vineri

29 martie, 2024

21 august, 2017

Imagine din remake-ul Robocop

Elon Musk şi alte 115 experți fondatori ai domeniului Inteligenței Artificiale (AI), au trimis o scrisoare deschisă ONU, cerând interzicerea dezvoltării și folosirii armelor autonome, a așa-numiților roboți ucigași, scrie The Guardian.

Solicitarea acestora este ca acești roboți să fie adăugați pe lista armelor interzise de convențiile ONU, la fel cum se întâmplă cu armele chimice, de exemplu.

În afară de șeful Tesla, printre semnatarii celebri se mai numără și Mustafa Suleyman, de la Google.


ONU a votat recent începerea discuțiilor formale privind aceste arme (drone și tancuri autonome etc.), iar semnatarii apelului avertizează că trebuie împiedicată cursa pentru roboți ucigași, care ar putea naște a treia revoluție în domeniul militar (după inventarea prafului de pușcă și a armelor nucleare).

„Armele autonome letale riscă să devină a treia revoluţie în război. Odată dezvoltate, conflictele armate vor avea loc la o scară fără precedent şi mai repede decât pot înţelege oamenii”, avertizează experții AI.

Pot fi arme ale terorii, arme care teroriează şi arme care pot fi folosite de terorişti împotriva oamenilor nevinovaţi, care pot fi piratate pentru a fi folosite într-un mod nedorit.

Semnatarii atrag atenția că noua cursă a înarmării a început și trebuie acționat imediat: “Nu avem mult timp pentru a acționa. Odată ce cutia Pandorei va fi deschisă, va fi dificil să fie închisă”, se mai spune în scrisoare.


Scrisoarea a fost lansată în deschiderea International Joint Conference on Artificial Intelligence (IJCAI), care a început luni, la Melbourne, exact în ziua în care ONU a amânat o întrunire pe acest subiect.

Fondatorii AI au avertizat anterior că tehnologia AI a atins un punct de unde nu mai este nevoie de câțiva ani pentru a dezvolta arme autonome, nu de decenii, așa cum se estima până de curând.

Actualele discuții formale de la ONU pe acest subiect au fost declanșate după un alt apel al experților AI, lansat IJCAI din urmă cu doi ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: