marți

16 aprilie, 2024

28 februarie, 2016

referendum elvetiaÎn Elveția se desfășoară duminică un referendum pentru a se decide dacă cetățenii străini care comit delicte minore în acest stat, de exemplu încălcarea regulilor de circulație rutieră, ar trebui expulzați automat.

Un prim exit-poll citat de Reuters arată însă că alegătorii elveţieni vor respinge propunerea.

La referendum, elvețienii sunt întrebați dacă orice cetățean străin care comite două infracțiuni, fie acestea și minore, într-o perioadă de timp de 10 ani, ar trebui expulzați de autorități. Pe lista de exemple cu infracțiuni sunt trecute încălcările legii circulației rutiere, dezordine publică, expunere indecentă, dar și mărturia mincinoasă sau spălarea de bani.


Referendumul din Elveția este organizat într-o perioadă în care multe state europene își înăspresc atitudinea față de migranți, care anul trecut au sosit pe continentul european într-un număr estimat la 1 milion de persoane.

Un sfert din locuitorii Elveției sunt deținători  ai unui pașaport străin, majoritatea provenind din alte state europene.

Mai mult de 50% dintre elvețieni au susținut înăsprirea legilor, în sensul expulzării automate a cetățenilor străini care comit infracțiuni cu violență sau abuzuri sexuale, într-un referendum organizat în urmă cu 6 ani. Parlamentul a întârziat însă să modifice legislația penală în concordanță cu rezultatul acelui referendum, situație care a dat ocazia SPV, Partidul Populae Elvețian, de dreapta, care a cîștigat cele mai multe mandate parlamentare  în octombrie 2015, să afirme că legislativul elvețian nu mai ține cont de voința populară.

Cunoscut pentru virulența campaniei electorale pe care a derulat-o anul trecut împotriva migranților, SPV cere constant înăsprirea legii și deportarea imediată a infractorilor străini din Elveția. Inițiativele SPV sunt respinse și criticate de guvern și de celelalte partide parlamentare, cu justificarea că acest tip de măsuri ar pune în pericol democrația.


Publicațiile elvețiene afirmă că, dacă referendumul ar aproba această nouă măsură, atunci judecătorii nu ar mai avea dreptul să judece eventualele apeluri formulate de cei în cauză, deportarea s-ar face automat chiar și pentru cei care astăzi sunt pedepsiți cu amendă pentru o serie de infracțiuni minore comise, situație care ar provoca ”serioase probleme cu personalul străin angajat în companiile care își desfășoară activitatea în Țara Cantoanelor”.

Peste 50.000 de oameni, inclusiv o serie de celebrități naționale și internaționale, au semnat o petiție împotriva propunerii formulate la referendum.

Sondajele de opinie efectuate înaintea referendumului arată un relativ echilibru între cei care susțin și cei care resping propunerea care face obiectul referendumului de duminică: 49% împotrivă, 46% pentru. Restul de 5% sunt indeciși, fdeci rezultatul final al consultării populare nu poate fi anticipat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: