joi

18 aprilie, 2024

23 octombrie, 2017

Necesarul pentru proiectele de infrastructură licitate va fi în următorii ani de peste 600.000 de lucrători, dar în acest domeniu nu mai există decât cel mult 380.000 de angajați, a declarat luni Cristian Erbașu, președintele Patronatului Societăților în Construcții.

„În acest moment, avem circa 350.000 de angajați în construcții, poate mai mulți 370.000-380.000. În realitate, o mare parte din ei nu sunt calificați. Necesarul pentru a finaliza proiectele licitate (de infrastructură — n.r.) va fi de peste 600.000 de lucrători. Nu știu de unde vor apărea aceștia”, a declarat omul de afaceri.

Motivul, în opinia sa, îl reprezintă lipsa investițiilor în mari poriecte de infrastructură, în 2016 și 2017:


„În 2015, când era acea frenezie de a se termina proiectele pe fonduri europene din vechiul program, 2007-2014, eram extrem de apăsați să aducem oameni și să lucrăm, dacă se poate, 40 de zile pe lună, dar le atrăgeam atenția domnilor din politică ce facem după 2015, ce facem în 2016-2017.

Ei, iată că în 2016-2017, în infrastructură nu au mai fost proiecte sau prea puține, iar foarte mulți lucrători au plecat în privat, în zona imobiliară. Va fi foarte greu să-i aducem înapoi„, a explicat Cristian Erbașu.

În zona imobialiară, a spus el, marja de profit este foarte mare și firmele își vor pemite creșteri salariale. De asemenea, și munca la negru este foarte greu de combătut în această zonă, astfel încât companiile care vor derula marile proiecte de infrastructură riscă să nu finalizeze aceste investiții din cauza deficitului de personal.

„O variantă este să aducem oameni din afară, dinspre est, dar nu știu cât de eficient va fi, cel puțin pentru prima parte a perioadei în care au fost aduși”, a mai spus Cristian Erbașu.


„Noi trebuie să plătim salariul mediu pe economie. Dacă punem și costurile de deplasare, de cazare, de mâncare, cheltuielile vor fi mult mai mari, deși acești lucrători din Asia, că trebuie să recunoaștem că de acolo vin, se mulțumesc cu mai puțin”, a adăugat președintele Patronatului Societăților în Construcții.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: