duminică

24 martie, 2024

17 noiembrie, 2017

Dimensiunea socială, una dintre armele care au determinat rezultatul votului Brexit

Președintele Klaus Iohannis participă vineri la Summitul social privind promovarea locurilor de muncă echitabile și a creșterii economice în UE care are loc la Goteborg, în Suedia.

Este un summit la finalul căruia liderii europeni vor încerca să-i convingă pe scepticii europeni că UE este mai mult decât un simplu contabil, ale cărui reacții din perioada crizei financiare le-a făcut viața grea.

Una dintre marile probleme ale Europei de azi este că relansarea economică mărește disparitățile sociale pe continent și nimeni nu-i poate convinge pe decidenții statelor europene să treacă de la specificul național la un sistem social european unic.

Viziunea românească a Europei sociale…


Summitul din Suedia, unul dintre pionierii europeni în materie de politici sociale, va cuprinde o sesiune plenară introductivă și trei sesiuni tematice: accesul pe piața forței de muncă, situația pieței forței de muncă și tranziția dintre locurile de muncă pe piața muncii.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis va avea o intervenție în cadrul sesiunii pe tema accesului pe piața forței de muncă. Președintele Iohannis, transmite comunicatul, va sublinia importanța pe care o are educația în asigurarea îndeplinirii cerințelor de pe piața muncii și va insista pentru adaptarea continuă a politicilor educaționale la dezvoltările tehnologice și la dinamica de pe piața muncii. De asemenea, șeful statului va puncta necesitatea reducerii șomajului în rândul tinerilor, prin politici educaționale relevante, dar și prin acordarea de stimulente angajatorilor.

La reuniune se va semna o ”Proclamație privind Pilonul European al Drepturilor Sociale”.

… și realitățile europene

Pilonul social, proiect de suflet al președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, este în esență o tentativă de a atenua efectul politicilor de austeritate cu ajutorul condițiilor corecte de muncă, egalității de oportunități și o mai bună protecție socială, cu scopul de a transforma Europa în ceea ce în jargon bruxelez s-ar descrie drept ”statut social triplu A”.


Un ”tablou de bord” social ar urma să monitorizeze progresut statelor europene în domenii ale politicilor sociale care sunt de competență națională, de tipul egalității de gen, dreptul la salarii corecte, perioada echilibrată de viață profesională, venit minim și pensii adecvate.

În viața reală însă, e clar: nimeni nu-i poate convinge pe decidenții statelor europene să treacă de la specificul național la un sistem social unic. Iar europenii simt asta, o demonstează o cercetare ICAEW, în cadrul căreia una dintre întrebări a fost: ”Aveți încredere că guvernul dumneavoastră ține cont de impactul financiar al deciziei politice asupra generațiilor viitoare?”.

Rezultatul, ilustrat mai jos, cu precizarea că cercetarea a cuprins 10 state europene, între care lipsește România:

(Descărcați AICI cercetarea ICAEW)

Atunci când vine vorba de politici sociale, Comisia Europeană se confruntă cu o dilemă: Deși este împuternicită să promoveze libertatea economică din spatele pieței unice, ea nu se poate amesteca în politicile sociale ale țărilor membre, deși, a demonstrat-o mult dezbătura reformă a lucrătorilor detașați, aceste două zone sunt foarte greu de delimitat.

Directiva muncitorilor detașați permite companiilor să trimită în străinătate muncitori, dar să plătească taxe și să primească beneficii ca acasă, oferind muncitorilor și angajatorilor din țările cu mai puține beneficii un avantaj competitiv. Președintele Franței a fost cel care a susținut activ modificarea Directivei, afirmând că, în baza regulilor vechi, vom asista doar la ”o cursă către cel mai de jos nivel al reglementărilor sociale”. De cealaltă parte a ”baricadei” s-au situat statele din estul Europei, în care salariile sunt mult mai mici decât în Occident.

Oglinda salariilor minime lunare, din datele Eurostat (ianuarie 2017):

Politico reamintește că, în discursul ”Starea Uniunii” din 2017, Jean Claude Juncker a cerut statelor membre ”o înțelegere comună a ceea ce este corect din punct de vedere social”, chiar dacă ”sistemele sociale naționale vor mai rămâne separate și diverse încă mult timp”.  Economiile statelor membre sunt la fel de disparate precum politicile lor sociale.

Cum se diferențiază politicile sociale în Grecia, Danemarca, Italia și România, potrivit Indexului Justiției Sociale realizat de Bertelsmann Stiftung:

(Descărcați AICI cercetarea Bertelsmann Stiftung)

Cum vârful crizei economice a trecut, liderii UE au început să pledeze în favoarea unei ”Europe sociale”, care să prevină deteriorarea permanentă a pieței muncii. Cifrele arată diferențe îngrijorătoare, inclusiv un număr mare de tineri fără loc de muncă, mai puțin educați sau specializați, mai ales în sudul Europei.

Oficial, șomajul la nivelul UE a revenit la plafonul pre-criză, ca procent din populația activă (sursa Eurostat):

Privite de sus, cifrele par bune, dar sunt încă state în care piața muncii nu și-a revenit, șomajul plasându-se peste media europeană (sursa Eurostat):

Și mai în profunzime constatăm că ”viitorul nu sună bine”- este suficient să privim alt grafic Eurostat, procentul tinerilor cu vârste între 15 și 35 de ani care nu sunt angajați și care nici nu studiază, nici nu urmează vre-o formă de pregătire profesională:

Exemplu de disparitate, fără dubiu, îl constituie diferența între salariile primite de bărbați și de femei- un nou grafic Eurostat, care prezintă cât reprezintă, procentual, salariul unei femei față de cel al unui bărbat:

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: