joi

28 martie, 2024

23 ianuarie, 2019

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu moneda unică și dialogul social; Eugen -Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice România – în conferința de presă ECOFIN

Consiliul Economic şi Financiar (ECOFIN) a decis, în sesiunea desfăşurată marţi, sub preşedinţia României, să înceapă negocierile cu Parlamentul European, pentru a ajunge la un acord politic în legislatura actuală asupra setului de măsuri împotriva spălării banilor (AML).

În mai au loc alegerile europarlamentare și pentru a obține rezultatul propus ECOFIN a decis să trimită Parlamentului European măsurile AML (anti-money laundering – n.red.), separat de pachetul legislativ privind Sistemul european de supraveghere financiară (ESFS), din care fac parte măsurile AML.

„Discuțiile au fost într-un final constructive. Am decis să separăm componenta privind spălarea banilor și finanțarea activităților teroriste, care este o prioritate pentru Consiliu. Ne vom implica în negocieri cu Parlamentul European, astfel încât să ne asigurăm că avem un acord privind AML până la finalul acestei sesiuni legislative”, a confirmat ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici, care asigură președinția ECOFIN.


Restul pachetului ESFS va face obiectul unor discuții, care „vor continua la nivel tehnic și politic, cu perspectiva de a ajunge la un acord cât mai curând posibil. Vom reveni asupra acestui subiect, în ședința ECOFIN din februarie”, a răspuns Eugen Teodorovici , în cadrul unei conferințe de presă, la Bruxelles.

De asemeni, au mai fost discutate şi probleme legate de guvernanţa programului InvestEU şi de garanţia financiară garanția financiară acordată de UE altor parteneri decât BEI.

ECOFIN susține propunerea ca 25% din garanția UE acordată pentru finanțarea proiectelor de investiții să fie alocată altor instituții decât Banca Europeană de investiții (BEI).

Miniștrii de Finanțe din ECOFIN a discutat principiile care stau la baza acordării acelei părți a garanției și, totodată, au propus și înființarea unui comitet executiv al programului InvestEu, a cărui componență „ar trebui să reflecte rolul important al Comisiei în calitatea sa de coordonator în privința orientării strategice a programului, precum și rolul BEI de partener de implementare principal, responsabil de implementarea a 75 % din garanția UE” – spune o notă tematică a Președinției României a Consiliului UE.


Programul InvestEU urmează să reunească sub aceeași umbrelă instituțională diferitele instrumente financiare disponibile în prezent pentru a sprijini investițiile și crearea de locuri de muncă în UE, în contextul următorului cadru financiar multianual (2021-2027).

InvestEU ar trebui să și extindă modelul de succes al Planului Juncker de investiții pentru Europa. Cu InvestEU, Comisia Europeană urmează să genereze investiții suplimentare în valoare de 650 de miliarde de euro.

ECOFIN este unul din organismele Consiliului Uniunii Europene, a cărui președinție este asigurată de România până la 30 iunie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: