vineri

26 aprilie, 2024

30 octombrie, 2013

Moneda euro a atins săptămâna trecută cel mai ridicat nivel de după luna noiembrie 2011.

Aprecierea monedei unice este stimulată de deprecierea dolarului în condițiile în care piețele financiare nu se așteaptă ca Rezerva federală americană să-și reducă programul de achiziții de obligațiuni în următoarele luni.

Aprecierea euro afectează economiile mai fragile din eurozonă.


O monedă euro puternică, în creștere cu peste 8% în raport cu dolarul în ultimele trei luni, complică sarcina BCE, iar membrii consiliului guvernatorilor au păreri împărțite cu privire la modul cum ar trebui să reacționeze.

”Desigur că nu suntem fericiți de această apreciere și sunt conștient că întărirea euro are un impact negativ în special asupra economiilor mai slabe și ar putea exacerba decalajul economic”, a declarat Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor, potrivit Reuters preluat de AGERPRES. ”Însă nu văd niciun instrument pe care am putea să îl utilizăm împotrivă și de asemenea nu cred că problema a atins o asemenea gravitate încât să implice un răspuns. Va trebui deci să ne acomodăm cu această situație”, a adăugat Nowotny, care este și guvernatorul Băncii Naționale a Austriei.

În ceea ce privește dobânda de referință a BCE, care în prezent se situează la nivelul record de 0,5%, Nowotny a apreciat că aceasta este ”acceptabilă pentru toate țările europene”, adăugând că posibilitățile în domeniul politicii monetare sunt foarte limitate, în special în ceea ce privește nivelul dobânzilor.

”Nu cred că o dobândă negativă la depozite este o perspectivă realistă dar de asemenea nu consider realistă perspectiva coborârii dobânzii de referință”, a spus Nowotny.


Ewald Nowotny a mai spus că există un consens semnificativ în interiorul consiliului guvernatorilor că o încheiere bruscă a împrumuturilor pe trei ani oferite de BCE trebuie evitată, însă se discută în continuare cum anume ar urma să se facă acest lucru. La finele lui 2011 și începutul lui 2012 BCE a ”inundat” sistemul bancar cu credite ieftine în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro, iar în prezent există îngrijorarea că expirarea acestor împrumuturi ar putea provoca tensiuni pe piață. Însă Nowotny a apreciat că există și alte instrumente disponibile prin care se poate furniza lichiditate, în afară de un nou program LTRO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: