieră în care se aduce atingere principiului de concurenţă pe piaţă și atunci aceste companii nu ar trebui să existe şi să distorsioneze piaţa”, a declarat Anca Dragu.

Noul sistem IT de la ANAF

„Lupta cu evaziunea fiscală nu este una simplă, iar măsurile pe care le are în vedere ANAF încep de acum 2-3 ani, când ANAF s-a aflat în proces de evaluare teritorială. Apoi, suntem în plin proces de introducere a unui sistem IT la ANAF. Practic, nici informații de calitate nu putem să avem, nici în timp real. Dacă ministrul Finanțelor vrea să apese un buton să vadă toate încasările în fiecare moment și pe județe este un pic mai greu în acest moment. Datele în timp real se culeg cu mai multă dificultate. Dar introducerea unui nou sistem IT, proces demarat cu ceva timp în urmă și care va fi finalizat undeva în 2018-2019, va aduce muniție suplimentară ANAF în combaterea evaziunii fiscale”, a explicat Anca Dragu.

Supraacciza la carburanţi – 10 milioane de lei, anul acesta

Aproximativ 10 milioane de lei este valoarea supraacizei la carburanți (7 eurocenţi/litru) şi 30 de milioane lei în 2015, a mai spus ministrul Dragu.

„A adus la buget anul acesta, până în prezent, 10 milioane lei. Anul trecut cred că aveam în jur de 30 de milioane de lei.(…) A fost introdusă pentru a compensa scăderea de încasări din reducerea CAS. În momentul reducerii contribuţiilor se produce şi o reducere a încasărilor şi atunci a fost nevoie, cu atât mai mult cu cât România era într-un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană şi orice măsură fiscală trebuia să fie neutră din punct de vedere bugetar”, a explicat Anca Dragu.

Taxa va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: