sâmbătă

20 aprilie, 2024

21 februarie, 2017

Ministrul finanțelor, Viorel Ștefan, a susținut la reuniunea ECOFIN de marți adoptarea propunerii de modificare a directivei Consiliului privind tratamentele neuniforme ale elementelor hibride care implică țări terțe (ATAD 2), fiind de acord inclusiv cu data-limită de transpunere a directivei în legislația națională: decembrie 2019.

În Parlament este depus un proiect de lege în acest sens, dar calitatea acestuia lasă mult de dorit, remarcă fostul secretar de stat în Finanțe, Gabriel Biriș.

Ministrul Viorel Ștefan participă marți la  Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), o reuniune consacrată în principal tematicii combaterii evaziunii fiscale.


De altfel, primul punct pe agenda discuțiilor l-a reprezentat propunerea de modificare a directivei Consiliului (UE) 2016/1164, propunere ce face parte din pachetul publicat de Comisia Europeană care cuprinde planurile de revizuire a modului de impozitare a societăților în cadrul pieței unice, cu scopul de a dezvolta un sistem fiscal echitabil și favorabil creșterii.

”Am susținut adoptarea acestui proiect de directivă ca instrument necesar în lupta contra evaziunii fiscale, cu atât mai mult cu cât și actualul guvern de la București a făcut o prioritate din această temă. Aceasta directivă este necesară pentru a combate abuzurile generate de folosirea unor instrumente financiare sau entități supuse unor reglementari fiscale diferite între jurisdicții. Am susținut data din propunerea de compromis a Președinției malteze, și anume transpunerea directivei de către statele membre până la finele anului 2019”, transmite un comunicat al ministerului poziția ministrului român al Finanțelor publice.

Un alt subiect pe agenda ECOFIN a fost lista UE a jurisdicțiilor necooperante în domeniul impozitării. Miniștrii au discutat și agreat sfera de aplicare a criteriilor pentru întocmirea acestei liste.

Potrivit comunicatului, ministrul Viorel Ștefan a avut întâlniri oficiale cu Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene și cu Pierre Moscovici, Comisar european pentru afaceri economice și financiare.


În cadrul ambelor întâlniri, anunță ministerul, au fost discutate împreună cu reprezentanții Comisiei evoluțiile macroeconomice ale României și construcția bugetară aferentă anului 2017. Comisia Europeana și-a exprimat acordul pentru oferirea de asistență tehnică, inclusiv pentru crearea unei Bănci de Dezvoltare în România și s-a convenit continuarea dialogului la nivel politic.

Un număr de 23 de parlamentari PNL au inițiat la sfârșitul anului 2016 un proiect de lege de transpunere (înainte de termen- n. red.) în legislația națională a Directivei 1164 din 2016 a Consiliului Europei privind stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale.

Proiectul este unul superficial, după cum remarcă unul dintre specialiștii în fiscalitate, Gabriel Biriș, fost secretar de stat la Finanțe, din cauză că inițiatorii au copiat practic directiva europeană fără să aducă detaliile necesare unei legislații clare.

Un link AICI la o nouă postare a lui Gabriel Biriș pe această temă, pe Facebook.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: