marți

26 martie, 2024

19 aprilie, 2017

Președintele Consiliului European,  Donald Tusk (foto),  depune mărturie miercuri, la Varșovia, în cadrul unei anchete ce vizează implicarea serviciilor secrete ale armatei poloneze în investigațiile derulate în 2010 cu privire la tragedia aviatică în care a murit președintele Lech Kaczynski.

Opoziția poloneză afirmă că această anchetă vizeză discreditarea fostului premier Donald Tusk.

Potrivit Reuters, Tusk a fost chemat ca martor în acheta foștilor șefi ai contraspionajului militar SKW, suspectați că au colaborat cu servicii secrete străine fără o autorizație emisă formal de premierul de la acea dată, Donald Tusk. Unul dintre foștii șefi ai SKW a declarat însă media poloneze că Donald Tusk a cunoscut și a aprobat colaborarea SKW cu servicii secrete din Rusia.


Donald Tusk a fost convocat inițial de anchetatorii polonezi pe data de 15 martie, dar președintele CE nu a venit la audieri invocând oficial participarea la acea dată la o reuniune a Parlamentului European.

Roman Giertych, adjunct al președintelui CE, a afirmat în luna aprilie că procurorii polonezi au avertizat de două ori că vor folosi forța pentru a-l aduce pe Donald Tusk la audieri, în ciuda faptului că oficialul european se bucură de imunitate.

”Donald Tusk este târât din motive politice în această anchetă, care are scopul de a-l umili”, a declarat Reuters Jan Grabiec, membru al Platformei Civice din Polonia.

PiS, partid aflat la putere după alegerile din 2015, a fost împotriva realegerii lui Donald Tusk pentru un nou mandat de președinte CE, liderul formațiunii avertizând că Donald Tusk ar putea fi pus sub acuzare din cauza modului în care s-a derulat prima anchetă a accidentului aviatic produs la Smolensk.


Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, l-a acuzat în luna martie pe Donald Tusk de acțiuni echivalente cu trădarea, afirmând că fostul premier a colaborat cu Rusia pentru a afecta interesele Poloniei în aflarea adevărul despre tragedia aviatică produsă în 2010.

Donald Tusk a sosit marți în Polonia, mergând în orașul natal, Sopot, unde miercuri dimineața a luat trenul spre Varșovia. ”Nu am niciun dubiu că această acțiune este un element de campanie politică”, a declarat Tusk presei care l-a asteptat pe oficialul european în gara din Sopot, localitate aflată la 12 km de Gdansk.

Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui CE, ajuns în gara din Varșovia, Donald Tusk va merge pe jos la sediul procuraturii, acolo unde este așteptat la ora locală 12.00.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: