Analiză

Munca se duce spre contribuţie zero la PIB –ul potenţial. Când rata de ocupare crește, dar nu converge

Rata de ocupare a populaţiei României cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani a fost anul trecut de 68,8%, potrivit datelor comunicate de… Mai mult

08.11.2018

La obiect

Document / Mai există o valiză, tot cu gogoși: cea luată de premierul Dăncilă în țările arabe

În turneul din țările arabe din zona Golfului, premierul Viorica Dăncilă a prezentat proiectele pe care Guvernul este dispus să le realizeze în Parteneriat Public-Privat,… Mai mult

08.11.2018

Analiză

Convergenţa salariilor versus convergenţa preţurilor

Nivelul de trai din România a crescut semnificativ pe fondul unei convergenţe accelerate a salariilor în raport cu media UE şi a stagnării în procesul… Mai mult

06.11.2018

Chestiunea

Numai pentru cine vrea să înțeleagă: Mecanismul guvernamental care evaporă științific creșterea economică

Textul de mai jos e doar un fragment (adică doar ipoteza și intriga, la care trebuie să reflectăm)  din articolul apărut în revista (exclusiv print)… Mai mult

06.11.2018

Cronicile

Economia Chinei a încetinit la cel mai redus ritm de după criza globală. Grijile restului lumii

de Adrian N Ionescu , 19.10.2018

Autorităţile chineze s-au grăbit să calmeze piețele financiare după ce au anunțat reducerea ritmului de creștere economică până la o rată anuală de 6,5% în Trimestrul 2 din 2018, sub așteptările analiștilor.

Este cea mai redusă rată de creștere trimestrială (an/an) de după Trimestrul 1 din 2009.

Investitorii își fac griji chiar şi la un asemenea nivel nu numai pentru că economia chineză este unul dintre motoarele creșterii globale, sau pentru că încetinirea ar însemna că efectele războiului comercial cu SUA își arate efectele.

În plus, persistă pe piețe de mulţi ani percepţia că o creştere sub 7 sau chiar 6% ar însemna debutul recesiunii chineze, din cauza slăbiciunilor fundamentale ale economiei chineze.

Specificul economiei chineze, polarizată pe principiul politic „o țară – două sisteme” și provocările cu care se confruntă (și mai ales cea a datoriilor companiilor) sunt alte surse principale de îngrijorare.

„Tendința de încetinire se consolidează în ciuda angajamentului autorităților de a încuraja investițiile autohtone pentru a susține economia, Cererea internă este mai slabă decât exporturile neașteptat de puternice”, potrivit unui analist de piață citat de Reuters.

Indicele panasiatic MSCI (fără Japonia) a recuperat pierderea anterioară (-0,9%) și a închis vineri dimineață la +0,3%, ca urmare a promisiunilor autorităților chineze menite să calmeze pieţele, după ce indiciii americani închiseseră joi seara pe minus (-1,27 Dow Jones, – 1,44 S&P 500 și -2,06 Nasdaq Composite).

Shanghai Composite Index, care coborâse la minimul ultimilor patru ani, a închis vineri pe creștere până la +2,3%.

Indicii europeni au deschis ziua pe plus, dar cu mare prudență: +0,3% FSTE100 la Londra, + 0,09% DAX la Frnkfurt și + 0,05% CAC40 la Paris.

Autoritățile chineze au promis susținerea firmelor private care au dificultăți de lichiditate și că ar putea permite fondurilor suverane și bpncilor filialelor de investiţii ale băncilor străine să investească direct în acţiunile chineze.

Problemele Chinei – grija restului lumii

Grijile fundamentale privind reducerea ritmului de creştere economică al Chinei se concentrează pe problemele structurale ale economiei sale şi pe slăbiciunile pe care îşi bazează creşterea.

Producția industrială a crescut sub așteptări (5,8%), iar investițiile în infrastructură cu doar 3,3% pe primele nouă luni ale anului, în scădere substanţială faţă de primele opt luni (4,2%).

Finanţarea numeroaselor proiecte de investiţii ineficiente şi rata înaltă a datoriilor corporatiste au dus la mari presiuni pe dobânzile creditelor și pe cursul monedei naționale.

Astfel de probleme s-au făcut simţite până în România, când grupul chinez CEFC China Energy nu a mai putut prelua compania kazahă KazMunaiGay International (fostul Rompetrol Group, proprietarul rafinăriei de la Midia şia reţelei de benzinării omonime).

Autorităţile chineze încearcă să trateze problema datoriilor şi să reducă presiunea asupra costurilor de finanţare corporatistă prin relaxarea politicilor monetară şi fiscală, inclusiv prin reducerea ratei rezervelor minime obligatorii ale băncilor.

Relaxarea fiscală și monetară sunt însă instrumentele de creștere economică folosite tocmai în perioadele în care aceasta amenință să se transforme în recesiune.

Este un factor agravant faptul că actuala perioadă este marcată de fantoma anilor „relaxării cantitative” (a banilor gratis), pe seama căreia și-au revenit din criză economia americană și – mai puțin convingător – cea europeană.

Se adaugă, bineînţeles, „războiul comercial” al Chinei cu SUA şi, deşi mai puţin acut, cu UE.

China trebuie să le demonstreze americanilor că nu îi este afectată creșterea de supratarifarea exporturilor sale.

Exportatorii chinezi s-au grăbit în septembrie să beneficieze de tarife cât mai mici, dar principalele efecte negative ale tensiunilor comerciale sunt așteptate la începutul anului viitor.

Autorităţile chineze caută să stimuleze cererea internă, dar se loveşte de discrepanţele majore fundamentale dintre economia „(neo)liberală” de pe coasta de est şi subdezvoltarea care mai ameninţă încă teritoriile din interior şi mai ales din vest.

Aceste argumente şi altele au alimentat percepţia care a încetăţenit pe pieţe zicala „creştere sub 7% în China înseamnă recesiune în rest”.

De altfel, investitorii pornesc din principiu de la ideea că o creştere (sustenabilă) de 5% nu este o mare performanţă pentru o economie emergentă, care are mult de recuperat, faţă de una deja dezvoltată, unde o creştere de 3% este deja „boom”.

Şi astfel orice tendinţă de reducere a creşterii îngrijorează, chiar dacă se consolidează sub un prag altfel uimitor de 7% .

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.10.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Serbia tocmai termină o autostradă de 550 de km pe un traseu la fel de greu ca Valea Oltului. Fără sprijinul fondurilor europene

Adrian N Ionescu

Au mai rămas de finalizat doar 34 de kilometri din cei 554 ai autostradei A1 din Serbia, care străbate țara vecină de la un capăt… Mai mult

Stiri

Primăria Capitalei crește cu 277 mil. lei capitalul social la 5 dintre companiile sale

Consiliul General al Capitalei  are pe ordinea de zi a şedinţei din 22 noiembrie proiectele de majorare a capitalului social la patru companii municipale şi… Mai mult

Stiri

România a importat peste 6 milioane tone ţiţei, în primele 9 luni din 2018

Vladimir Ionescu

România a importat, în primele nouă luni din 2018, o cantitate de ţiţei de circa 6,138 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 9,9% mai mult… Mai mult

Stiri

Rectificare bugetară la Primăria Capitalei – suplimentare de 88 mil. lei la subvențiile de căldură

Adrian N Ionescu

Cheltuielile totale pe 2018 ale Primăriei Municipiului București vor înregistra  o creștere netă de peste 45,3 milioane de lei, dacă propunerea de rectificare bugetară va fi aprobată… Mai mult

Stiri

A murit diplomatul Mihnea Constantinescu, consilier al premierilor României și membru al Consiliului Regal

Adrian N Ionescu

Diplomatul Mihnea Constantinescu a murit sâmbătă noapte într-un spital din Nisa în vârstă de 57 de ani, potrivit News.ro. „Este o veste rea pentru corpul… Mai mult

Stiri

Peste 9.000 de deţinuţi au fost eliberaţi în 2018, pe baza recursului compensatoriu

Vladimir Ionescu

Peste 9.000 din cei aproximativ 11.000 de deţinuţi eliberaţi în primele 10 luni ale anului au ieșit din închisoare în baza Legii nr. 169/2017 privind… Mai mult

Stiri

Fitch – rating pentru România, cu avertismente

Adrian N Ionescu

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută al României la „BBB minus”, ca și perspectiva asociată… Mai mult