joi

18 aprilie, 2024

5 ianuarie, 2017

Anca_Dragu_PaliuGuvernul Cioloș lasă moștenire Guvernului Grindeanu un draft de buget cu deficit sub 3% din PIB, spune fostul ministru al finanțelor, Anca Dragu.

Într-o declaraţie făcută joi la Digi 24, Anca Dragu a precizat că fostul guvern Cioloș a lăsat noului guvern un draft de buget care conține toate măsurile fiscale în vigoare şi care s-ar închide cu un deficit bugetar de 2,99% din PIB.

Ministrul a precizat pentru Digi 24 detalii ale schiţei de buget lăsate noului guvern.


„Noi am lăsat un draft cu deficit bugetar 2,99% din PIB, pentru că am introdus în ultimele zile legea care s-a aprobat, cu creşterile salariale, legea 250. A fost momentul în care ea s-a aprobat, s-a publicat, a trebuit să o introducem, aceasta este regula bugetului, se face pe baza legilor existente. În acest draft cu 2,99% deficit bugetar am introdus creşterile salariale, dar nu şi alte elemente care erau în programele partidelor politice, indiferent care erau aceste partide politice”, a precizat fostul ministru.

Programul de guvernare al PSD conține estimearea potrivit căreia economia românească va creşte cu 5,5%, în medie, în următorii patru ani (ritm mai mare decât cel anticipat de analişti), pe baza creşterii salariilor bugetarilor, a creşterii investiţiilor publice şi a reducerii taxelor.

Guvernul PSD-ALDE s-a angajat să respecte ținta de deficit valabilă la nivelul UE, sub 3% din PIB, şi să mențină datoria publică la 40% din PIB. Programul de guvernare estimează un deficit bugetar de 2,7% din PIB în 2017, 2,6% din PIB în 2018, 2,3% din PIB în 2019 şi 2% din PIB în 2020.

Guvernul mizează pe venituri suplimentare la buget de 22 miliarde lei prin aplicarea măsurilor promise în campanie, urmând ca acestea să genereze teoretic venituri bugetare în plus de 99 miliarde lei în 2020.


Potrivit declarațiilor fostului ministru al Finanțelor, Anca Dragu, acordate Bloomberg, deficitul bugetului general consolidat a fost de 2,6% din produsul intern brut (PIB) pentru întregul an 2016, sub nivelul programat, de 2,8% din PIB.

Pentru întregul an 2016, bugetul prevedea un deficit bugetar de 2,95% din PIB după metodologia europeană ESA şi 2,8% pe metodologia cash.

După primele 11 luni ale anului 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a urcat  la 5,5 miliarde lei, de la 1,3 miliarde lei în octombrie, reprezentând 0,73% din produsul intern brut (PIB), arată datele publicate la finalul anului trecut de Ministerul Finanţelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: