sâmbătă

20 aprilie, 2024

21 februarie, 2012

Miniştrii de finanţe din zona euro au dat unda lor verde marţi dimineaţă pentru planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public şi o ştergere parţială a datoriei Atenei deţinute de creditorii privaţi, au anunţat mai multe surse europene – potrivit AFP citată de AGERPRES.

„Miniştrii redactează declaraţia finală”, a declarat un responsabil european, citat de AFP. El a indicat mai înainte că forumul Eurogrupului a căzut de acord asupra acestui plan ce va permite Greciei să evite falimentul, după mai mult de douăsprezece ore de negocieri intense.

Cu ajutorul acestui plan fără precedent, Grecia ar trebui să fie în măsură să ramburseze o datorie de 14,5 miliarde de euro până la 20 martie şi să evite astfel falimentul.


Atena a îndeplinit pe hârtie partea sa din contract respectând cerinţele creditorilor ei publici /angajamente scrise de cei doi şefi ai partidelor de coaliţie, un plan de economii de 3,3 miliarde de euro/.

Cu toate acestea, negocierile au mers foarte încet întrucât finanţatorii principali de fonduri ai Greciei s-au lovit de o gaură de câteva miliarde de euro ce trebuie astupată pentru a se ajunge la reducerea datoriei Greciei la 120% din PIB până în 2020, aşa cum au vrut Fondul Monetar Internaţional şi unele ţări din zona euro, ca Germania şi Luxemburg.

În final, planul de salvare va permite reducerea datoriei Greciei la 120,5% până în 2020, faţă de 160% în prezent, a indicat o sursă guvernamentală europeană.

Planul de ajutorare a Greciei asupra căruia partenerii Atenei din zona euro au ajuns la un acord în noaptea de luni spre marţi va permite aducerea nivelului de îndatorare a ţării „la 120,5%” din PIB până în 2020, potrivit unei surse guvernamentale europene.


Acest nivel de îndatorare este foarte apropiat de obiectivul anumitor finanţatori ai Greciei, şi anume Germania, Olanda şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), care era de 120 la sută din PIB, un nivel considerat sustenabil pe termen lung.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: