vineri

26 aprilie, 2024

24 iulie, 2014

Premierul Iurie Leancă va cere băncilor comerciale să-şi revizuiască politicile de creditare a producătorilor agricoli, anunţă publika.md.

Şeful Executivului de la Chişinău se întâlneşte joi cu reprezentanţii instituţiilor financiare pentru a discuta despre situaţia creată după instituirea de către Rusia a embargoului pentru fructele şi conservele moldoveneşti.

“O problemă care există cu producătorii de fructe şi cei de vinuri sunt datoriile istorice şi recente şi dacă am putea să avem o înţelegere cum am putea să reeşalonăm aceste datorii. Trebuie să discutăm şi cu Moldova Gaz şi cu Union Fenosa, nu le cer să nu perceapă taxe pentru serviciile prestate, dar să aibă un regim tolerant”, a spus prim-ministrul Leancă citat de publica.md.


Şeful guvernului din Republica Moldova a dat şi asigurări că nu va admite controale nejustificate asupra producătorilor din partea instituţiilor subordonate Guvernului.

Potrivit lui Iurie Leancă, alte soluţii pentru depăşirea acestei situaţii sunt suplimentarea fondului de subvenţionare în agricultură, stabilirea unui fond de compensare a pierderilor şi promovarea masivă a produselor pe pieţele europene.

Poziţia oficialilor de la Bucureşti

Diminuarea efectelor pe care le va resimţi Republica Moldova ca urmare a măsurilor dictate de Rusia împotriva agriculturii moldoveneşti au fost subiect al discuţiilor şefilor de state din Europa Centrală şi de Est, reuniţi marţi, în Polonia.

Înainte de plecarea la Varşovia, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că va ridica subiectul şi că va propune ca statele vecine Republicii Moldova să ajute la depozitarea fructelor şi legumelor culese de agricultorii Moldoveni, eventual să cumpere aceste produse.


Traian Băsescu a mai menţionat că autorităţile de la Bruxelles vor dubla cotele de fructe şi de vinuri pe care Moldova le poate exporta pe piaţa europeană în regim de duty-free (fără taxe).

Autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti mai speră ca facilitățile care intră în vigoare de la 1 octombrie să fie devansate, pentru că agricultorii moldoveni au nevoie de o soluție acum.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că va acorda Republicii Moldova toată susţinerea iar comisarul european Dacian Cioloş a asigurat că UE caută modalităţi de a sprijini producătorii moldoveni.

Asigurări de la Bruxelles

„Împreună, căutăm soluții pentru a facilita accesul pe piața europeană a unor cantități de mere, prune, struguri, folosind folosind atât oportunitățile existente în cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat (DCFTA) cât și în cadrul altor instrumente de comerț pe care le avem la dispoziție și care pot fi mobilizate rapid. Este important ca Republica Moldova să folosească la maxim contingentele de export pe care le are pe piața europeană și să își diversifice piețele de desfacere pentru aceste produse”, a anunţat joi Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

În cadrul unui comunicat emis de Bruxelels, Dacian Cioloş a anunţat că a avut întâlniri pe această temă cu Comisarul european pentru Comerț, Karel De Gucht, și cu Comisarul european pentru Extindere și Politica de Vecinătate, Stefan Fule.

„Se fac eforturi pentru ca acordul de liber schimb UE- Republica Moldova să înceapă să fieaplicat înainte de data prevăzută, pentru a oferi producătorilor moldoveni un acces mai rapid pe piața UE”, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

Republica Moldova cere sanctiuni împotriva Rusiei

Republica Moldova a anunţat miercuri că va solicita Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei. Declaraţia a fost făcută de directorul Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor, Ion Sula, citat de unimedia.info.

Rusia a interzis, în 21 iulie, importurile de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova şi a decis sa impună embargo asupra fructelor moldoveneşti.

Deciziile au fost argumentate de Agenţia rusă Rospotrebnadzor prin aceea că producătorii din Moldova au încălcat legea cu privire la protecţia consumatorilor. Autorităţile de la Chişinau consideră că deciziile sunt generate de interese geopolitice.

Premierul Iurie Leancă a dispus autorităţilor în domeniu să pregătească, în regim de urgenţă, o analiză detaliată privind cadrul juridic care vizeaza relaţiile comerciale cu Rusia şi să vină cu propuneri care să atenueze impactul economic al sancţiunilor impuse de Moscova.

Republica Moldova a semnat, pe 27 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb. Rusia a avertizat Moldova că va lua “măsuri de protecţie” ca urmare a deciziei Moldovei de apropiere de Uniunea Europeană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: