joi

18 aprilie, 2024

15 iulie, 2014

Evaziunea fiscală a crescut în 2013 la 16% din PIB, faţă de 13,8%, în 2012, potrivit unei estimări a Consiliului Fiscal prezentate marţi de preşedintele instituţiei, Ionuţ Dumitru.

„Spargerea evaziunii fiscale presupune toleranţă zero la acest flagel. Un nivel de 16% din PIB atinge siguranţa naţională, viitorul acestei ţări. Aşa cum avem pact politic pe adoptarea euro, ar trebui un pact politic pe combaterea evaziunii. Restructurarea ANAF este obligatorie, avem program cu Banca Mondială, dar rezultatele se lasă aşteptate”, a explicat Ionuţ Dumitru la conferinţa „Mugur Isărescu şi invitaţii săi”, citat de agenţia MEDIAFAX.

Din cele 72 miliarde lei evaziune la TVA estimate de Consiliul fiscal, circa 10 miliarde de lei se regăsesc la alimente.

Sursa: Raport 2013 Consiliul Fiscal

Estimarea prezentată de Ionuţ Dumitru vine în contextul discuţiilor despre acoperirea deficiului suplimentar provocat anul viitor de reducerea cu cinci procente a contribuţiilor la pensii.

În nota de fundamentare a proiectului de lege referitoare la reducerea CAS pe care Guvernul a trimis-o la aprobare în Parlament, Guvernul precizează că parte din suma dispărută la fondul pensiilor publice va fi acoperită prin creşterea colectării.

La întâlnirea de luni, de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, şi premierului Victor Ponta să-i prezinte sursele pentru acoperirea deficitului bugetar ce va creşte anul viitor cu aproximativ 5,5 miliarde de lei din cauza diminuării CAS.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: