joi

28 martie, 2024

11 februarie, 2016

Donald-TuskȘi alți lideri europeni sunt pregătiți să copieze tacticile premierului britanic David Cameron pentru propriile ”obiective egoiste”, a spus președintele Consiliului European, Donald Tusk, avertizând că politicile populiste ar putea împinge Uniunea la ”suicid”, transmite Financial Times.

Comentariile au fost făcute miercuri, când președintele Consiliului European a anunțat că își eliberează agenda de săptămâna viitoare pentru a se concentra pe discuțiile ”foarte fragile” privind ”noul acord” cu Marea Britanie care urmează să fie dezbătut la summit-ul european de la jumătatea lunii.

Tusk a promis că va face ”orice” pentru a asigura rămânerea Marii Britanii în UE, dar s-a arătat ”foarte temător” cu privire la posibilitatea ca exemplul negocierilor sub amenințarea referendumului să devine ”un model foarte atractiv pentru anumiți politicieni din Europa de a-și atinge obiective interne foarte egoiste”.


”Nu este doar o intuiție. Știu că unii politicieni din Europa sunt pregătiți să folosească acest model pentru a sublinia că sunt independenți de Bruxelles și UE. Este cea mai populară melodie politică din unele capitale”, a comentat Tusk.

Președintele Consiliului nu a nominalizat capitalele în cauză, însă diplomații europeni s-au arătat îngrijorați în ultimele săptămâni că Italia, Polonia și Ungaria ar putea urma exemplul lui David Cameron de a negocia cu UE sub amenințarea unui referendum. Într-un interviu acordat miercuri, premierul italian Matteo Renzi a asemănat Uniunea Europeană cu ”orchestra de pe Titanic”.

”Noul acord” dintre UE și Marea Britanie va fi analizat la summit-ul european de săptămâna viitoare. Documentul obținut de presa internațională nu prevede modificări substanțiale față de propunerea înaintată anterior de Tusk, a mecanismului ”frânei de urgență”.

Principala îngrijorare a Londrei vor fi, cel mai probabil, amendamentele aduse măsurilor prudențiale pentru statele din afara zonei euro. Marea Britanie viza o mai mare independeță în ceea ce privește reglementarea ”City”-ului. Modificările aduse acordului clarifică faptul că Marea Britanie nu va putea opera în afara regulilor europene de reglementare a băncilor și instituțiilor financiare. Noua porpunere prevede ”provizioane diferite în interiorul unui cadru de reglementare unic”.


Diplomații europeni nu se așteaptă că noul acord să fie respins prin veto. Tusk este însă îngrijorat cu privire la deraierea discuțiilor dacă Marea Britanie va veni cu noi solicitări sau dacă alte state vor cere la rândul lor propriile reforme.

Un risc major îl reprezintă grupul statelor care sprijină reducerea beneficiilor pentru migranți: Danemarca, Germania și Austria. Textul revizuit al acordului limitează utilizarea ”frânei de urgență” la Marea Britanie și posibil Suedia, celelalte state europene neîncadrându-se în condițiile impuse.

O listă a statelor care s-ar putea agăța de precedentul UK

Pe de altă parte, tot mai mulți analiști atrag atenția că și alte state membre ar putea urma modelul de negociere al Marii Britanii pentru a-și impune propria agendă.

”Faptul că David Cameron a ridicat o serie de probleme și că toate acestea au fost adresate creează un precedent politic”, spune Vincenzo Scarpetta, analist politic la un think tank din Londra, citat de Bloomberg.

Fundamentele economice ale Europei au fost afectate de criza datoriilor guvernamentale și acum de valul de refugiați din Orientul Mijlociu, ceea ce a dus la afirmarea mișcărilor populiste de la Madrid la Helsinki și care ar putea solicita măsuri care să corespundă propriilor obiective.

  • Italia: Premierul italian Mateo Renzi vrea o integrare mai strânsă a statelor din zona euro, dar și o flexibilitate mai mare a cheltuielilor bugetare.
  • Ungaria: Premierul Viktor Orban vrea o mai mare libertate în privind politicilor interne, de la reglementările din zona financiară la cele privind statul de drept.
  • Polonia: După o lungă perioadă de dominație a unui partid pro-european, puterea din Polonia a fost preluată de conservatorii de la Lege și Dreptate. Noul guvern ar putea deraia planurile europenilor cu privire la politica de apărare comună. În viitor, partidul ar putea chiar încerca să schimbe legislația potrivit căreia statele membre UE (cu excepția Marii Britanii și a Danemarcei) sunt obligate să adere la zona euro.
  • Finlanda: Poziția findalenzilor este diametral opusă. Ei vor o întărire a puterilor Comisiei Europene cu privire la deciziile inter-guvernamentale. Acest lucra ar permite UE să sancționeze mai ușor statele care încalcă regulile privind cheltuielile publice.
  • Danemarca: Partidul danez care se opune imigrației a câștigat aproape o cincime din voturile de la scrutinul de anul trecut. Opinia publică din Danemarca pe tema beneficiilor sociale pentru migranți este similară cu cea din Marea Britanie.
  • Spania: Disputa cu Marea Britanie le-a dat speranțe separatiștilor din Spania. Înțelegerea dintre Cameron și Tusk arată că UE ”este capabilă să găsească propuneri care să reflecte realitatea politică”, a comentat președintele catalan Carles Puigdemont.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: