miercuri

27 martie, 2024

30 august, 2012

Partidul Socialiştilor Europeni (PES) ar urma să oficializeze decizia de a muta de la Bucureşti congresul formaţiunii programat pentru sfârşitul lunii septembrie, în contextul îngrijorărilor privind legitimitatea democratică a premierului Victor Ponta, relatează joi, în exclusivitate, EurActiv.

Nu a fost luată încă nicio decizie privind viitorul congres programat pentru 28-29 septembrie, însă există o puternică opinie că evenimentul va fi mutat la Bruxelles, potrivit unor surse din rândul socialiştilor, citate de EurActiv.

Aceleaşi surse, care au dorit să rămână sub protecţia anonimatului, au declarat că numai ”doi dintre liderii” partidelor afiliate PES din Europa au confirmat prezenţa la congresul de la Bucureşti, restul fiind aparent reticenţi să fie primiţi de Ponta, care s-a aflat sub tirul criticilor de când a preluat postul de premier în primăvară.


Atunci când decizia de a organiza congresul la Bucureşti a fost luată anul trecut, Ponta se afla în opoziţie. În contextul în care în România vor avea loc alegeri parlamentare la sfârşitul anului, congresul urma să-i întărească imaginea înaintea scrutinului, scrie EurActiv.

Însă, între timp, Ponta a ajuns la putere, după ce guvernul de centru-dreapta al lui Mihai Răzvan Ungureanu, care s-a aflat la conducere numai două luni, a căzut în urma unei moţiuni de cenzură la 27 aprilie. Ponta a format un guvern dintr-o alianţa numită Uniunea Social Liberală (USL), formată din formaţiunea sa, Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Naţional Liberal (PNL) condus de Crin Antonescu şi Partidul Conservator, reaminteşte site-ul citat.

De la acel moment, România a fost prinsă într-o luptă pentru putere între preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu şi încercările USL de a pune sub control sistemul judiciar, Curtea Constituţională şi mass-media de ştiri, primind acuzaţii că subminează principiul echilibrului instituţional al democraţiei.

„Evenimentele din România ne-au zguduit încrederea”, a spus preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso la 18 iulie. „Punerea la îndoială a deciziilor sistemului judiciar, subminarea Curţii Constituţionale, anularea unor proceduri stabilite şi înlăturarea mecanismelor de echilibru instituţional au pus sub semnul întrebării angajamentul Guvernului de a respecta statul de drept”, a atras atenţia Barroso.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: