duminică

17 martie, 2024

22 mai, 2018

Ion Iliescu în decembrie 1989

Procurorii au extins ancheta în cazul lui Ion Iliescu – acesta era deja acuzat de infracțiuni contra umanității comise în perioada 27-31 decembrie 1989, însă investigatorii i-au comunicat marți că aceleași acuzații i se aduc și pentru intervalul 22-27 decembrie 1989.

„Nimeni nu se așteaptă să fie pus sub acuzare. Nici dumneavoastră nu cred că ați avea astfel de așteptări. La momentul ăla credeți că cineva se gândea că peste 30 de ani o să răspundă pentru o chestiune care la vremea aia i s-a părut o absolut onestă?”, a declarat avocatul fostului președinte, Adrian Georgescu la ieșirea de la parchet.

Ion Iliescu a refuzat să discute cu jurnaliștii, atât la intrarea, cât și la ieșirea din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).


La ieșire, el a fost așteptat de un grup mic de persoane care l-au huiduit și au strigat „Criminalule!”

Acuzațiile aduse de procurori pentru perioada 27 – 31 decembrie 1989:

”Ca inițiator și coordonator al comandamentului unic de conducere (organism politico-militar) iar, mai apoi, în calitate de președinte al CFSN (care și-a subordonat Consiliul Militar Superior), Iliescu Ion a acceptat și oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist. Prin exercitarea autorității depline, Iliescu Ion ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acționat în acest sens.

Psihoza teroristă ce a atins cote paroxistice în rândurile militarilor și civililor înarmați, coroborată cu multe ordine militare ce au prezentat caracter diversionist (deplasări de trupe ale unor unități militare, ordonate în general pe timpul nopții), au avut drept rezultat numeroase situații de foc fratricid și de deschidere a focului asupra unor persoane ce nu desfășurau activități potrivnice mișcării revoluționare”, se spune în comunicatul Parchetului.


În dosar mai sunt acuzați:

  • Petre Roman – membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989, ce necesită autorizare pentru perioada 22-31 decembrie 1989
  • Gelu Voican Voiculescu – membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului României prin Decretul nr. 5 din 28 decembrie 1989, ce necesită autorizare pentru perioada în perioada 22-31 decembrie 1989
  • general locotenent (r) Rus Iosif, la data săvârșirii faptelor, comandant al Aviației Militare și membru al Consiliului Militar Superior
  • amiral (r) Dumitrescu Emil (cunoscut ca Cico Dumitresu), la data săvârșirii faptelor cpt. rang I.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: