vineri

29 martie, 2024

9 octombrie, 2016

baniDatele pentru trimestrul II 2016 arată că veniturile românilor s-au apropiat de nivelul de 1.100 lei lunar pe persoană. Ele au fost de 2.889 lei pe familie și 1.089 lei pe fiecare membru al acesteia.

De reținut, veniturile bănești pe o persoană au crescut cu peste 9% față de același trimestru al anului precedent, în timp ce veniturile în natură s-au diminuat cu circa șapte procente.

tabel1


Salariile și-au consolidat semnificativ poziția preponderentă în structura veniturilor totale ale unei gospodării, ajungând până la 58,3%.

În schimb, a scăzut vizibil partea care revine veniturilor în natură, care au scăzut considerabil pentru al doilea an consecutiv. Ponderea veniturilor din prestații sociale în totalul veniturilor unei persoane s-a diminuat și ea semnificativ.

Evoluția reflectă integrarea tot mai accentuată în relațiile de producție capitaliste, bazate pe producția de marfă și utilizarea muncii salariate în acest scop, simultan cu diminuarea părții de autoconsum, specifică societății feudale. Precum și presiunea în sensul degrevării costului muncii de obligațiile de protecție socială pentru păstrarea competitivității.

tabel2


Veniturile din activități independente și cele obținute din agricultură și-au păstrat ponderea în total, în timp ce încasările pe partea de venituri din proprietate și vânzări de active (- 0,1%), precum și cele din diverse alte expediente și-au diminuat importanța.

Cum s-au redistribuit cheltuielile: Educația și sănătatea scad în bugetele familiei

Banii economisiți ca urmare a reducerii prețurilor la alimente ( -1,6% ca pondere ]n total) și la transport (-0,7%, ca urmare a reducerii prețurilor la carburanți) au fost redistribuiți în principal către îmbrăcăminte și încălțăminte (+0,8%), dar și către mobilier (+0,4%), diverse produse și servicii (+0,5%) sau hoteluri și restaurante (+0,3%).

Această evoluție constituie reflectarea unei convergențe tot mai pronunțate cu modul de viață occidental, pe măsura creșterii veniturilor. Modificările în structură fac dovada unei ameliorări a nivelului de trai, în pofida unor clișee vehiculate relativ frecvent, că actuala creștere economică nu s-ar simți în buzunarul populației.

De remarcat și faptul că, pe fondul unor creșteri salariale consistentemenite să stimuleze cererea internă, majorarea veniturilor a ținut pasul cu cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze, combustibili, cea de a doua grupă de cheltuieli ca importanță, ceea ce nu fusese cazul în trimestrul II din 2015.

tabel3

Din păcate, și aspect ce trebuie analizat foarte serios de către factorii de decizie, sănătatea și educația au înregistrat reduceri ale ponderilor în bugetele familiale, în pofida faptului că, oricum, nu ocupau nici anterior un loc prea important. Partea bună este o revenire către zona de recreere și cultură după declinul semnificativ din anul precedent.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: