joi

28 martie, 2024

29 septembrie, 2015

batraniPopulația Uniunii Europene îmbătrânește în ritm accelerat, ultimele proiecții ale Eurostat arătând că una din fiecare opt persoane de pe Bătrânul Continent va avea în 2080 cel puțin 80 de ani.

În momentul de față, ponderea persoanelor de peste 65 de ani este de 18,5%, dar va crește la aproape 30% în 2080, arată o analiză a Eurostat. 

În populația României anului 2080, persoanele de cel puțin 65 de ani vor reprezenta 28,1% din populație (aproape de media europeană), iar cele de peste 80 de ani – 11,5%.


Aceste procente tot mai largi de persoane în vârstă înseamnă provocări sociale și economice care vor fi greu de soluționat. În primul rând, sistemele de pensii vor avea tot mai puțini contribuabili, în timp ce numărul beneficiarilor va crește, simultan cu perioada medie de plată a pensiei.

În ultimii 15 ani, ponderea persoanelor de peste 80 de ani a crescut de la 3.5% în 2001 la 5.1% în 2014. În 2080, cel mare procent al vârstnicilor de peste 80 de ani va fi întregistrat de Slovacia (cu 16,3% din populație), țară care acum are una dintre cele mai mici populații în vârstă.

Ea va fi urmată de Portugalia (cu 15.8%), Germania (15.1%) și Polonia (14.9%).

Procentele cele mai mici vor fi în Irlanda (7.4% din populație), Lituania (8.9%) și Letonia (9.5%).


proiectie 2080 persoane in varsta eurostat

Vârsta medie de acum a românilor este una dintre cele mai scăzute din Uniune, speranța de viață la împlinirea a 65 de ani (anii pe care îi trăiesc, în medie, după ce împlinesc 65 de ani) fiind de numai 18,1 ani la femei și 14,7 ani la bărbați. Mai puțin trăiesc, în medie, bulgăroaicele (17,9 ani), la femei, și bulgarii (14,2 ani) și lituanienii (14,1 ani), la bărbați.

actual si proiectii persoane in varsta
(CLICK PENTRU MĂRIREA TABELULUI)

 

Riscul de sărăcie este mai mic în rândul persoanelor în vârstă decât în cazul adulților de până în 65 de ani, în aproape întreaga Europă, fiindcă bătrânii au pensie și, unele rezerve financiare strânse în anii de activitate.

În România, 41,3% din cei până în 65 de ani se află în situația de risc de sărăcie, în timp ce procentul vârstnicilor la fel de săraci este de 35%.

În Bulgaria apare o situație inversată, cu pondere mai mare a riscului de sărăcie în rândul bătrânilor și de 45,7% la ceilalți adulți.

risc de sărăcie persoane in varsta
(CLICK PENTRU MĂRIREA TABELULUI)

Bătrânii în spațiul virtual

Anul trecut, mai puțin de jumătate din europenii cu vârste între 65 și 74 de ani de ani foloseau internetul. Procentul era mai mare în nordul continentului și mai mic în statele estice și cele de la Mediterană.

Proporția variază de la 84% în Danemarca, Luxembourg (81%), Suedia (78%), și Olanda (76%), la numai 10% persoane de peste 65 de ani care au folosit vreodată netul în românia și Bulgaria.

În general, aceste persoane intră pe net ca să folosească emailul, esticii citesc presa (mai ales în statele baltice), iar în Ungaria există cel mai mare procent de bătrâni care folosesc rețelele sociale – aproape una din două persoane de peste 65 de ani intră pe diferite rețele sociale. În România, doar 10% din persoanele vârstnice folosesc internetul, 72& din aceștia trimit emaluri, 52% caută bunuri și servicii, iar 34% intră pe rețelele sociale.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: