vineri

26 aprilie, 2024

19 ianuarie, 2017

Lumea politică tulbură piețele: peste Ocean răsare ”era Trump”, Europa se pregătește de alegeri decisive în Franța și Germania, iar Asia privește cu uimire la noile ambiții ale conducerii chineze. O hată a riscurilor globale, publicată joi, arată de unde se ivesc primejdii.

Pe harta riscurilor globale, între cele 82 de state analizate, România este plasată într-o relativ sigură zonă neutră, având ”colege de clasament” Lituania, în partea imediat superioară a locului ocupat de România, și China, în poziția imediat inferioară.

În topul celor mai sigure, podiumul este alcătuit de Norvegia Elveția și Suedia. Între primele cele mai sigure 10 țări, Europa deține 6 locuri (Germania, Danemarca și Irlanda ocupă locurile 5, 6 și 7), iar Asia restul de 4: Hong Kong (4), Japonia (8), Coreea de Sud (9) și Singapore (10).


De semnalat:

  • ”Era Trump” aduce Statele Unite la doar 8 locuri peste o Românie situată pe la mijlocul clasamentului Bloomberg
  • În ciuda agitației provocate de Brexit, Marea Britanie rămâne la partea de sus a clasamentului, peste Olanda, Belgia, Finlanda sau Luxemburg
  • Bulgaria și Polonia au scoruri mai bune decât România, Ungaria, Slovacia mai proaste
  • Ultimele trei în clasament sunt, de jos în sus, Venezuela, Tanzania și Honduras
  • Grecia, stat cu mari probleme economice, se află pe ultima poziție din zona neutră de risc. Indicele care arată cel mai rău este rata șomajului (anuală), de 23%. Mai prost decât Grecia la acest indicator este doar Africa de Sud- 26% șomaj

În partea sa de sus, clasamentul arată astfel:

Partea de clasament în care este situată România arată astfel

Partea de jos a clasamentului Bloomberg este:


Indicatorii folosiți de Bloomberg în alcătuirea Hărții riscurilor globale sunt:

Scorul  de Risc de Țară Bloomberg.

Este un indice compozit alcătuit din 29 de indicatori reprezentând riscuri financiare, economice și politice cu care se confruntă invesitorii. Aceste scoruri sunt calculate lunar, pe o scară de la 0 la 100, unde cea mai mare cifră indică cel mai mic grad de risc în comparație cu alte state.

Rezerve.

Sunt luate în calcul toate rezervele (mai puțin rezervele de aur) deținute de banca centrală a statului respectiv, fiind calculate ca procent din PIB-ul național. Aceste rezerve au rol de amortizare a eventualelor șocuri economice care ar putea fi declanșate de factori interni sau externi.

Șomaj.

Cifrele sunt estimări pentru anul 2017 ale Organizației Internaționale a Muncii care iau în calcul persoane de peste 15 ani. Șomajul influențează în general și gradul de ”sănătate” al unei economii. O rată mare a șomajului pe termen lung conduce la scăderea puterii de cumpărare, la diminuarea încasărilor fiscale ale statului și la neliniște socială.

Inflația.

Când prețurile cresc mult prea rapid rezultă o confuzie ce provoacă de obicei scăderea investițiilor din cauza incertitudinii legate de costuri viitoare și profituri. Politicile economice de slabă calitate pot provoca inflație și devlorizarea monedei naționale.

Volatilitatea monedei.

Cifrele sunt date de analiza pe 3 luni a ratei de schimb în raport cu dolarul american. Mișcări bruște ale ratei de schimb valutar pot  accelera sau slăbi profiturile, în funcție de tipul investiției. Cifra pentru SUA se referă la volatilitatea ratei de schimb în raport cu euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: