vineri

29 martie, 2024

21 ianuarie, 2018

Comisia Europeană se îndepărtează de planul de a reglementa la nivelul UE măsuri care să oblige administratorii platformelor sociale să elimine postările care promovează un ”discurs al urii”. Potrivit Euractiv, comisarul european pentru probleme de Justiție, Vera Jourova (foto), a anunțat că nu va impune reglementări în acest domeniu firmelor IT.

În schimb, comisarul european a spus că va continua să se bazeze pe înțelegerile încheiate în 2015 cu companii ca Twitter, Youtube, Facebook sau Microsoft, care ”funcționează” chiar dacă aceste companii nu sunt obligate prin lege să ia măsuri.

”Fiecare dintre cele 4 a dat dovadă de responsabilitate. Este momentul să partajăm responsabilitatea cu giganții social media și cred că asta așteaptă și cetățenii europeni”, a declarat comisarul Vera Jourova. Ea a lăudat eforturile Facebook în blocarea discursurilor urii, în special pentru anunțul făcut la finalul anului 2017 privind intența de a angaja 3.500 de oameni doar ca să monitorizeze postările utilizatorilor.


Comisarul european a mai anunțat că Instagram și Google+ vor semna foarte curând codul de conduită elaborat de Comisie pentru verificarea alertelor privind discursuri ale urii și a chemat și alte companii să adere la acest cod.

O serie de asociații neguvernamentale critică însă acest tip de înțelegeri, afirmând că în lipsa unei legislații cu obiective clare firme private primesc libertatea să decidă ele caracterul legal sau ilegal al unui discurs, drept urmare ștergând de pe Internet ce consideră ele că ar fi ilegal.

Discursurile care îndeamnă la ură sunt ilegale în toate statele membre UE, dar legislația specifică descrie diferit ce este discurs al urii.

Potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, Twitter, Youtube, Facebook și Microsoft au verificat 81.7% dintre sesizările primite care fac referire la hate speech în mai puțin de 24 de ore de la primirea sesizării, o eficiență semnificativ crescută față de mai 2017, când procentul era de numai 39%.


Facebook a eliminat 79% dintre postările din întreaga UE semnalizate ca incitând la ură. Twitter a eliminat 100% din postările din Germania semnalizate similar.

Potrivit Euractiv, comisarul Vera Jourova îi va informa săptămâna viitoare pe miniștrii de Justiție din statele membre UE în legătură cu decizia sa. Mai multe state membre, printre care Germania, au solicitat comisarului Jourova să pregătească o legislație unitară la nivel european împotriva discursurilor care incită la ură postate pe platforme sociale.

Grupul de lobby care reprezintă la Bruxelles interesele giganților IT, EDiMA, afirmă că provocările din acest domeniu necesită reacție rapidă și adaptare, lucruri care nu pot fi atinse prin legislație, pentru simplul motiv că derularea proceselor democratice necesită timp.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: