joi

28 martie, 2024

29 ianuarie, 2015

udreaUPDATE. DNA a dispus joi urmărirea penală și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile împotriva Elenei Udrea, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) și fals în declarații de avere.
Procurorii precizează: Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata trebuie să respecte următoarele obligații:

  • să se prezinte la PÎCCJ – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție și la Secția 2 Poliție București ori de câte ori este chemată
  • să informeze de îndată PÎCCJ – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție și Secția 2 Poliție București cu privire la schimbarea locuinței
  • să se prezinte la Secția 2 Poliție București, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemată
    să nu părăsească mun. București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent
  • să nu se apropie de ceilalți inculpați, alți participanți la comiterea infracțiunii, martorii din dosar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale

Elenei Udrea i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Știrea inițială: DNA a declanșat oficial urmărirea penală împotriva președintelui PMP Elena Udrea, sub acuzațiile de spălare de bani și fals în declarația de avere.


Potrivit procurorilor, este vorba de dosarul Microsoft și suma de bani pe care Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, i-ar fi împrumutat unei companii proprii – sumă pe care Parchetul o suspectează ca provenind din mită. Elena Udrea nu a trecut în declarația de avere acel împrumut, însă a beneficiat de dividende de la acea companie.

Elena Udrea a negat toate acuzațiile și a argumentat că nu a știut și nu a fost răspunzătoare de ceea ce a făcut Dorin Cocoș în nume propriu.

Elena Udrea a fost adusă de anchetatori, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), ea spunând la intrare că nu ştie de ce a fost citată cu mandat şi că, probabil, este vorba despre dosarul Microsoft.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a făcut public precizarea că Elena Udrea a fost citată pentru audieri „într-un dosar înregistrat de mai mult timp la DNA.”


Președintele PMP a ieșit din sediul DNA după 4 ore și a afirmat că nu a dat declarații, ci a cerut să îi fie prezentat dosarul care o vizează.

Acuzațiile – potrivit comunicatului integral al Ministerului Public :

În completarea comunicatului nr. 1512/VIII/3 din 28 octombrie 2014, privind suspiciunea săvârşirii unor fapte de corupţie în legătură cu încheierea unor contracte de licenţiere IT, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) şi fals în declaraţii de avere

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 28.10.2014, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventivă a inculpatului Cocoș Dorin (fostul soț al suspectei UDREA ELENA GABRIELA), pentru infracţiunile de trafic de influență și spălare de bani .
În sarcina inculpatului Cocoș Dorin s-a reținut că, în anul 2009, în baza înţelegerii prealabile cu inculpaţii Gheorghe Ştefan şi Sandu Gabriel, a pretins de la două persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din guvern şi respectiv din cadrul ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocoș Dorin a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 USD.
Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului) , în mod succesiv, în conturile altor firme, ajungând în cele din urmă la Cocoș Dorin. La baza plăţilor au stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani.
Contrar dispoziţiilor legale, în declaraţiile de avere din anul 2010, nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoş, deşi Udrea Elena declară încasarea de dividende de la această societate.
Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada 2009 – 2013, Udrea Elena Gabriel a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora.
Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor.
Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că inculpatul Cocoş Dorin a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanţe, contracte de vânzare – cumpărare imobile) şi declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, din care rezultă că suspecta Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori.

Suspectei Udrea Elena Gabriela i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica, audiată la DNA

Și fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost adusă, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiată. Nu există nicio informație oficială legată de obiectul noilor audieri ale Alinei Bica, dacă acestea au legătură, sau nu, cu audierea Elenei Udrea.

Audieri anunțate pe Facebook

Elena Udrea a fost adusă la DNA de ofiţeri de poliţie, cu o maşină, în jurul orei 11.30.

„În această dimineaţă, am fost invitată în persoană (a se citi «cu mandat») de procurori la DNA pentru a oferi lămuriri. Mă surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel având în vedere că m-am arătat în permanenţă dispusă să colaborez cu anchetatorii şi să lămuresc lucrurile pe care le cunosc în diversele speţe care se află în analiză. Evident că aşa voi şi proceda”, a scris Elena Udrea pe pagina sa de Facebook.

Liderul PMP Elena Udrea a comentat frecvent, inclusiv pe Facebook, activitatea DNA în dosarul Microsoft. La începutul săptămânii, luni, s-a referit astfel la decizia privind arestul la domiciliu pentru Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru, cercetaţi în dosarul Microsoft: „Este grav ca s-a ajuns sa fii liber dacă spui orice despre oricine, sau despre cine trebuie, adică dacă faci acuzaţii la adresa cuiva, chiar nedovedite”.

Elena Udrea se mai declara surprinsă de „tăcerea presei” faţă de dezvăluirile fostului ministru Gabriel Sandu, dezvăluiri care „răscolesc tot sistemul şi acuză nume mari precum Vasile Blaga, Roberta Anastase, Adriean Videanu, Radu Berceanu”.

Concluzia scrisă de Elena Udrea: „Dintr-un dosar prezentat la lansarea lui ca cel mai mare corupţie din Romania (…) au rămas doar doi vinovaţi, arestati preventiv chiar, Dorin Cocoş si Gheorghe Ştefan” şi că „în rest, toată lumea este bine, liberă să îşi petreacă vacanţele la soare ori să facă ce pofteşte, să fie Prim Ministru, cazul lui Victor Ponta, să fie europarlamentar, cazul Dan Nica, să fie senator, cazul Ecaterinei Andronescu”.

Ce scrie presa că a declarat Gabriel Sandu

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, care a fost recent scos din arest preventiv şi plasat în arest la domiciliu, a fost la DNA, miercuri, pentru a da noi declaraţii în dosarul Microsoft, el fiind audiat şi zilele trecute de către procurorii anticorupţie, potrivit unor surse judiciare.

Presa a relatat că Gabriel Sandu ar fi spus procurorilor că el a aflat, în prima parte a anului 2009, că pentru finanţarea PDL şi a campaniei electorale a partidului ar fi fost create mecanisme care colectau fonduri din companii înregistrate în jurisdicţii internaţionale, iar de aceste operaţiuni s-ar fi ocupat persoane bine pregătite şi de încredere, „care reprezintă interesele unor corporaţii”.

„Personal, dar raportat la derularea acţiunilor electorale şi complexitatea lor, am executat mereu indicaţiile care mi-au fost transmise de la partid, PDL, iar următoarele persoane îmi comunicau destinaţiile utilizării banilor: Emil Boc, prim-ministru, Vasile Blaga, ministru şi şeful campaniei electorale, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, dar şi Alin Albu, trezorierul şi administratorul PDL, împreună cu staff-ul său”, ar fi declarat Gabriel Sandu în faţa procurorilor DNA.

Potrivit Mediafax, care citează surse judiciare, Emil Boc şi Vasile Blaga nu au fost citaţi, până în prezent, pentru a fi audiaţi în dosarul Microsoft, în care este pus sub învinuire Gabriel Sandu.

Nici Roberta Anastase, Radu Berceanu şi Adriean Videanu nu au calitate procesuală în dosarul Microsoft.

Gabriel Sandu se află, începând din 25 ianuarie, în arest la domiciliu. Măsura arestului preventiv a fost înlocuită după ce fostul ministru le-ar fi oferit anchetatorilor mai multe informaţii.

Dosarul Microsoft

În dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani. Instanţa supremă a dispus arestarea lor preventivă în 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite.

Potrivit DNA, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, susţin anchetatorii.

În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: