sâmbătă

20 aprilie, 2024

6 martie, 2017

Președintele European Central Bank, Mario Draghi, și cel al U.S. Federal Reserve, Janet Yellen, nu se uită unul la celălalt, ci în direcții diferite

Decalajul dintre politicile monetare ale Zonei Euro și Statelor Unite își va acutiza efectele în următoarele două săptămâni.

În vreme ce, marți, se va pune problema dacă  Banca Centrală Europeană (ECB) va rezista presiunilor de a începe înăsprirea politici monetare, în SUA, datele despre piața muncii ar putea pecetlui decizia Federal Reserve (FED) privind încă o creștere a dobânzii sale de referință, săptămâna următoare.

Altfel spus, „este de așteptat să avem – 0,4% în Europa (rata dobânzii de referință în Zona Euro, n.r.) și probabil mai mult de +0,75% la Washington” – estimează Reuters.

Partitura europeană


Banca Centrală Europeană (ECB) nu are motive să „zdruncine barca” euro, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile furtunoase din Franţa şi Olanda.

Banca centrală a Zonei Euro va prefera, în schimb, să mai lase economiilor euro spaţiu să-şi îmbunătăţească cifrele, evitând speculaţiile partidelor populiste că s-ar implica în jocul politic.

Un sondaj Reuters spune că ECB va lăsa, marţi, rata dobânzii neschimbată, „dar echilibrarea sorţilor s-ar putea să fie mai dificilă decât pare.

Economia Zonei Euro creşte cum nu a mai reuşit după criză, iar creşterea ratei inflaţiei, puţin peste ţinta EC,B confirmă tendinţa ascendentă a economiei. Ceea ce ar fi în măsură să-i încurajeze pe cei ce cer ca banca centrală să-şi diminueze achizițiile de titluri de stat în euro (de la un total de 2,3 trilioane de euro), prin care pompează lichidități în sistemul financiar, și să și scoată rata dobânzii de referință din domeniul negativ.


Banca Centrală Europeană (ECB) va avea ocazia, dacă alegerile prezidențiale franceze trec fără consecințe turbulente pe piețe, să ia atitudini ceva mai agresive în 8 iunie și să pregătească piețele în 20 iulie, pentru decizii de modificare a politicii monetare, care să fie luate în 7 septembrie.

Astfel că Mario Draghi, președintele ECB, va continua – cel mai probabil, să repete că stimulii monetari sunt mai departe necesari, din moment ce creșterea economică este fragilă, creșterea inflației este un vârf conjunctural, iar perspectiva este umbrită de riscuri politice globale.

Partitura americană

Pe de altă parte, la Federal Reserve se aude alt sound, căci creșterea economică se dovedește solidă, confirmată de inflația în creștere și de șomajul scăzut.

Datele despre piața muncii de vineri vor arăta o creștere a locurilor de muncă suficient de mare, probabil, ca să încline balanța FED spre creșterea dobânzii. Valoarea ajutoarele de șomaj plătite a scăzut deja până aproape de minimul ultimilor 44 de ani, luna trecută.

Analiștii se așteaptă la o creștere a ratei dobânzii de referință a dolarului în această lună, a treia după ce aceasta a coborât la minim în perioada culminantă a crizei și alte două creșteri ar mai putea fi operate până la sfârșitul anului.

Perspectivele de creștere indicate de noua administrație de la Casa Albă completează argumentele în favoarea creșterii dobânzii la dolar.

Orchestra globală

Cu cele mai mari economii ale lumii sunt defazate, dacă nu în contratimp, iar auspiciile globale sunt obiectul dezbaterilor economiștilor lumii, marcate oricum de factori ridicați de incertitudine.

Va fi benefică pentru Europa, mai marea concentrare a intereselor americane în înteriorul granițelor proprii? Nu neapărat, dacă economia chineză își va încetini ritmul de creștere prea mult.

Deja ritmul de creștere a PIB-ului Chinei a scăzut până la 6,7% în 2016. Este în domeniul dorit de guvernul chinez, adică între 6,5 și 7%, dar 6,5% este limita minimă la care se asigură obiectivul de ocupare a forței de muncă dorit. Guvernul chinez a anunțat măsuri ambițioase astfel încât familiile să aibă măcar un membru cu slujbă.

Iar dinspre alte zone economice majore nu vin veşti care să consolideze optimismul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: