joi

28 martie, 2024

4 iulie, 2017

Procurorii anticorupție Doru Țuluș (foto) și Mihaela Iorga vor fi revocați, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis marți un aviz pozitiv pe solicitarea în acest sens a DNA.

Avizul este consultativ, dar confirmă indirect motivul invocat de Laura Codruța Kovesi în cererea de eliberare din funcție a celor doi – „nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor”.

Acuzațiile aduse oficial:


Mihaelei Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale,  fapt ce “a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”.

Mai precis, Iorga a înregistrat un denunț primit whatsapp.

Cum explică procurorul cele întâmplate: „S-a întâmplat să primesc un denunţ pe email şi care a fost fotografiat şi transmis pe whatsapp.(…) Codul de procedură penală prevede că denunţul poate fi formulat sub orice formă: o adresă, un memoriu, un denunţ, o declaraţie. El trebuie să fie scris, semnat personal şi poate fi transmis pe orice formlă: pe fax, pe mail, prin poştă, printr-un avocat, deci nu văd nicio cauză de nulitate”, a spus Moraru Iorga, marți.

Ea a adăugat că există precedente și ele nu au fost considerate greșeli:


„Un alt denunţ formulat de doamna Udrea Elena Gabriela într-un alt dosar, împotriva doamnei Codruţa Kovesi, a urmat acelaşi curs. A fost înregistrat de către procurorii de caz în dosarul pe care îl instrumentau. S-a dispus apoi disjungere, s-a instrumentat dosarul şi apoi a fost clasat. Nu a fost nicio problemă nici cu privire la modalitatea de înregistrare a denunţului, nici cu privire la circuitul acestuia şi nici nu a fost invocat de doamna procuror şef în refera”.

Doru Ţuluş este acuzat că a soluţionat dosare în care i-ar fi fost afectată imparțialitatea, fiindcă avea “raporturi civile” cu o persoană implicată în aceste acuze.

Este vorba despre clasarea uni dosar în care apărea Mihai Rotaru, omul de afaceri căruia Țuluș i-a cesionat drepturile salariale litigioase. Rotaru este acuzat într-un dosar privind despăgubirile acordate de ANRP.

Explicația lui Țuluș: „Nu l-am văzut în viaţa mea pe Rotaru. A fost soţia mea acolo (la cesionare – n. red.). Noi am avut atunci nevoie urgentă (de bani – n. red.) şi am pierdut jumătate (din valoare – n. red.). Practic, vânzarea a fost la jumătate, 70 la sută plus dobânzi pe an şi întârzieri. (…)

Era o frenezie, nu pot să îmi dau seama. A fost un fel de frenezie a magistraţilor de a şi le vinde (drepturile litigioase salariale – n.red.). Unii au reuşit, alţii nu au reuşit şi erau persoane care se ocupau cu aşa ceva. Deci nu l-am văzut niciodată pe Rotaru, a fost o afacere pe care noi am desfăşurat-o în pagubă, nu aveam dosare cu el, am verificat eu, eram şef de secţie.

L-am informat pe Daniel Morar, am făcut şi o adresă la contabilitate cu CNP-ul cumpărătorului, ca să fie totul în regulă”, a explicat Ţuluş, referitor la acuzație.

Motivele neoficiale și prezentate pe surse de către mass-media ar fi refuzul celor doi de a se supune testului poligraf după ce România Tv a difuzat un colaj de înregistrări din ședințe de lucru ale DNA.

Prin acest test, conducerea DNA dorește să identifice sursa scurgerii acelor înregistrării ajunse la postul de televiziune al fugarului Sebastian Ghiță.

În aceste înregistrări, sunt fragmente în care Laura Codruţa Kovesi îi critică dur pe procurorii anticorupție că nu au mai făcut nicio învinuire timp de cinci săptămâni.

“Ştiţi ce-mi doresc: să ‘decapaţi’ instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , “ Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“, ar fi câteva din afirmațiile Codruței Kovesi.

DNA a transmis ulterior un comunicat în care precizează că înregistrările în care apare Kovesi nu sunt autentice şi “conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere”, multe dintre sintagmele care apar nefiind niciodată folosite de șefa acestei instituții.

Tot pe surse, a circulat și informația potrivit căreia Doru Țuluș este bănuit că ar fi făcut înregistrările difuzate de România Tv.  Acesta a negat categoric, de mai multe ori.

Cine sunt cei doi procurori

Doru Țuluș este unul dintre veteranii instituției și a instrumentat cazuri celebre, precum Mătușa Tamara sau Dosarul Transferurilor.

A fost şef al Secţiei a II a din DNA în perioada în care parchetul era condus de Daniel Morar. Ulterior, după ce conducerea instituţiei a fost preluată de Laura Codruţa Kovesi, acesta a fost înlocuit, Țuluș a fost înlocuit. Surse din sistem susţin că Doru Ţuluş este considerat a fi un apropiat al lui Daniel Morar, fost şef DNA, în prezent judecător CCR.

Mihaela Iorga este unul dintre procurorii care au semnat petiţia prin care se solicita ca şef al DNA să fie un procuror din cadrul acestei structuri, petiţie iniţiată în 2013, înainte ca Laura Codruţa Kovesi să fie numită şef al DNA.

Ulterior, după ce Laura Codruţa Kovesi a fost numită procuror şef al DNA, Mihaela Iorga a devenit unul din procurorii care s-au bucurat de susţinerea noului şef, potrivit unor surse Mediafax. Iorga a instrumentat dosarul Microsoft, dar şi una dintre cauzele care o vizează pe Elena Udrea.

Controversele din DNA, maraton de discuții cu ușile închise

Ședința Secției de procurori a CSM în care a fost votat avizul pentru revocarea celor doi procurori celebri a avut loc cu ușile închise. Cea care a cerut această procedură a fost Kovesi, pentru că urmau să fie prezentate și informații despre activitatea DNA ce nu pot fi făcute public. Țuluș și Iorga au dorit ca jurnaliștii să aibă acces la discuții.

La finalul ședinței, Doru Țuluș a povestit că discuțiile au fost politicoase, dar aprinse.

Tot cu ușile închise s-a desfășurat, anterior, și audierea în plenul CSM a celor doi procurori, alături de un al treilea – Marin Nicolae.

Cei trei, care s-au opus efectuării testului poligraf, considerându-se umiliți de cererea lui Kovesi, și-au susținut în plenul Consiliului sesizarea împotriva conducerii DNA.

În final, plenul a decis să trimită la Inspecția Judiciare sesizările celor trei.

Astfel, Inspecția are în lucru, în acest moment, două verificări ce vizează DNA. Prima este evaluarea activității de management, așa cum a cerut ministrul Justiției, Tudorel Toader. Aceasta a fost demarată luni, iar marți a și fost prezentat planul verificării.

Klaus Iohannis, mesaj de susținere a Codruței Kovesi

În timp ce plenul se afla în ședință, președintele Klaus Iohannis a lansat un mesaj de susținere a șefei DNA.

După ședința CSAT, el a răspuns la mai multe înrebări referitoare la scandalul din jurul structurii anticorupție.

În opinia acestuia, controversele apărute nu afectează statul de drept și nu există niciun motiv pentru suspendarea șefei DNA.

“Am luat act de faptul că Ministrul Justiției a solicitat o inspecție pe management la Parchetul General și DNA. Acestea vor clarifica toate aspectele. Eu sunt foarte mulțumit de aceste instituții și de conducerea acestor instituții. Am auzit prea multe așa-zise interceptări ca să mai cred în ele. Nu văd niciun motiv de suspendare (a Laurei Codruța Kovesi – n. red.)”.

De partea lui Kovesi se află și Augustin Lazăr, procurorul general, care, al rândul lui este evaluat acum de Inspecția Judiciară, la cererea  minsitrului Toader.

Lazăr a explicat că tot acest bruiaj apărut în jurul DNA îi avantajează pe cei care doresc stoparea anticorupției, după ce luni sugera că scandalul a fost creat de persoane interesate în acest sens.

“Sugeraţi dumneavoastră că există scandal în DNA. Scandal există în jurul DNA. Există un bruiaj, un zgomot mediatic deosebit de interesat, care ar vrea să găsească vulnerabilităţile unei instituţii de elită a Ministerului Public, vulnerabilităţi şi posibilele radicalizări ale unor persoane, care, sigur, ar putea avea anumite frustrari acumulate.

Dar vă asigur că DNA e o instituţie de elită, în care UE a investit bani mulţi. DNA îşi va clarifica în zilele următoare toate problemele pe care le are.

Evident, scandalul avantajează pe cei care doresc oprirea luptei anticorupţie.

Faptul ca cineva comite o faptă în DNA nu înseamnă tensiuni, ci că acel cineva va fi găsit”, a declarat luni, la CSM, procurorul general al României.

Laura Codruța Kovesi a insistat și ea, marți, că nu există conflict în interiorul DNA, procurorii pentru care a cerut revocarea fiind doar doi dintre cei 160 de magistrați ai instituției.

“Nu e vorba de niciun conflict la DNA, am cerut revocarea a doi procurori, conform procedurii. Nu pot să detaliez motivele, în afară de cele date în cursul zilei de vineri, nu pot să fac comentarii. Este o procedură în curs, aşa că pe acest subiect nu voi face alte comentarii. Nu pot să explic care sunt motivele. Ce am de spus voi spune în cadrul secţiei. (..) Nu îmi dau nicio demisie, nu am de ce“, a declarat procurorul şef al DNA.

Acuzațiile aduse Laurei Codruța Kovesi de către Doru Țuluș și Mihaela Iorga

La finalul ședinței Secției de procurori a CSM, cei doi anchetatori i-au adus acuzații grave șefei DNA.

Procurorul Ţuluş: DNA a ajuns “o instituţie caricaturală”

“Am ajuns o caricatură, toţi, am ajuns o instituţie caricaturală”, a spus Ţuluş, la finalul ședinței CSM în care s-a discutat revocarea sa, referindu-se la DNA.

Discuțiile din ședință, a povestit procurorul, au fost “politicoase, dar aprinse”.

Ţuluş, considerat un apropiat al fostului șef DNA Daniel Morar, a mai spus că Laura Codruţa Kovesi, “de iubit nu l-a iubit niciodată” şi că nu a trăit în 23 de ani de carieră o umilinţă mai mare ca atunci când a fost chemat telefonic să dea testul poligraf.

„De iubit nu m-a iubit foarte tare niciodată. După ce au apărut înregistrările în presă a prins ocazia să epureze pe criterii subiective. Și modalitatea în care am fost chemat, telefonic: Excelență, hai jos că am adus aparatul (detectorul de minciuni, n.r.). Atâta umilință nu se poate. Lucrez de 23 de ani”, a mai spus procurorul, citat de Mediafax.

Întrebat dacă s-au făcut vreodată presiuni asupra sa, în timpul anchetelor, procurorul a negat categoric: „Mie nu mi-a dat nimeni comandă”.

Dacă va fi revocat, a explicat el, va face solicitare pentru un alt parchet și va merge în instanţă pentru a-și apăra drepturile.

Mihaela Iorga: S-a cerut reținerea Elenei Udrea. Ar fi însemnat un circ mediatic

Mihaela Moraru Iorga a acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că a făcut presiuni pentru reţinerea Elenei Udrea, ”chiar şi pentru o noapte”, deşi nu exista aviz pentru arestare din partea Parlamentului şi atunci ”totul era doar un circ mediatic”.

”În situaţia privind dosarul Elenei Udrea, în care Parlamentul a da aviz pentru reţinere, nu şi pentru arestare, şi în care am ieşit şi am spus clar la acel moment ca atât timp cât nu avem arestare, nu se impune reţinerea, că ar însemna să facem doar un circ mediatic.

Am închis telefonul, am luat măsura controlului judiciar pe cauţiune şi consider că a fost o măsura corectă având în vedere avizul Parlamentului. Nu mi-a spus în mod direct, pentru că nu procedează niciodată în mod direct. Suna, întreba sau efectiv intervenea printr-un procuror şef adjunct care era coordonatorul secţiei a doua.

Mi-a spus că opinia conducerii este ca ar trebui reţinută pentru că există aviz de reţinere. A fost mesajul doamnei procuror şef . Chiar şi pentru pentru o noapte. Ceea ce mi s-a părut bizar. Şi este motivul pentru care în noaptea aia mi-am inchis telefonul”, a declarat procurorul Mihaela Iorga.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: