joi

28 martie, 2024

5 decembrie, 2018

Consiliul afacerilor economice și financiare al Consiliului UE (ECOFIN) a avertizat marți, încă o dată, Guvernul României să nu depășească o limită de 4,5% din PIB a cheltuielilor guvernamentale primare nete în bugetul pe 2019.

Informația a fost furnizată de către europarlamentarul Siegfried Mureşan, care afirmă că scrisoarea transmisă Consiliului UE de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, pe tema măsurilor economice ale Guvernului, „nu a convins pe nimeni”.

Consiliul Miniştrilor de Finanţe ai UE, afirmă Siegfried Mureșan, a cerut Guvernului PSD – ALDE, pentru a patra oară, să se încadreze în ţinta de deficit.


Pragul cheltuielilor primare a fost redus, în recomandările transmise României de către Comisia Europeană, la 4,5% de la 5,1% încă din noiembrie, în vederea reducerii cu „cel puțin” 1% a deficitului bugetar structural.

ECOFIN reproșează Guvernului Român că nu a luat măsurile necesare deși a primit aceeași recomandare de trei ori în ultimii doi ani.

Termenele

Guvernul Român trebuie să prezinte în februarie 2019 o situație aprofundată a dezechilibrelor macroeconomice, după ce a fost inclusă în lista ţărilor cu astfelde probleme, potrivit raportului ECOFIN emis  după dezabaterile de marţi.

De asemeni,  până la 15 aprilie 2019, Guvernul va prezenta „un raport referitor la măsurile pe care
le-a luat pentru a da curs recomandărilor (privind ajustarea structurală).


„Raportul ar trebui să prezinte măsuri detaliate în mod suficient și anunțate în mod credibil, incluzând impactul bugetar al fiecăreia dintre acestea, precum și previziuni bugetare detaliate și actualizate pentru
2019”, mai spune docuemntul ECOFIN.

Efecte

Noul prag pune o presiune suplimentară pe arhitecții proiectului de buget 2019, care încă nu a fost comunicat public chiar dacă din anul 2018 mai sunt doar trei săptămâni. Cheltuielile primare nete reprezintă aproape toate cheltuielile mai puțin cele cu dobânzile, cheltuielile cu programele UE și schimbările nediscreționare ale indemnizațiilor de șomaj.

La această presiune se adaugă propriile obiective guvernamentale legate de creșterea pensiilor și a salariului minim, în condițiile în care creșterea economică previzibilă pentru 2019 este considerabil mai redusă decât cea din 2018. Prognozele se învârt în jurul pragului de 3,5%.

Ministerul Finanţelor are deja o problemă cu deficitul bugetar care a ajuns la 2,2% din PIB pe 10 luni din 2018, faţă de limita autoimpusă de 2,97% din PIB pe întreg anul.

Anul trecut, la zece luni, deficitul bugetar era de 0,77% din PIB, dar a crescut vertiginos pânpă aproape de 3% din PIB în ultimele două luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: