vineri

29 martie, 2024

22 martie, 2017

Un proiect inițiat de Eugen Nicolicea (PSD) și alți trei colegi de partid ai săi propune modificarea legii astfel încât președintele țării să-și piardă cele mai importante atribuții legate de referendumuri.

Dacă proiectul va fi adoptat, președintele țării nu va mai putea convoca referendumuri pe teme ce trebuie reglementate de Parlament, iar referendumul „în interes național” convocat de șeful statului va avea doar un rol consultativ.

Contrar demersului, președintele PSD Liviu Dragnea a afirmat miercuri că partidul nu susține această inițiativă.


Iniţiatorii propunerii legislative sunt totuși deputaţii PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Bălănescu, Iulian Iacomi, iar proiectul a fost dezbătut miercuri dimineața în Comisia juridică a Camerei Deputaților, deși el nu a fost înregistrat la Senat (conform procedurii).

Modificări propuse:

  • președintele nu poate organiza un referendum dacă „textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului şi dacă textul propus contravine dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democraţia, drepturile omului şi preeminenţa dreptului – statului de drept)”
  • referendumul pentru demiterea preşedintelui României este obligatoriu şi se stabileşte prin hotărâre a Parlamentului, iar rezultatul acestuia este obligatoriu
  • preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional iar rezultatul acestuia este consultativ („preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ, ci numai un referendum consultativ”)
  • nu pot face obiectul referendumului „problemele pentru care e necesară revizuirea Constituţiei; probleme fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea, care potrivit art. 74 (2) din Constituţie nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor”. Proiectul conține însă o eroare, întrucât face referire la art. 148 din Constituție, care ar enumera subiectele pe acre nu se pot organiza referendumuri. În realitatea, articolul resepctiv conține prevederi privind integrarea în Uniunea Europeană.

Modificările grupului condus de Nicolicea apar în contextul declanțării de către președintele Klaus Iohannis a procedurii pentru un referendum pe justiţie, ca răspuns la încercările puterii de a iniția modificări, favorabile corupților, în codurile penale și de a promova o lege a grațierii.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: