marți

23 aprilie, 2024

8 aprilie, 2014

Guy Verhofstadt – președintele Alianța Liberalilor și Democraților din Parlamentul European (ALDE), a făcut luni o vizită electorală în România. Aflată între două mari blocuri politice care-și dispută puterea în Parlamentul European (Popularii și Social-Democrații), ALDE speră că va arbitra în marile decizii. Liderul liberalilor europeni a explicat, pentru cursdeguvernare.ro, viziunea de pe care și-a depus candidatura la Președinția Comisiei, împotriva ”greilor” susținuți de Merkel și Hollande: Jean Claude Junker (PPE) și Martin Schulz (S&D).

***

cursdeguvernare.ro: Vorbiţi direct despre o Europă federală, iar ascultându-vă, mă gândeam că sunteţi fie un euro-visător, fie foarte curajos în această perioadă în care nimeni nu mai vorbeşte despre o mai mare integrare a Europei, politicienii evită acest subiect sensibil.


Guy Verhofstadt: Da, dar mai înainte trebuie să vă spun că visele pot deveni realitate. Doar dacă ai un vis poţi avea o viziune, iar viziunea să devină realitate. Iar oamenii care nu visează nu pot avea viziuni şi planuri.

În cazul meu nu este acea conotaţie negativă, „e un visător, o persoană care nu e cu picioarele pe pământ”, ci este ceea ce avem nevoie acum. Să dezvoltăm o viziune pentru viitor, iar asta ne lipseşte acum.

Politicienii sunt acum mult prea prinşi în detalii şi nu văd imaginea generală pentru viitor.

cursdeguvernare.ro: Nu vă asumaţi însă un risc mai mare în campanie decât competitorii dvs., domnii Junker şi Schulz, pentru că vorbiţi acum despre federalism, când europenii nu vor să dea mai multe puteri Europei?


Guy Verhofstadt: Oamenii au nevoie de asta, de o viziune. Dacă nu, politicienii cu o viziune pentru viitor vor cădea, aşa cum se întâmplă acum, sub influenţa euroscepticilor.

Lucrurile sunt clare: Jumătate dintre ţările europene sunt conduse de conservatori, iar jumătate sunt conduse de socialişti. Şi pare să nu existe nicio diferenţă. Folosesc şi apără, în principal, reţetele trecutului.

Junker şi conservatorii sunt pentru păstrarea statu-quo-ului, iar de partea cealaltă, socialiştii, spun că e nevoie de mai multe datorii să ieşim din criză. Însă datoriile au fost una dintre cauzele acestei crize. Aşa că avem nevoie de o nouă abordare.

Oamenii înţeleg că această criză a fost prost administrată de ei, de socialişti şi populari, şi că avem nevoie de o alternativă pentru soluţionarea crizei. Iar alternativa noastră se bazează pe două coordonate: disciplină fiscală, pe care o avem, şi a doua – pe care nu o avem – este o strategie de creştere economică, un proces de o mai mare integrare în Uniunea Europeană, o Europă mai integrată ca motor al creșterii economice.

Altfel spus, în loc să folosim bani, folosim o mai mare integrare: uniunea bancară, pentru ca banii să circule din nou în economie, o piață de capital unică – ca să avem lichiditate, ca dobânzile să poată scădea, o politică energetică comună – pentru ca prețurile la energie să scadă, o piaţă internă mai funcţională pentru servicii digitale – ca şi Europa să poată dezvolta o companie de genul Google, Twitter, Facebook, ceea ce nu se întâmplă acum.

Aceasta este strategia pentru viitor, integrezi mai mult cele 500 de milioane de oameni în structura ce se numeşte Uniune Europeană şi aşa ieşi din criză. Nu prin întoarcerea în trecut.

cursdeguvernare.ro: Nu credeţi că momentul când europenii erau dispuşi la o mai mare integrare, de teama disoluţiei monedei euro, a fost ratat?

Guy Verhofstadt: Politicienii sunt responsabili să revigoreze această dorinţă, lidership-ul Europei este responsabil de asta. Şi de aceea şi candidez, să schimb conducerea. Domnul Barroso trebuie să pună asta în discuţie. Şi asta nu printr-unul sau două documente, ci prin pachete legislative.

Doar Comisia are dreptul de iniţiativă legislativă, doar Comisia poate propune Consiliului şi Parlamentului legislaţie, iar Comisia poate obliga statele membre să respecte regulile. A făcut-o în mai multe ocazii, pe mai multe teme, dar nu a făcut suficient.

cursdeguvernare.ro: Mulţi analişti vorbesc despre pericolul pe care îl reprezintă extremiştii şi euroscepticii. Chiar sunt ei un real pericol, au ei putere să influenţeze deciziile la nivel european?

Guy Verhofstadt: Dacă majoritatea oamenilor ar fi de acord cu ei ar însemna sfârşitul Uniunii. Când ei încep să aibă succes, oricât de mic, atunci politicenii obişnuiţi, de celelalte orientări, încep să le preia discursul. Acesta este pentru mine pericolul. Nu înţeleg de ce o fac, pentru că – aşa cum ştium – originalul este întotdeauna mai atractiv decât copia.

Temerea mea este că partidele politice din main stream văd succesul populiştilor – extremiştilor, euroscepticilor – şi atunci le adoptă discursul.

Comisia nu trebuie să fie un secretariat al Consiliului, ci un guvern european

cursdeguvernare.ro: Candidați. Ce aţi face diferit de domnul Barroso, dacă aţi fi ales în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene?

Guy Verhofstadt: Modul în care a guvernat Europa. Aş face Comisia să nu fie un secretariat al Consiliului European, ci o instituţie în sine, ca un guvern al Europei.

cursdeguvernare.ro: Cum aţi putea face asta în confruntarea cu lideri naţionali atât de puternici?

Guy Verhofstadt: Folosind puterea pe care o ai ca instituţie. Problema nu este că nu are putere, Comisia are putere, am explicat mai devreme, dar nu o foloseşte. Este o problemă de a-şi folosi puterea.

cursdeguvernare.ro: Și v-aţi putea folosi puterea mai bine decât domnul Barroso, care este în aceeaşi familie politică a cancelarului Angela Merkel, sau decât domnul Schulz, în familia politică a lui Francois Hollande?

Guy Verhofsdtadt: Da, cred că da. În orice caz, convingerea mea fermă este că aşa trebuie procedat, altfel, condamni Europa să nu îşi revină din criză. Pentru că această criză nu este doar una economică, originea ei este într-o criză politică. Consecinţele sunt economice, originile sunt politice.

Altfel nu ai putea explica de ce toţi au ieşit din criză, japonezii, americanii, iar singurii care nu au ieşit din criză sunt europenii. De ce doar Europa rămâne adâncită în criză?

Pentru că nu suntem pe deplin integraţi, pentru că nu folosim din plin avantajele acestui contient de 500 de milioane de oameni. De aceeea este nevoie de o viziune de viitor în care integrarea să fie un motor pentru creştere economică.

cursdeguvernare.ro: Şi totuşi, sondajele arată că PPE şi S&D conduc în preferinţele electoratului, iar preşedintele Comisiei ar putea fi domnul Schulz sau domnul Junker. Cum va evaluaţi şansele în acest context? 

Guy Verhostadt: Ei au nevoie de majoritate, o majoritate pe care nu o au. De aceea trebuie să lucreze cu noi. Suntem al treilea grup politic şi cred cu tărie că vom continua să fim al treilea grup din Parlamentul European. Şi suntem puntea între ei, le va fi greu, dacă nu imposibil să creeze o majoritate.

cursdeguvernare.ro: Dar vedeţi ca, în contextul negocierilor, unul dintre cei doi contracandidaţi să cedeze şi să dea liberalilor preşedinţia Comisiei?

Guy Verhofstadt: Nu şti niciodată. Dacă se vor bloca unul pe celălalt, totul este posibil. Dar nu asta este important pentru moment. Ceea ce este acum important este să revenim după alegeri cât mai puternici, pentru ca poziţia noastră în negocieri să fie puternică. Restul sunt speculaţii. Ştii cum intri în negocieri, nu ştii cum ieşi.

Ideea că liberalii români vor în PPE este ca monstrul din Loch Ness: reapare periodic

cursdeguvernare.ro: Aţi fost îngrijorat când liberalii români au avut discuţii cu PPE pentru afiliere?

Guy Verhofstadt: Este ca Loch Ness. Am râs împreună cu Crin (n.r. Antonescu) şi am spus că e precum monstrul din Loch Ness – dispare, reapare, dispare, reapare. El a spus că nu este adevărtat, că este o tâmpenie, iar eu spun că suntem o familie, PNL sunt fraţii noştri.

Am lucrat cu PNL de la revoluţie, am fost primii care am trimis PNL un camion cu computere, în ianuarie 1990. Apoi, după mineriadă, când au intrat în sediiul PNL şi au distrus totul, am trimis un al doilea camion. Iar Radio Contact a fost o iniţiativă comună. Totul face să fim o familie, cu puternice legături. Iar astfel de familii nu se despart.

cursdeguvernare.ro: Excludeți, deci, o trădare? Sunteţi sigur de fidelitatea lor?

Guy Verhofstadt: Da, sigur.

curs de guvernare.ro: Pentru că noi, în România, suntem obişnuiţi cu trădarea în politică.

Guy Verhofstadt: Da, dar nu este cazul lor. Sunt sigur de grupul de liberali din ALDE, de eurodeputaţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ce simplu-i totul:lipseste o viziune…
    Din pacate, la nivel national si de UE, lipseste orice viziune si proiect de dezvoltare economica a flancului sudic.
    Afara de analize si critici, nu s-a adus la suprafata nici un proiect de constructie industriala a tarilor inapoiate si nici UE, ca Uniune Politica, nu este capabila de asa ceva.
    In fiecare perioada de alegeri nationale sau europene, acelasi vom face, vom drege – iar stagnarea nationala si unionala au devenit de durata!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ce simplu-i totul:lipseste o viziune…
    Din pacate, la nivel national si de UE, lipseste orice viziune si proiect de dezvoltare economica a flancului sudic.
    Afara de analize si critici, nu s-a adus la suprafata nici un proiect de constructie industriala a tarilor inapoiate si nici UE, ca Uniune Politica, nu este capabila de asa ceva.
    In fiecare perioada de alegeri nationale sau europene, acelasi vom face, vom drege – iar stagnarea nationala si unionala au devenit de durata!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: