joi

28 martie, 2024

13 octombrie, 2015

joseph-quinlanEconomistul american Joseph Quinlan, un susţinător al consolidării relaţiilor comerciale dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, recomandă României să investească în infrastructură, „piatra de temelie” care asigură mişcarea bunurilor, a capitalului şi a oamenilor.

„Am doar o recomandare pentru România: infrastructura. Infrastructura umană și fizică este baza. Trebuie să ai baza făcută. Am petrecut o viață prin țările în curs de dezvoltare, iar primul lucru pe care l-am observat la Singapore versus Indonezia, sau Thailanda versus Brazilia este că Thailanda și Singapore știu cum să mute oamenii, mărfurile și capitalul în interiorul și în afara țării”, a declarat, marți, Joseph Quinlan, la o conferință organizată de Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), potrivit Agerpres.

Quinlan a explicat că lipsa infrastructurii este „o mare barieră pentru mișcarea bunurilor, capitalului și oamenilor. Deci faceți infrastructura bine. Infrastructura este piatra de temelie„, a declarat, marți, Joseph Quinlan, la o conferință organizată de Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), potrivit Agerpres.

Infrastructura cântăreşte greu la competitivitate


România ocupă o poziţie foarte slabă în topul competitivităţii globale la capitolul infrastructură. În ceea ce priveşte calitatea şoselelor, ne situăm pe locul 120 din 140 de state, la infrastructură feroviară pe 62, la cea navală pe 96, iar la calitatea transportului aerian pe 106, potrivit celui mai recent raport realizat de World Economic Forum.

Investiţiile directe ale statului, singurul care poate finanţa astfel de proiecte, sunt, de asemenea, foarte scăzute. Astfel, în primele opt luni ale anului, cheltuielile de capital au însumat 5,9 miliarde de lei, cu 15,3% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, reiese din datele Ministerului Finanţelor Publice (MFP). La această sumă se mai adaugă cofinanţările, respectiv transferurile de la buget către proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, care au însumat 9,1 miliarde de lei în perioada ianuarie-august.

Stadiul absorbţiei de fonduri europene este, de asemenea, dezamăgitor din perspectiva proiectelor destinate transporturilor. Astfel, la finele lunii septembrie, valoarea deconturilor Comisiei Europene a fost de 2,5 miliarde de euro, respectiv 59,4% din alocarea POS-T pe perioada 2007-2013 de 4,2 miliarde de euro, a doua cea mai mare după cea de la POS Mediu (4,4 miliarde de euro).

Relaţiile transatlantice

Joseph Quinlan este autorul studiului „The Case for Investing in Europe”, ediția 2015.


Raportul scoate în evidenţă importanţa relaţiilor transatlantice, în contextul în care investiţiile străine directe ale Statelor Unite reprezintă mai mult de jumătate dintre ISD din Europa.

De asemenea, Europa rămâne o sursă importantă de profit pentru multinaţionalele americane care au realizat aici venituri de 238 de miliarde de dolari în 2014.

La finele anului trecut, soldul investiţiilor străine directe realizate de Statele Unite în România era de un miliard de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: