vineri

29 martie, 2024

27 aprilie, 2017

Liviu Dragnea a anunțat joi că va contesta la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și la Curtea Europeană de Justiție condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare primită în Dosarul Referendumul. 

„Mai am posibilitatea de a face două demersuri, la CEDO și la Curtea Europeana de Justiție. Acțiunile sunt aproape finalizate și în foarte scurt timp avocații le vor depune”, a spus Liviu Dragnea.

Cele două instanțe nu pot însă schimba verdictul. În cel mai bun caz pentru liderul PSD, instanța CEDO poate impune statului român despăgubiri, dacă va constata eventuale drepturi încălcate în timpul procesului.


În varianta că CEDO i-ar da dreptate președintelui PSD, acestuia i se mai deschide o portiță prin care să încerce să scape de condamnarea care l-a împiedicat să devină prmeierul României.

Potrivit articolului 465 din noul Cod de procedură penală, o decizie CEDO care constată încălcarea unor drepturi sau libertăți, poate fi folosite ca o cale excepțională de atac a unei hotărâri definitive a instanțelor din țară – revizuirea:

Art. 465

Revizuirea în cazul hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului


(1) Hotărârile definitive pronunţate în cauzele în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăţilor fundamentale ori a dispus scoaterea cauzei de pe rol, ca urmare a soluţionării amiabile a litigiului dintre stat şi reclamanţi, pot fi supuse revizuirii, dacă vreuna dintre consecinţele grave ale încălcării Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi a protocoalelor adiţionale la aceasta continuă să se producă şi nu poate fi remediată decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.

Reamintim că Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins luni contestația la executare depusă de Liviu Dragnea, împotriva condamnării.

Argumentele invocate de apărarea social-democratului au vizat chestiuni strict procedurale și vizează faza finală a precoseului, mai precis redactarea:

  • două judecătoare din complet, printre care și Livia Stanciu, s-au pensionat înainte de redactarea motivării, iar în locul lor a semnat altcineva
  • s-a depășit termenul de 30 de zile pentru redactarea motivării în acest dosar.

Nefiind vorba de drepturi ce i s-ar fi încălcat în timpul anchetei sau judecării dosarului, probabilitatea unei condamnări este redusă.

Mandatul de premier, luat cu asalt și la CCR

Tot joi, CCR a amânat, pentru a patra oară, pronunțarea pe excepția de constituționalitate privind prevederea din Legea 90 din 2001 care le interzice condamnaților să fie membri ai Guvernului.

Excepția a fost ridicată de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care a ajuns în această poziție cu voturile parlamentarilor PSD.

Ce spune articolul respectiv:

Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1).

În luna ianuarie, președintele CCR, Valer Dorneanu (fost parlamentar PSD), anunța prima amânare explicând că este o speță foarte complicată:

“E o speţă foarte complicată pentru că are o încărcătură politică şi o presiune mediatică extraordinară – nu că, în conţinutul ei, ar fi foarte complicată. Este şi aşa, dar este complicată mai ales prin reverberaţiile pe care opinia publică le creează în jurul acestei chestiuni”, a detaliat Valer Dorneanu.

La sfârșitul lunii martie, după a doua amânare, Dorneanu spunea că este cea mai grea speță pe care a avut-o CCR și încă nu s-a ajuns la o opinie majoritară, necesară deciziei:

„S-a amânat pentru 4 aprilie pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională. Acum, ne-am cam apropiat de două variante.

E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică”, a declarat Dorneanu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: