sâmbătă

20 aprilie, 2024

24 august, 2017

Proporția investițiilor directe (ISD) ale companiilor Franţei în industria românească a scăzut de la 56% din totalul ISD franceze în 2007, până la 46% în 2014, stabilizându-se faţă de anul de criză financiară globală 2010 (44%).

Au crescut, în schimb, investițiile în utilități de la aproape 0, la 13% și cele agricole la 8%. ISD franceze se ridică la un total de 4,2 miliarde de euro, potrivit datelor Camerei de Comerţ şi Industrie Franceză din România (CCIFER).

Franţa este al patrulea cel mai mare investitor în România, în termeni ISD, cu 7% din total (ca şi Cipru), după Olanda (25% din total stoc ISD), Austria (14%) şi Germania (12%), potrivit datelor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) şi BNR.


„Dacă la începutul anilor 2000, investiţiile franceze erau orientate în mod echilibrat către industrie, noile tehnologii şi transport, intrarea României în Uniunea Europeană în 2007 marchează o schimbare importantă: 56% din stoc este îndreptat către activităţi industriale. Această proporţie scade progresiv în anii de criză, pentru a se stabiliza în jurul a 46% în 2014. Serviciile financiare şi de asigurări păstrează de-a lungul timpului o proporţie constantă de aproximativ un sfert din totalul investiţiilor, precum şi sectorul de comerţ. Sectorul Agri&Agro îşi măreşte ponderea şi ajunge la 8% în 2014, în timp ce investiţiile în sectorul NTIC nu mai depăşesc 2%”, spune  CCIFER.

Import & Export

Schimburile comerciale franco-romane au ajuns la 7,4 miliarde de euro în 2016, în creștere cu 9,3% față de anul anterior.

Franta este al patrulea exportator în România (3,6 miliarde euro, în bunuri şi echipamente, material rulant, produse chimice, textile), şi al treilea importator (3,8 miliarde euro, în material rulant, bunuri şi echipamente, textile).


România este însă pe locul 27 printre exportatorii în Franţa şi pe locul 28 printre importatori.

În primele 5 luni ale acestui an, exporturile României în Franţa au totalizat 1,809 miliarde euro, iar importurile românești – 1,657 miliarde euro conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Companii franceze în România

Circa 3.000 de companii cu capital francez sunt active în ţara noastră, „majoritatea societăţilor din CAC 40 (indicele celor mai mari companii de la Bursa din Paris, n.r.) fiind prezente pe piaţa din România, în sectoarele auto, bănci şi asigurări, distribuţie, industrie farmaceutică şi energie”, conform sursei citate.

După cifra de afaceri, cele mai reprezentative sectoare pentru prezența franceză în România sunt, potrivit CCIFER:

  • Industrie (8,6 mld. euro), printre care Renault, Michelin, Faurecia, Valeo, Sanofi, Airbus)
  • Comerț (5 mld. euro; Carrefour, Auchan, Cora, Leroy Merlin, Decathlon)
  • Energie & Mediu (1,3 mld. euro; Engie)
  • Consultanță & servicii (655 mil. euro; Comunicatul CCIFER nu precizează contribuția predominantă a serviciilor financiare: BRD, BNP Paribas, Credit Agricole, Groupama)
  • IT&C (360 mil. euro; Orange, Pentalog, Atos, CapGemini, Thales)

Cele mai multe firme cu capital francez sunt mici și „numeroase IMM-uri şi societăţi de dimensiuni intermediare, care au urmat dezvoltarea marilor societăţi franceze”, mai ales în domeniile:

  • Consultanță & servicii  – 610
  • Comerț  – 550
  • Industrie – 520
  • Construcții – 325
  • Imobiliare  – 225
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: