vineri

29 martie, 2024

7 martie, 2018

Colegiul Național de Informații, instituție de învățământ care face parte din Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), aflată în subordinea Serviciului Român de Informații (SRI), urmează să fie desființat, anunță miercuri PressOne.

Un rezumat al materialului:

„Este o chestiune de săptămâni”, au declarat publicației mai multe surse din SRI. Într-un răspuns oficial primit de PressOne de la Biroul de Presă al Academiei SRI se precizează că, în acest moment, „activitatea Colegiului Naţional de Informații este suspendată”.


Decizia de suspendare a activității, care va fi urmată de închiderea Colegiului, a fost generată de ancheta internă pe care conducerea ANIMV a declanşat-o după ce, în octombrie 2017, actualul ministru al Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici (46 de ani), declara că are o diplomă de absolvire a Colegiului fără să fi trecut „nici măcar o dată” pe acolo.

Mai mult, în răspunsul primit de PressOne de la Biroul de Presă al Academiei SRI se spune că lui Eugen Teodorovici îi va fi retrasă diploma de absolvire a Colegiului, ca urmare a respectivei anchete interne.

Aceste două decizii, desființarea Colegiului și retragerea diplomei ministrului Teodorovici, sunt primele semne concrete de reformă în ANIMV pe care le ia noua conducere a SRI.

Surse din interiorul Serviciului au declarat PressOne că Eugen Teodorovici nu este singurul politician care a obținut o diplomă de absolvire fără să fi trecut vreodată pe la Colegiul SRI.

De unde s-a plecat


Suspendarea activității și viitoarea desființare a Colegiului Naţional de Informaţii (CNI) survin unor scandaluri care au zguduit credibilitatea instituţiei, dar și pe cea a ANIMV, în ansamblu.

Cel mai recent scandal s-a petrecut într-o emisiune a TVR 1 din octombrie 2017, când, provocat de deputatul PMP Robert Turcescu, senatorul PSD Eugen Teodorovici a mărturisit că a obținut o diplomă de la Colegiul Național de Informații fără să treacă pe acolo.

Iată schimbul de replici dintre cei doi:

Turcescu: Mă uimește domnul Orlando Teodorovici. Păi, nu aveți și dumneavoastră o intersecție cu băieții aia din servicii?
Teodorovici: Eu, personal?

Turcescu: Da. N-ați trecut pe la școala lor, pe-acolo?
Teodorovici: Eu am o diplomă de la Academie…

Turcescu: Care Academie?
Teodorovici: Păi, spuneți dumneavoastră, ați fost cel mai perspicace. Vedeți că v-ați dat de gol, cum ați mușcat din capcana…

Turcescu: Ce diplomă?
Teodorovici: Pe trei luni de zile, este un curs postuniversitar.

Turcescu: Dar care Academie?
Teodorovici: O academie, nu ştiu cum îi zice… Academia de… Academia Națională de Informații a SRI.

Turcescu: Așa!
Teodorovici: Am o diplomă de master sau ce este el, curs postuniversitar, unde nu am fost nici măcar o dată.

Turcescu: Păi, și cum ați luat diploma?
Teodorovici: Nu știu, întrebați-i pe cei care mi-au dat diploma.

Turcescu: Păi, de ce v-ați dus să o luați?
Teodorovici: Nu, mi s-a adus, nici măcar n-am luat-o eu. Mi s-a dat, da, pur și simplu.

Turcescu: Dar de ce v-au dat diploma aia?
Teodorovici: Probabil că merit.

Moderator: Dar cine v-a contactat să vă dea o diplomă?
Teodorovici: Nu, diploma a venit la finalul acelor trei luni de zile. La care, recunosc, eu n-am fost.

*

Ulterior, Eugen Teodorovici a precizat că diploma îi fusese adusă la birou.

A doua zi după acea emisiune, ANIMV a anunțat că Teodorovici absolvise Colegiul Național de Informații în 2013, urmând un curs postuniversitar de 45 de zile dedicat civililor.

„Senatul actual al Academiei Naționale de Informații «Mihai Viteazul» s-a autosesizat pentru a verifica condițiile de absolvire în cazul domnului Teodorovici”, se preciza în comunicatul de presă al ANIMV.

Lobbyistul Ciobanu

Primele informații publice care au pus sub semnul întrebării funcţionarea Colegiului Naţional de Informaţii au apărut la începutul lunii septembrie 2017, după reținerea lui Sergiu Nicolae Ciobanu într-un dosar DNA care vizează fraudarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Ciobanu este fin al lui George Maior şi i-a fost consilier personal în toată perioada în care acesta a condus SRI.

Într-o stenogramă aflată în dosarul de la DNA, Ciobanu descrie Colegiul Naţional de Informaţii ca fiind o poartă de acces în sistemul de securitate, un loc unde politicieni în ascensiune se duceau pentru „lobby”, după spusele sale.

În discuția purtată cu o femeie care avea să-l denunțe la DNA, Ciobanu susținea că prezența la cursuri nu era obligatorie. Diploma, în schimb, ajuta la „relaționarea” cu deputați, senatori şi membri ai Guvernului.

„Să faceți, dom’le, la Academia Națională de Informații… Vreo trei luni. Pentru… pe securitate… în… mă rog, e pe domeniul de securitate, dar ăsta vă ajută foarte mult la relaționarea cu care… În mediul ăsta… Cursurile sunt marți, miercuri, joi de la 9 la 12. Dacă veniți o dată… marțea, lunea ăă… marțea, miercurea sau joia. Nu trebuie să fiți prezentă mereu”.

Fostul consilier al lui Maior explica și cum se poate absolvi Colegiul, cu un material de numai 3-4 pagini:

„Vă ajut eu cu documentația și cu… că trebuie făcut un… un… ăă… material de 3-4 pagini, un colocviu care trebuie prezentat pe zona asta de siguranță națională. Da’ tu… putem s-o legăm de… zona asta medicală. Poa’ să fie o… e pe siguranță națională, ar putea să fie și un studiu privind îmbătrânirea populației la, la, la… riscuri și așa mai departe, știți!?”

Pentru a-și convinge partenera de discuție despre „intrarea” pe care o avea la Academia Națională de Informații, Sergiu Nicolae Ciobanu i-a spus cum influențase numirea unui om de afaceri, care construise un spital pentru SRI, într-un post de profesor la această instituție.

„Chiar vorbeam cu ăsta, cu… nu știu dacă-l știți pe Victor Matei. El e un constructor de spitale. Și pe Victor l-am dus profesor la Academia Națională de Informații. SRI-ul are și el o academie. Și l-am dus profesor acolo. El preda și la Sociologie, «Managementul crizelor», l-am dus acolo, și-a creat o bază, și-a creat o… anumite situații…”

Anul trecut, după o altă solicitare formulată în baza Legii 544/2001, Academia Națională de Informații a răspuns PressOne că Victor Matei nu a fost angajatul instituției, dar că a fost colaborator, poziție pe care a deținut-o și la Facultatea de Sociologie a Universității din București.

Totuși, în CV-ul depus la Universitatea din București, Victor Matei susține că în intervalul 2014–2015 a fost lector la ANIMV în cadrul programului postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă: Ofițer de legătură pentru securitatea infrastructurii critice naționale și europene.

Această informație indică faptul că el a predat chiar la Colegiul Național de Informații.

În perioada 1982-1985, Victor Matei a fost lăcătuș mecanic, iar între 1985 şi 1989 a fost tehnician proiectant. Astăzi, el are două doctorate, unul în Științe militare, obținut la Universitatea Națională de Apărare, și unul în Relații economice internaționale, obținut la Universitatea din Craiova. Din 2016, este doctorand la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport.

Politicienii, atrași de Colegiul SRI

Colegiul Național de Informații a fost gândit după modelul Colegiului Național de Apărare, care funcţionează în cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I” şi pe unde trece o mare parte din elita politică și administrativă a țării.

Scopul declarat al CNI, așa cum reiese de pe pagina sa de internet, era de a oferi cursuri postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă, prin intermediul cărora „SRI participă la creșterea nivelului de expertiză a reprezentanților societății civile, administrației publice și mediului privat și la o mai bună înțelegere a provocărilor de securitate actuale”.

„În majoritatea cazurilor, cursanții au fost beneficiari ai produselor de intelligence – parlamentari, demnitari și funcționari guvernamentali, funcționari publici din administrația centrală și locală, dar și reprezentanți ai unor mari companii sau ai mass-media”, se mai precizează pe pagina CNI.

De la înființare, în 2002, și până în prima parte a lui 2017, pe la Colegiu au trecut 885 de persoane, potrivit unui alt răspuns primit de la Biroul de Presă al ANIMV.

În cei 15 ani de funcţionare, doar 40 de absolvenți ai CNI au provenit dintre cadrele SRI. Ceilalţi absolvenţi au fost persoane din societatea civilă (presă, ONG-uri, Biserică, sindicate sau din mediul privat), din ministere și agenții guvernamentale, din partide, din Parlament şi din administrația locală, dar și din alte servicii secrete (SIE, SPP, STS sau din serviciile MAI și ale MApN).

În spatele acestor numere stau numele unor personalități ale vieții politice și publice din România.

Mihai Tudose − fost premier, Sorin Grindeanu − fost premier, Sorin Câmpeanu − fost ministru al Educației, Claudiu Manda − deputat și șeful Comisiei de control al activității SRI, Georgian Pop și Cezar Preda − deputați și foști șefi ai Comisiei de control al activității SRI, toţi au absolvit acest Colegiu.

Cristian Bușoi, Ramona Mănescu, Angel Tîlvăr, Marilen Pirtea, Valeriu Zgonea, Gabriel Vlase, Octavian Marius Popa, Ioan Bălan, Alin Popoviciu, Ninel Peia, Ionuț Stroe, Claudia Boghicevici, Daniel Barbu − cu toţii parlamentari sau europarlamentari − sunt și ei absolvenți ai Colegiului Național de Informații.

Și alți funcționari publici de rang înalt, cum este Bogdan Stan, președintele Agenției Naționale de Integritate, și-au trecut în CV-ul public cursurile postuniversitare absolvite la Colegiul SRI.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Consider, ca fost Sef Departament Informatii la ANI intre 2006-2009, ca se face o mare greseala, incurcand marfa cu ambalajul…Cunosc ce anume se preda la Colegiul Superior de Securitate Nationala si cred ca nu era nimc deplasat ca oamenii politici, de afaceri, ziaristi,formatori de opinie, magistrati, potentiali lideri din sfera militara ori civila dar mai ales inalti functionari de stat sa fie la curent cu problematica de securitate nationala. Cei care predau erau experti in diferite domenii, personalitati din mediul academic,militar, politic, media, financiar si de afaceri, etc. Este stiut ca in orice domeniu exista si rebuturi.. Daca un Teodorovici a primit o diploma fara a fi urmat cursurile, nu-i vina sa ci a celor care au condus CSSN-ul si ANI. A anchetat cineva astfel de situatii?? Cu ce se ocupa directorul, prim-adjunctul, adjunctul si conducerea plina de generali a SRI cand Teodorovici si alti cursanti lipseau nemotivat de la cursuri, acestea fiind platite din banii contribuabililor??? L-a obligat cineva pe alde TEODOROVICI sa urmeze cursurile CSSN? L-a inscris cineva cu forta…? Stiu ca CSSN a fost o scoala de inalta tinuta academica si ar trebui absolvita de cat mai multe persoane, potentiale a deveni lideri in diferite domenii si nu ar trebui desfiintata. Acolo, cursantii invata multe lucruri necesare conducerii… De la cum sa lucreze cu informatiile secrete, la modul de sustinere a intereselor nationale si la respectul fata de natiunea romana.
    Col(r).prof.univ.dr.ing. Marian RIZEA

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Consider, ca fost Sef Departament Informatii la ANI intre 2006-2009, ca se face o mare greseala, incurcand marfa cu ambalajul…Cunosc ce anume se preda la Colegiul Superior de Securitate Nationala si cred ca nu era nimc deplasat ca oamenii politici, de afaceri, ziaristi,formatori de opinie, magistrati, potentiali lideri din sfera militara ori civila dar mai ales inalti functionari de stat sa fie la curent cu problematica de securitate nationala. Cei care predau erau experti in diferite domenii, personalitati din mediul academic,militar, politic, media, financiar si de afaceri, etc. Este stiut ca in orice domeniu exista si rebuturi.. Daca un Teodorovici a primit o diploma fara a fi urmat cursurile, nu-i vina sa ci a celor care au condus CSSN-ul si ANI. A anchetat cineva astfel de situatii?? Cu ce se ocupa directorul, prim-adjunctul, adjunctul si conducerea plina de generali a SRI cand Teodorovici si alti cursanti lipseau nemotivat de la cursuri, acestea fiind platite din banii contribuabililor??? L-a obligat cineva pe alde TEODOROVICI sa urmeze cursurile CSSN? L-a inscris cineva cu forta…? Stiu ca CSSN a fost o scoala de inalta tinuta academica si ar trebui absolvita de cat mai multe persoane, potentiale a deveni lideri in diferite domenii si nu ar trebui desfiintata. Acolo, cursantii invata multe lucruri necesare conducerii… De la cum sa lucreze cu informatiile secrete, la modul de sustinere a intereselor nationale si la respectul fata de natiunea romana.
    Col(r).prof.univ.dr.ing. Marian RIZEA

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: