joi

28 martie, 2024

19 februarie, 2015

eduard-hellvigPreședintele Klaus Iohannis a anunțat joi nominalizarea pentru poziția de Director al SRI în persoana lui Eduard Hellvig.

Președintele Klaus Iohannis a mai anunțat că o nominalizare pentru poziția de Director SIE va fi făcută în perioada următoare. În context, șeful statului a anunțat că ”așteaptă cu interes” și propunerea ministrului Justiției pentru șefia DIICOT.

”În ultimele săptămâni, datorită unor evoluții în viața politică și în mediul public, SRI a fost de multe ori în atenția publică. Am considerat că în această perioadă e nevoie ca la SRI să existe o echipă completă, pentru a instaura calmul necesar. În această seară am semnat scrisoarea către președinții celor două Camere și l-am propus pe dl Eduard Raul Hellvig. Am avut azi întâlniri cu liderii partidelor politice parlamentare și le-am adus la cunoștință această intenție. Am vorbit de asemenea cu cei doi președinti, ai Senatului și Camerei, și, probabil în cursul săptămânii vitoare, Parlamentul va dezbate această chestiune.”, a declarat preșeintele Iohannis.


Potrivit procedurilor, după ce Parlamentul ia act de propunerea înaintată de președinte, candidatul urmează să fie audiat în Comisia de control a SRI, care formulează un aviz. Pentru validarea în funcție, Eduard Hellvig trebuie să obțină majoritatea voturilor Parlamentului.

În istoria recentă, niciun candidat propus de șeful statului pentru a ocupa funcția de director SRI nu a fost respins, nici de comisie, nici de Parlament.

Ce va găsi noul director la serviciu

Eduard Hellvig ajunge în fruntea SRI într-o perioadă complicată pentru această instituție, a cărei conducere a stat, în ultima perioadă, nepermis de mult ”în lumina reflectoarelor”.

Serviciul a pledat, pe căi formale sau informale, pentru adoptarea pachetului de legi cu referire la siguranța națională în ciuda problemelor reclamate de societatea civilă, legi care au fost declarate neconstituționale de CCR. Iar preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a vorbit inclusiv despre anumite presiuni pe care SRI le-ar fi exercitat asupra curţii pentru “validarea” legislaţiei Big Brother.


Toate proiectele – vizând securitatea cibernetică, identificarea utilizatorilor de cartele pre-pay și retenția datelor – ar trebui reformulate cu respectarea drepturilor omului.

Ca incompatibilitate cu statutul SRI, asupra lui George Maior, dar și asupra adjunctului Florian Coldea, au planat și suspiciuni de implicare în politică, suspiciuni insuficient clarificate.

După cum insuficient clarificate rămân și semnele de întrebare legate de relația generalului Coldea cu “mediul de afaceri“.

Viziunea lui Eduard Hellvig privind securitatea României: de la Axa București – Berlin Washington, la ”antanta otrăvită ruso-maghiară”

La începutul lunii ianuarie 2015, Eduard Hellvig a publicat pe blogul personal o postare în care-și exprimă viziunea privind provocările de securitate ale României în anul 2015.
Potrivit proaspătului nominalizat la funcția de director al SRI, ecuația securității Nord-Atlantice pentru anul 2015 este ”Axa București-Berlin-Washington” .

Din viziunea lui Eduard Hellvig :

Prioritatea fundamentală a anului 2015 este, în opinia mea, ancorarea mai pronunţată şi activă a României în ecuaţia securităţii euro-atlantice, pe axa Washington – Berlin – Bucureşti. Suntem în faţa unei şanse şi a unei responsabilităţi istorice.

România, Polonia şi statele baltice devin, aşadar, oficial, principalele ţinte ale neo-imperialismului rus. Ne aflăm în faţa unei amenințări disproporţionate, care ignoră cinic orientarea defensivă a NATO, ca alianţă menită să apere pacea. Intrăm în 2015, aşadar, sub ameninţarea directă a unei Rusii mai decise ca niciodată în ultimele decenii să-şi extindă sfera de influenţă, indiferent de mijloace, după cum a demonstrat din plin în cazul crizei ucrainene.

România şi UE se confruntă cu un caz fără precedent, al renegării ostentative a valorilor liberal-democratice de către regimul Orban. Ungaria tinde să devină un pericol pentru arhitectura europeană, un cal troian aflat tot mai mult sub influenţa Moscovei. Parteneriatul ruso-maghiar pune în pericol nu doar parteneriatul strategic româno-maghiar, tot mai gol de conţinut din cauza ostilităţii naţionaliste a Budapestei, ci şi interesele NATO şi UE în zonă. De aceea, consider că României, prinsă în cleştele acestei antante otrăvite ruso-maghiare, îi revine rolul principal în apărarea valorilor democratice şi al intereselor aliate în regiune.

În faţa ameninţării Rusiei şi a posibilității generalizării haosului exploziv din Orientul Mijlociu, UE nu-şi mai poate permite nazuri de tip britanic ori grec, nici dezertări a la Budapesta sau joc dublu ca la Sofia, Roma ori Nicosia.

Dată fiind poziţia geostrategică a ţării noastre şi tradiţia cooperării în Orientul Mijlociu, ţara noastră trebuie să joace un rol semnificativ sporit în contracararea ameninţării islamist-teroriste.

În opinia mea, este cazul să ne asumăm responsabilitatea unei mai puternice implicări în cooperarea cu statele ex-sovietice din cadrul Parteneriatului Estic, precum şi în procesul de aderare al statelor din Balcanii de Vest. Consider că România are datoria să devină un vector regional de integrare europeană, prin coordonarea eforturilor de integrare europeană ale acestor ţări şi prin acordarea de asistenţă directă.

Consider că instituțiile responsabile de siguranța națională trebuie să cunoască un proces rapid de consolidare, la fel şi instrumentele statului de drept cu rol în asanarea unei societăți încă subminate de corupție. Progresele înregistrate în ultimii ani, mai ales în 2014, au contribuit la salvarea României din faţa unui scenariu de tip ucrainean.

Declarația lui Eduard Hellvig după nominalizarea pentru SRI

„Sunt onorat de încrederea pe care mi-a acordat-o Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru funcţia de director al Serviciului Roman de Informaţii. Sper ca, la rândul lor, membrii Parlamentului mă vor considera potrivit pentru a îndeplini această responsabilitate.

Interesul naţional înseamnă, în actuala etapă a democraţiei româneşti şi conform voinţei cetăţenilor, consolidarea statului de drept. De aceea, cred că prioritatea SRI în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanţei – în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, dar şi al unui context regional tensionat. Drept urmare, consider esenţiale două coordonate de acţiune: combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţilor de apărare a siguranţei naţionale.

Ţin, totodată, să precizez de pe acum că sunt ferm convins că o democraţie funcţională are resorturile necesare pentru ca statul şi propriii cetăţeni să se afle întotodeauna de aceeaşi parte a baricadei. Cu o condiţie: ca toate instituţiile să acţioneze conform regulilor democraţiei şi ale societăţii deschise”, a scris Eduard Hellvig pe pagina de Facebook, după anunțul făcut de președintele Iohannis.

Cine este Eduard Hellvig

Născut în 1974, Eduard Hellvig este în prezent membru al Parlamentului European. A absolvit în 1997 cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Babeş-Bolyay din Cluj şi a obţinut, în 2009, titlul de doctor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Absolvent al SES Centrul European de Studii de Securitate “George Marshall”.

Între 2004-2008, deputat în Parlamentul României din partea fostului PUR, a trecut la PNL înainte de finalul de mandat, a fost secretar al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților, membru al Adunării Parlamentare NATO.

A fost consilier al vicepreşedintelui PNL Horia Rusu, la sfârşitul anilor ’90 şi al lui Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne. Eduard Hellvig s-a numărat și printre consilierii lui Mugur Isărescu, în 2000, atunci când guvernatorul BNR a candidat la preşedinţia României.
În 2009 a fost coordonatorul campaniei prezidenţiale a lui Crin Antonescu. Secretar general al PNL în 2011, în 2012 a fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, post la care a renunţat pentru a deveni vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

În 2014, face parte din echipa de consilieri a noului președinte PNL, Klaus Iohannis.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. O tara nu traieste numai din declaratii, mai trebuie si economie si economia inseamna productie iar produsele au nevoie de piata. Suntem foarte obedienti si ne facem pres in fata unora si trantim usa in fata altora.Trebuie sa despartim aliantele politice de interesele economice, cum face Germania.Declaratiile zgomotoase de catre presedintie si mai nou al lui Hellvig cred ca ne vor face mult rau in viitor. Mai bine sa tacem, sa analizam la rece si sa ne gandim la ineresele tarii.Dupa sanctiuni, cine a crescut exportul in Rusia????? ghici????? Marele orator SUA!!!!!Cine a avut de castigat in urma sanctiunilor????? Te miri????? Tot SUA!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. O tara nu traieste numai din declaratii, mai trebuie si economie si economia inseamna productie iar produsele au nevoie de piata. Suntem foarte obedienti si ne facem pres in fata unora si trantim usa in fata altora.Trebuie sa despartim aliantele politice de interesele economice, cum face Germania.Declaratiile zgomotoase de catre presedintie si mai nou al lui Hellvig cred ca ne vor face mult rau in viitor. Mai bine sa tacem, sa analizam la rece si sa ne gandim la ineresele tarii.Dupa sanctiuni, cine a crescut exportul in Rusia????? ghici????? Marele orator SUA!!!!!Cine a avut de castigat in urma sanctiunilor????? Te miri????? Tot SUA!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: