sâmbătă

20 aprilie, 2024

3 noiembrie, 2012

„Având în vedere numărul actelor materiale duse la bun sfârşit sau executate parţial, cercul relaţional menţionat, prejudiciul creat, cât şi faptul că prin activitatea infracţională grupul a cuprins peste 80 la sută din sistemul bancar românesc şi o parte importantă a instituţiilor statului, grupul Mihai Stan – Daniel Ruse îşi câştigă prin amploarea sa un loc aparte în cazuistica penală”, scriu procurorii DIICOT în referatul prin care cer arestarea invinuiţilor în aşa numitul dosar al creditelor frauduloase.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat însă vineri că formulările şi aprecierile DIICOT în acest dosar sunt exagerate, că nu e vorba de o „reţea a bancherilor” şi că s-a ajuns la excese cu prezentarea acestui caz.

„Este o eroare, poate 0,8% (faţă de 80% cât apreciayă DIICOT – n. red.). Astfel de evenimente sunt periculoase, agitaţie exagerată. Chiar cifra, care înţeleg că a apărut, nu ştiu dacă este adevărată. Cum 16 unităţi bancare să reprezinte 80% din sistem? Aici trebuie moderaţie, aşa se procedează peste tot în lume cu sistemul bancar. Nu protejăm pe nimeni. Legea trebuie să fie aplicată, justiţia se aplică. În cazul sistemului bancar trebuie evitate exagerările, mediatizările exagerate, pentru că apoi toată lumea va avea de suferit. (…)Aici este vorba de 3 bănci, în cazul uneia situaţia nu este clară. Nu este vorba de caracatiţa bancherilor. (…) Este mai degrabă vorba de un grup infracţional din afara băncilor şi este vorba de 16 unităţi bancare din 3 bănci. Dacă memoria mea este bună cred că cele 3 bănci au vreo 2.000 de unităţi bancare sau poate chiar mai multe”, a explicat guvernatorul BNR.


***

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele a 33 de persoane, acuzate de înşelăciune şi spălarea banilor în dosarul fraudelor bancare.

Printre persoanele reţinute se află Claudiu Cercel (foto) , vicepreşedinte BRD, şi Florian Dragoş Diaconescu, fost general DIE.

În schimb, Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, va fi cercetat în libertate.


Persoanele reţinute au fost duse în arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca vineri să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Aproximativ 100 de persoane au fost aduse joi la sediul DIICOT Bucureşti pentru audieri.

Joi dimineaţă, procurorii DIICOT au efectuat 50 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu la locuinţele şi societăţile comerciale ce aparţin membrilor unei grupări formate din 48 de persoane, printre care şi angajaţi ai Ministerului Economiei.

Gruparea era specializată în obţinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totală a prejudiciului produs ridicându-se la 22 de milioane de euro.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupării, sub coordonarea liderului său, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României prin utilizarea unor documente falsificate.

Învinuiţii au obţinut în mod ilegal de la Ministerul Economiei, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de liderii grupării.

Activitatea grupării a fost sprijinită de Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Claudiu Cercel, vicepreşedinte al BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi ai Ministerului Economiei, şi Florian Dragoş Diaconescu.

După începerea anchetei, Ministerul Economiei a anunţat că angajaţii instituţiei implicaţi în acest caz au fost suspendaţi din funcţie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: