sâmbătă

20 aprilie, 2024

20 aprilie, 2018

Cancelarul Merkel îl întâmpină pe președintele Macron în fața Palatului Berlin

La întâlnirea de joi cu președintele Franței, Cancelarul german Angela Merkel a cerut ca discuțiile referitoare la reforma Zonei Euro să fie purtate în spirit de ”compromis”, în vreme ce Emmanuel Macron a insistat asupra conceptului de ”solidaritate” a statelor din Uniunea monetară.

Potrivit Euractiv, la întâlnirea de la Berlin, liderii Franței și Germaniei au insistat asupra voinței comune de a reforma UE, asigurând public că la summit-ul UE din iunie vor face ”front comun” în abordarea acestei chestiuni.

Chiar dacă Angela Merkel a admis că Zona Euro nu este încă suficient pregătită să facă față crizelor, cei doi lideri nu au reușit să își armonizeze diferențele de viziune asupra politicilor economice sau fiscale de urmat, scrie AFP.


”Există propuneri ale Franței, dar există și propuneri ale Germaniei. Avem nevoie de dezbateri deschise iar în final avem nevoie să dăm dovadă că avem abilitatea să acceptăm un compromis”, a admis în declarația publică de după reuniune, preluată de Financial Times, cancelarul Merkel.

Motivele reticenței manifestate de Berlin

Angela Merkel, care din cauza procesului complicat de formare a unei noi coaliții de guvernare a lipsit în ultima jumătate de an de la dezbateri politice majore, pare că încă nu este gata să facăpași curajoși în materie de politică externă.

În ceea ce privește reforma instituțiilor UE, Angela Merkel se confruntă cu o rezistență în creștere venită din propriul partid și cu o susținere relativă a partenerilor de coaliție, SPD.

Principalul motiv pentru care Germania ezită să se alăture viziunii propuse de Emmanuel Macron este acela că Berlinul se teme de orice demers care ar conduce la ”punerea la comun” a datoriilor înregistrate de statele din Zona Euro, situație în care banii contribuabilului german ar fi utilizați și de vecini ”risipitori”.


”Uniunea monetară nu poate exista fără elemente de convergență. Cred că cel mai important lucru nu este să reacționăm în acest stadiu, dar să fim siguri că împărtășim aceleași obiective și că avem un obiectiv politic comun”, a afirmat președintele Macron.

O chestiune aproape rezolvată- migrația

În încercarea de a prezenta un front unit, cei doi lideri au subliniat că vor aborda o serie de probleme dincolo de reforma zonei euro, inclusiv politica migranților- una dintre cele mai presante priorități ale Berlinului.

Emmanuel Macron a repetat o propunere făcută în Parlamentul European de a subvenționa autoritățile locale care primesc refugiații, o mișcare care ar fi apreciată în special de primari germani.

În privința unui sistem european de azil, Angela Merkel a declarat că s-a înțeles cu Emmanuel Macron asupra multor aspecte, exprimând și convingerea că oferirea de stimulente este o abordare mai bună decât cea referitoare la sancțiuni.

Diferențele: Uniunea bancară și Fondul Monetar European

Chestiunile care despart Franța de Germania sunt cele referitoare la crearea Fondului Monetar European, a unui buget separat al Zonei Euro, eventual gestionat de un singur ministru de Finanțe. Toate acestea sunt propuneri avansate de președintele Macron.

Angela Merkel pare de acord cu crearea Fondului European Monetar, dar și aici detaliile contează: opinia germană este că statele membre trebuie să supravegheze activitatea fondului.

Fondul European, mai afirmă Germania, ar mai trebui să se ghideze după aceleași principii aplicate de FMI în politica de creditare, adică banii să fie împrumutați numai în baza unui acord semnat asupra unui plan foarte strict de reforme.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: