joi

25 aprilie, 2024

6 octombrie, 2016

parlament-bugetJTI a semnalat joi două erori de tehnică legislativă în legea de transpunere a Directivei tutunului, acestea fiind de natură să ducă la respingerea ei de către Curtea Constituțională.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria, salută eforturile Parlamentului de a debloca transpunerea Directivei Tutunului, precum și acordul Ministerului Sănătății în acest sens.

Potrivit unei declarații făcute de Gilda Lazăr, industria solicită însă Biroul Permanent al Camerei Deputaților ”să se asigure că, înainte de votul în plen, vor fi îndreptate două erori de tehnică legislativă.”


Potrivit comunicatului:

”Este vorba despre votarea în ședința comisiilor, sub presiunea activiștilor antitutun, a unei prevederi potrivit căreia legea să  poată fi modificată și completată ulterior prin legislație secundară și nu tot prin lege, ordonanță de urgență sau ordonanță (acte juridice cu forță echivalentă).

Atragem atenția că această prevedere poate constitui motiv de respingere a legii de transpunere de către Curtea Constituțională, ducând la prelungirea întârzierii întregului proces legislativ și aducând prejudicii atât producătorilor, cât și bugetului de stat.

Forțând adoptarea acestui text, activiștii speră să poată eluda în viitor autoritatea Parlamentului, și să introducă pachetele standardizate printr-o simplă decizie executivă, de natură să confiște drepturile de proprietate intelectuală ale producătorilor și sa inducă o permanentă stare de instabilitate și lipsa de predictibilitate a cadrului de reglementare.


A doua eroare  se referă la necorelarea termenelor pentru  intrarea în vigoare a diverselor prevederi.

Conform votului comisiilor de raport, legea ar urma să intre în vigoare la 30 de zile după publicare, normele de aplicare a acesteia să fie adoptate abia după 45 de zile, iar noile avertismente de pe pachete să fie folosite de la 1 ianuarie 2017.

Pentru a asigura continuitatea producției și aprovizionării pieței, aceste prevederi trebuie să intre în vigoare la aceeași dată. În caz contrar, în perioada dintre intrarea în vigoare a legii și 1 ianuarie, nu vor mai putea fi fabricate, dar vor putea fi puse pe piață produsele actuale.

Pe de altă parte, dacă între timp apar normele, vor putea fi fabricate, dar nu vor putea fi puse pe piață produse conforme reglementărilor viitoare.

Sperăm ca propunerile noastre constructive să fie luate în considerare de către Biroul Permanent al Camerei Deputaților, iar erorile semnalate să fie îndreptate înaintea votului în plen de la începutul săptămânii viitoare.”

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au finalizat la începutul săptămânii raportul la legea care, printre altele, transpune în legislația națională Directiva europeană a tutunului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: