vineri

19 aprilie, 2024

21 ianuarie, 2019

Moneda europeană a trecut luni fără probleme de pragul psihologic de 4,70 de lei, cu o medie a pieţei de 4,7081 lei / euro, anunţată de Banca Naţională (BNR).

Piața se află într-o zonă necartografiată de cotații anterioare, în care „recordurile istorice” se înșiră unul după altul.

Pe piaţa interbancară, a fost depăşit şi pragul de 4,71 lei, iar următorul nivel de rezistenţă care s-ar putea opune unei deprecieri şi mai adânci a monedei naţionale este la 4,72 – 4,73 lei/ euro, potrivit estimării tehnice a analiştilor Băncii Transilvania (BT).


„Acesta (4,70, n.r.) e un nivel important, prag psihologic, la care este posibil ca piața să reacționeze, eventual să se stabilizeze. Nu excludem însă posibilitatea ca, după ezitări, cursul să continue ascensiunea spre următoarea serie de rezistențe (la depreciere, n.r.), respectiv spre 4,72-4,73”, spunea Buletinul de trezorerie publicat de BT luni dimineața.

Evoluția cursului valutar ar mai putea fi îmblânzită (dacă nu va fi fost deja!) de intervenția pe piață a BNR.

 


„Nu știm ce urmează. Este greu de estimat atât impactul taxei pe active cât și cel al incertitudinilor bugetare. Este vorba de o testare reciprocă, a toleranței BNR de către piață și a estimărilor acesteia de către BNR”, spunea economistul unei mari bănci din România, săptămâna trecută.

Pe de altă parte, încă de dinainte de apariţia OUG 114, care a impus o taxă severă pe activele băncilor, estimările economiştilor celor mai mari bănci din România privind deprecierea leului în acest an variau între 4,73 şi 4,77 lei / euro.

La aceste estimări mai trebuie adăugată şi deprecierea rezultată din strategia băncilor de a compensa pierderile din taxa care le-a luat prin surprindere.

Din perspectiva pieţei banilor, problema principală a OUG 114 este că leagă taxa de un ROBOR de 2%, media dobânzii de piaţă neavând şanse de a mai coborî la acest nivel, potrivit economiştilor celor mai mari bănci din România

Şi: „BNR nu poate păstra și dobânda și cursul, undeva dezechilibrele macroeconomice trebuie să crape”, spune unul dintre economiştii citaţi de cursdeguvernare.ro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: